Lenkijos prezidentas A. Duda ir Ukrainos vadovas V. Zelenskis nuo Rusijos pradėto karo Ukrainoje pradžios asmeniškai matosi jau ne pirmą kartą, bet tai pirmas Ukrainos prezidento valstybinis vizitas Lenkijoje nuo karo pradžios.

Ukrainos prezidentas nuo Rusijos invazijos pradžios apskritai labai retai vyksta į užsienį. Ir tai pirmas kartas, kai apie Ukrainos prezidento vizitą buvo paskelbta iš anksto, anksčiau jie būdavo slepiami.

Varšuva yra svarbi Ukrainos sąjungininkė. Ši šalis priglaudė daugiausiai ukrainiečių pabėgėlių, per ją į Ukrainą keliauja Vakarų šalių parama.

Šis vizitas pabrėžia ir didėjantį Lenkijos vaidmenį Europos saugumo kontekste. Varšuva nuolat modernizuoja savo kariuomenę, JAV taip pat neseniai šalyje dislokavo savo karius.

Volodymyras Zelenskis, Andrzejus Duda

Varšuvoje Ukrainos prezidentas V. Zelenskis buvo apdovanotas aukščiausiu Lenkijos apdovanojimu – Baltojo erelio ordinu – už nuopelnus saugumui, atsparumui ir žmogaus teisių gynimui.

„Man didelė garbė čia būti kartu su savo sutuoktine, padėkoti prezidentui, jo komandai, padėkoti Lenkijos Vyriausybei ir kiekvienam Lenkijos piliečiui už tai, ką jau padarėte dėl Ukrainos.

Jūs stovėjote su Ukraina petys į petį, esame už tai dėkingi. Manau, kad tai yra istoriniai mūsų šalių santykiai, istorinis rezultatas ir istorinė stiprybė“, – Lenkijoje kalbėjo Ukrainos prezidentas V. Zelenskis.

Šalių vadovai be kitų problemų aptarė ir ūkio problemas. Likus valandai iki A. Dudos ir V. Zelenskio susitikimo, iš pareigų atsistatydino Lenkijos žemės ūkio reikalų ministras. Pareigūnas tokio sprendimo ėmėsi šalyje kilus ūkininkų nepasitenkinimui dėl to, kad dėl pigesnių ukrainietiškų grūdų importo krito kainos.

Išskirtiniu šio V. Zelenskio vizito akcentu tapo vakarinis susitikimas su ukrainiečiais pabėgėliais, skaičiuojama, kad jų Lenkijoje šiuo metu glaudžiasi apie 1,5 milijono.

Macrono bandymas perkalbėti Kiniją

Tuo metu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas lankosi Kinijoje, kur tikisi atkalbėti Pekiną nuo paramos Rusijai kare prieš Ukrainą.

E. Macronas pareiškė, kad kiekvienas, kuris padės Rusijai kare Ukrainoje bus laikomas jos bendrininku.

„Kalbant tiesiogiai su Kinija apie šį konfliktą, Rusijos agresiją, apie tai, kas yra ant kortos, pasekmes Europai, Artimiesiems ir Viduriniams Rytams, taip pat Afrikos žemynui ir daugeliui kitų – tai reiškia pabandyti įsitraukti juos į strateginius santykius, kurie gali būti sudėtingesni, nei mes norėtume.

Bandysime tam tikra prasme įtraukti Kiniją į šią atsakomybę už taiką ir stabilumą“, – kalbėjo Prancūzijos lyderis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas

Ketvirtadienį E. Macronas susitiks su Kinijos vadovu Xi Jinpingu, susitikime taip pat dalyvaus ir Europos Komisijos (EK) vadovė Ursula von der Leyen.

O Kinijos ambasadorius ES žiniasklaidai pareiškė, jog Xi Jinpingo ir Vladimiro Putino Maskvoje deklaruota beribė draugystė yra tik žodžiai.

Kinija esą ne tik neteikia karinės pagalbos Rusijai, bet ir nepripažįsta nei Krymo nei kitų Rusijos aneksuotų Ukrainos teritorijų rusiškomis.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: