Pagal pirmadienį paskelbtus išankstinius Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenis, už D. Grybauskaitę balsavo 45,89 proc. rinkėjų, o Europos Parlamento narį Z. Balčytį palaikė 13,63 proc. rinkimuose dalyvavusių Lietuvos piliečių. Šie kandidatai susirems antrajame rinkimų ture, kuris įvyks gegužės 25 d. 

Vienas kito nesveikino ir nesikalba jau metus

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis teigia, kad po sėkmingo pirmojo turo nesusitiko su dabartine šalies vadove ir savo varžoveDalia Grybauskaite bei vienas kito nepasveikino.

Pasak jo, su šalies vadove jis nėra kalbėjęs pastaruosius metus.

„Nei prieš rinkimų pirmą turą, nei dar prieš metus mes tikrai niekada nesikalbėjome metų bėgyje. Ir taip, po pirmo rinkimų turo mes nesveikinome vienas kito“, - pirmadienį spaudos konferencijoje teigė Z.Balčytis.

Premjeras Algirdas Butkevičius tikino, kad socialdemokratai neturėjo galimybės pasveikinti D.Grybauskaitės.

„Mes apie tai kalbėjome, bet neturėjome galimybių. Kiek pastebėjau, ir žurnalistai nelabai turėjo“, - spaudos konferencijoje sakė ministras pirmininkas.

Z. Balčytis tikisi susižerti konservatorių ir liberalų rinkėjų balsus

Socialdemokratų kandidatas į prezidentus Zigmantas Balčytis teigia, kad jis dalyvauja prezidento rinkimuose, o jo pavardė Europos Parlamento rinkimuose tiesiog padės pritraukti daugiau tradicinių partijų atstovų į parlamentą.

„Aš manau, kad tai yra nelabai susiję dalykai, todėl, kad visada politikoje būna vieni ir kiti rinkimai. (...) Tai du skirtingai dalykai, tačiau kaip ir minėjo premjeras, komandinis darbas pasiteisino ir manau, kad turime tęsti komandinį darbą, taip pat turime būti suinteresuoti, kad kuo daugiau tradicinių partijų patektų į Europos Parlamentą“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Z.Balčytis.

„Mano kandidatavimas yra labai aiškiai išreikštas ir dar kartą noriu pakartoti, kad aš pats kandidatuoju prezidento rinkimuose“, - pridūrė kandidatas į prezidentus. Jo nuomone, jo pavardės buvimas EP kandidatų sąraše tiesiog padės partijai gauti daugiau vietų.

„Nebuvo lengva penkis metus girdėti, kad jokių alternatyvų nėra, kad antro turo nebus. (...) Tačiau, manau, kad tas komandinis darbas ir aš esu apsisprendęs aktyviai dalyvauti antrajame ture ir laimėti šituos prezidento rinkimus“, - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Z.Balčytis.

Pasak jo, prieš antrąjį rinkimų turą jis toliau bendraus su žmonėmis, skatins vienybę bei toliau nesiruošia kritikuoti kitų vien dėl kritikos.

Jis teigė, kad tikisi gauti koalicijos partnerių bei opozicijos rinkėjų balsus.

„Visų kandidatų, ne tik mūsų koalicinių partnerių, bet aš tikiuosi, kad tam tikrus balsus iš konservatorių partijos, liberalų partijos. Tiesiog kada žmonės ateina balsuoti, kartais pasielgia ne taip, kaip partijos lyderiai yra prisakę pasielgti. Todėl, kad aš turiu tam tikros patirties Šilalės, Šilutės rinkiminė apygarda. Ten buvo konservatorių kraštas, partija gaudavo 3,5 tūkst. balsų, aš gaudavau 9 tūkst. balsų ir balsuodavo kitų partijų atstovai“, - tikino kandidatas į prezidentus.