Garbaus amžiaus politikas nusakė visą schemą, kuri jam kelia nerimą. Pirma, jam įtarimų sukėlė 2013 m. vasaros pabaigoje įvykęs Zigmanto Balčyčio vizitas pas prezidentę Dalią Grybauskaitę, kuriame jam buvo siūloma premjero poste pakeisti Algirdą Butkevičių.

Antra, abejonių kelia Z. Balčyčio pareiškimas žiniasklaidai apie planus dalyvauti prezidento rinkimuose, kai tai nebuvo aptarta partijos struktūrose. Jo nuomone, Z. Balčytis viską padarė taip, kad A. Butkevičiui neliko nieko kito, kaip tik sukandus dantis pritarti jo kandidatavimui.

„Z. Balčytis panoro dalyvauti ne tik prezidento, bet ir Europos Parlamento rinkimuose, taip pasirinkdamas pinigus ir prarasdamas savo garbę ir orumą. Tuo jis užtraukė gėdą ne tik sau, bet ir visai LSDP. Žinoma, jis, jei būtų tikras socialdemokratas, tai bent dabar atsisakytų Europos Parlamento mandato. Taip jis nusiplautų gėdą, ir aš pirmasis jam paspausčiau ranką, nes, kaip sakoma, klysti yra žmogiška. Bet sakoma ir taip, kad pinigai šiais laikais lemia viską, todėl vargu ar man teks spausti jo ranką ir didžiuotis tokiu Zigmo poelgiu. O norėčiau“, - tarybos posėdyje sakė politikas.

A. Sakalas taip pat neabejoja gerais prezidentės D. Grybauskaitės ir socialdemokratų vicepirmininko Juozo Bernatonio santykiais ir vadina jį Trojos arkliu partijoje. Jo nuomone, grįžęs iš Estijos J. Bernatonis tik per politinę korupciją pateko į partijos rinkimų sąrašą, o teisingumo ministru tapo tik dėl to, kad D. Grybauskaitė socdemų gretose norėjo turėti akis ir ausis.

Pavadino viską tikrais vardais

Kalbėdamas partijos tarybos posėdyje A. Sakalas apgailestavo, kad dabartiniai socialdemokratai toli gražu neprimena Stepono Kairio laikų socialdemokratų. Pasak jo, S. Kairio laikais kiekvienas socialdemokratas buvo valstybės, o ne savo interesų puoselėtojas, jo veiklos principas buvo tiesos sakymas, partijos programos vykdymas.

Aloyzas Sakalas
Politikas klausė, kas atsitiko su partija, kad ji pradėjo nebemėgti tiesos, nebenori įgyvendinti rinkėjams duotų pažadų, būdama kairioji – vykdo dešiniąją ekonominę-socialinę politiką, o jos nariai slepia informaciją nuo partijos vadovų bei „nuosavos kišenės“ reikalus iškelia aukščiau valstybės interesų.

A. Sakalo kritikos strėlės labiausiai smigo į buvusio socialdemokratų kandidato į prezidentus Z. Balčyčio ir rinkimų štabo vadovo J. Bernatonio nugaras.

„Mūsų kandidatas Z. Balčytis per pirmąjį rinkimų turą surinko tik 14 proc. balsų, tai yra mažiau nei gavo LSDP per Seimo rinkimus. Nors Zigmo reklamai buvo panaudota apie 2 mln. litų partinių lėšų, bet jį rinkėjai išstūmė iš pirmos vietos Europos Parlamento rinkimų sąraše. Tuo tarpu Vilija Blinkevičiūtė atsidūrė šio sąrašo priekyje, nors jos asmeninei reklamai nebuvo išleista nė lito. Todėl neapgaudinėkime savęs vadindami pralaimėtus rinkimus laimėjimu. Tai didelis LSDP pralaimėjimas. Dvigubas pralaimėjimas“, - žodžių į vatą nevyniojo A. Sakalas.

Tačiau politikas sako norintis iš dalies apginti rinkimų štabą, nes jis buvo priverstas reklamuoti abejotinos kokybės politinę prekę, kurios turiniu neįmanoma pakeisti net įpakavus į auksinius rėmus.

Z. Balčyčio nuodėmės

A. Sakalas pasipiktino daugeliu Z. Balčyčio veiksmų. Pavyzdžiui, jam labai nepatiko, kad 2013 m. vasarą Z. Balčytis apsilankė Prezidentūroje susitikti su D. Grybauskaite, bet apie tai nė neužsiminė partijos vadovams.

„Z. Balčytis ilgą laiką atkakliai neigė buvus tokį pokalbį ir tik prieš kelias savaites TV laidoje „Diagnozė –valdžia“ pripažino, kad toks pokalbis iš tiesų buvo ir jame Z. Balčyčiui buvo siūloma perimti iš A. Butkevičiaus vyriausybės premjero portfelį. Kodėl bičiulis Zigmas nuslėpė nuo partijos vadovybės tokį svarbų visai LSDP pokalbį? Ar dėl to, kad po jo buvo ir antra dalis, apie kurią Zigmas nenorėtų prisiminti, ar buvo ir kitos priežastys?“ - klausė A. Sakalas.

Pro politiko akis neprasprūdo ir tai, kad Z. Balčytis apie norą nuo socialdemokratų partijos dalyvauti prezidento rinkimuose pirmiausia pareiškė žiniasklaidai, o ne partijos struktūroms.

Zigmantas Balčytis
„Kaip kilo jam tokia mintis, galima tik spėlioti. Z. Balčytis tuoj pat pradėjo lankytis partijos skyriuose prašydamas palaikymo jo kandidatūrai. Skyriai nebuvo informuoti, kad Z. Balčytis, neturėdamas LSDP vadovybės pritarimo, pažeidžia partinės etikos taisykles“, - pasakojo socialdemokratas.

Jo teigimu, manydami, kad Z. Balčyčio veikla yra sankcionuota vadovybės, skyriai noriai pritardavo jo kandidatūrai, todėl A. Butkevičiui iš esmės neliko kas daryti.

„Gavus daugelio skyrių siūlymą kelti Z. Balčytį kandidatu į prezidentus LSDP pirmininkui beliko, nors ir dantis sukandus, oficialiai pateikti skyrių nuomonę LSDP prezidiumui ir tarybai. Šios dvi institucijos žymia balsų dauguma aprobavo Z. Balčyčio kandidatūrą“, - sakė A. Sakalas.

Politikui itin didelį pasibjaurėjimą sukėlė faktas, kad Z. Balčytis kandidatavo ne tik prezidento, bet ir Europos Parlamento rinkimuose. Taip esą jis pasirinko pinigus ir prarado garbę bei orumą.

J. Bernatonio nuodėmės

A. Sakalas pasakė keletą žodžių ir apie teisingumo ministrą, rinkimų štabo vadovą J. Bernatonį, kurį politikas vadina „gabiu organizatoriumi“ ir „nuo seno ištikimu D. Grybauskaitės sąjungininku“.

Jo nuomone, tai paaiškina, kodėl būtent J. Bernatonis, o ne Julius Sabatauskas tapo teisingumo ministru.

Juozas Bernatonis
„Ne veltui J. Bernatonis buvo atšauktas iš ambasadoriaus Estijoje pareigų ir „per blatą“ (tai yra politinę korupciją) buvo įrašytas į aukštą vietą LSDP rinkimų į Seimą sąraše. Ne veltui D. Grybauskaitė net nesvarstė LSDP pirmininko pasiūlytos J. Sabatausko kandidatūros į Teisingumo ministro postą, o iš karto, be jokių svarstymų, pasirinko J. Bernatonio kandidatūrą, nes jai labai norėjosi turėti akis ir ausis socialdemokratų partijoje, kitaip sakant, Trojos arklį socialdemokratų stovykloje ir per jį valdyti pačią LSDP“, - sakė politikas.

A. Sakalo teigimu, rinkimų agitacijos įkarštyje J. Bernatonis buvo dažnas svečias Daukanto rūmuose ir tai kelia klausimų.

Pasiūlė atsisakyti abiejų paslaugų

Jis klausė, ar po visų šių nutikimų bus atsisakyta „nomenklatūrinių metodų“ neatsikračiusių Z. Balčyčio ir J. Bernatonio paslaugų partijos vadovybėje. Kaip žinoma, abu politikai yra partijos pirmininko pavaduotojai.

„Gal, vietoje jų pamatysime ten daug naujų veidų? Kad Lietuvos žmonės, pagaliau pamatytų, jog LSDP vadovybė apsivalė nuo LDDP nomenklatūros. Kad LSDP atgimė, atsisakė Algirdo Brazausko puoselėto liberalizmo ir tęsia S. Kairio socialdemokratinėmis vertybėmis grįstą politiką, kurios pagrindinis tikslas – žymiai sumažinti Lietuvos žmonių socialinę atskirtį“, - klausė A. Sakalas.

Jo nuomone, jei to neįvyks, partijos laukia stagnacija ir per savivaldos rinkimus ji gali sunykti.

„Liaudiškai sakant, kaip pasiklosite, taip ir išsimiegosite. Kreipiuosi ir į jus, gerbiamas partijos pirmininke! Ant jūsų pečių sunki našta. Jei jūs imsitės ryžtingų veiksmų, tai galite paversti LSDP kairiąja partija. Jei nieko nedarysite, tai iš socialdemokratų partijos liks tik jos pavadinimas be jokio realaus socialdemokratinio turinio“, - reziumavo A. Sakalas.