Toks nutarimo projektas dėl kreipimosi į KT, kurį ketvirtadienį Seimui pateikė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė, gali būti priimtas dar ketvirtadienį.

Projektas po pateikimo sulaukė Seimo pritarimo, už balsavus 109 Seimo nariams, niekam nebuvus prieš, susilaikius vienam parlamentarui.

Seimas pritarė parlamento vadovo Viktoro Pranckiečio siūlymui projektą svarstyti ypatingos skubos tvarka. Ketvirtadienį per pietų pertrauką šį klausimą turėtų apsvarstyti Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas.

Nutarimo projekte Seimui siūloma kreiptis į Konstitucinį Teismą su prašymu ištirti, ar Seimo nutarime dėl privalomojo referendumo dėl Konstitucijos 12 straipsnio pakeitimo paskelbimo suformuluota norma „Nustatyti, kad privalomasis referendumas vykdomas 2019 m. gegužės 12 d. ir 2019 m. gegužės 26 d.“ neprieštarauja Konstitucijai.

Seimas, vadovaudamasis Referendumo įstatymo norma „Seimas atskiru nutarimu gali nustatyti, kad referendumas vyksta ne vieną dieną“, priėmė nutarimą, kuriame nustatyta, kad privalomasis referendumas vykdomas 2019 m. gegužės 12 d. ir 2019 m. gegužės 26 d.

Seimui siūloma kreiptis į KT ir dėl to, kad Lietuvoje nėra didelės Referendumo įstatymo 50 straipsnio 1 dalies normos taikymo praktikos, taip pat „pripažindamas, kad iki referendumo vykdymo turi būti išsklaidytos visos abejonės dėl referendumo konstitucingumo ir, atitinkamai, vyksiančio referendumo rezultatų legitimumo“.