„Lyginant, pavyzdžiui, 2013-uosius ir 2014-uosius metus, Europos sveikatos draudimo kortelių išdavimo skaičius išaugo daugiau nei 20 proc. Norinčiųjų įsigyti šias korteles iš tikrųjų yra nemažai“, – sako Valstybinės ligonių kasos atstovė spaudai lina Bušinskaitė-Šriubienė.

Dėl riboto kortelių skaičiaus, teritorinėse ligonių kasose pradėti dalyti specialūs sertifikatai, su kuriais suteikiamos tokios pačios paslaugos, kaip ir turintiems kortelę.

Kortelė iškart duodama išvykstantiems ilgesniam laikui. Paaiškėjus, kad Europos sveikatos draudimo kortelių Lietuvoje neužteks, metų pradžioje paskelbtas viešųjų pirkimų konkursas. Jį laimėjo viena Prancūzijos bendrovė, su kuria šiomis dienomis pasirašoma sutartis.

„Tai yra ypatingi dokumentai, kurie garantuoja asmens duomenų saugumą, todėl turi būti laikomasi aukštų kokybės reikalavimų. Bendrovė turi atitikti saugumo keliamus reikalavimus. Tai prailgina procedūras“, – komentuoja L. Bušinkaitė-Šriubienė.

Tikimasi, kad pirmoji Europos sveikatos draudimo kortelių siunta Lietuvą pasieks greičiau nei per mėnesį. Tuomet žmonės, turintys sertifikatus, teritorinėse ligonių kasose galės juos pasikeisti į korteles.