Kaip nurodoma Eltai perduotoje VSAT statistikoje, per pastaruosius trejus metus – 2020, 2021, 2022 m. – pasieniečiai pradėjo 460 ikiteisminių tyrimų dėl kontrabandos ir neteisėto akcizais apmokestinamų prekių laikymo.

Per minėtą laikotarpį didžioji dalis pradėtų ikiteisminių tyrimų – 282 – buvo baigti kaltinimų pateikimu: 111 ikiteisminių tyrimų buvo perduoti nagrinėti teismui kaltinamuoju aktu, 170 ikiteisminių tyrimų perduoti teismui baudžiamuoju įsakymu, 1 tyrimas baigtas pagreitinto proceso tvarka. 399 ikiteisminiuose tyrimuose buvo nustatyti įtariamieji.

VSAT duomenimis, iš minėtų 460 per pastaruosius trejus metus pradėtų ikiteisminių tyrimų 28 tyrimai tebėra vykdomi, dalis jų yra pabaigti jau 2023 m. vasario 17 d.

Kaip nurodė pasieniečiai, 123 ikiteisminiai tyrimai (pradėti 2020–2022 m.) dėl kontrabandos ir neteisėto akcizais apmokestinamų prekių laikymo yra sustabdyti, nenustačius nusikalstamą veiką padariusio asmens. 14 ikiteisminių tyrimų, VSAT duomenimis, buvo nutraukti: 7 tyrimai nutraukti, nustačius, kad nepadaryta veika, turinti nusikaltimo ar baudžiamojo nusižengimo požymių, 6 tyrimai nutraukti, nes nesurinkta pakankamai duomenų, pagrindžiančių įtariamojo kaltę, 1 tyrimas nutrauktas, įtariamąjį perdavus asmeniui pagal laidavimą.

Tobulėjant kontrolės priemonėms, auga sulaikytos kontrabandos kiekiai

VSAT skelbia, kad praėjusiais metais pasieniečiai sulaikė rekordiškai daug kontrabandinių cigarečių – daugiau kaip 4,3 mln. pakelių. Tai yra didžiausias metinis kiekis nelegalių rūkalų, VSAT sulaikytas per daugiau kaip du dešimtmečius.

Iš viso, pasieniečių duomenimis, 2022 m. pasieniečiai užkirto kelią į juodąją rinką patekti 4 mln. 322 tūkst. 114 cigarečių pakelių, 2021 m. buvo sulaikyta 2 mln. 509 tūkst. 217 pakelių.

„Stipriausias spaudimas Lietuvos sienos saugumui dėl kontrabandos išlieka pasienyje su Baltarusija, iš kurios į Lietuvą bandoma atgabenti absoliučią daugumą nelegalių tabako gaminių.
Pernai smarkiai išaugęs VSAT sulaikytos cigarečių kontrabandos kiekis, lyginant su ankstesniais metais, sietinas su naujomis ir efektyvesnėmis sienos apsaugos priemonėmis bei traukiniais iš Baltarusijos gabentų didelių tabako gaminių kiekių sulaikymu“, – teigia VSAT.

VSAT vertinimu, kovoje su kontrabanda kaip pastaruoju metu pasiteisinusios priemonės yra stebėjimo sistemų įdiegimas prie valstybės sienos su Baltarusija, neteisėtai migracijai užkardyti skirto fizinio barjero įrengimas prie šios sienos, dėl migrantų krizės sustiprinta valstybės sienos apsauga, aktyvi VSAT kriminalinė žvalgyba, trumpalaikių operacijų organizavimas, prevencinis darbas su pasienio gyventojų bendruomenėmis bei teisės aktų keitimas, susijęs su baudžiamosios atsakomybės už kontrabandą ir neteisėtą prekių gabenimą ribų išplėtimu.

Spėja, kad cigarečių kontrabandos mastai nemažės

Anot pasieniečių, cigaretės ir toliau išlieka populiariausia kontrabandinė prekė: pavyzdžiui, pernai iš 532 pasieniečių išaiškintų kontrabandos atvejų 523 atvejais buvo gabenti rūkalai.

„Baltarusijoje pagamintas cigaretes iš šios šalies į Lietuvą geležinkeliu konktabandininkai bando gabenti slėpdami biriuose kroviniuose (skaldoje, medžio drožlėse, granulėse), kartais maskuodami „priedangos“ kroviniais ar įmaišydami cigarečių dėžes tarp oficialaus krovinio.

Rūkalai gali būti slepiami traukinio vagonų konstrukcijose, prekinių traukinių šilumvežiuose, kartais – specialiai įrengtose slėptuvėse. Pasitaikė atvejų, kuomet kontrabandiniai rūkalai papildomai buvo apvynioti skardos lakštais ir paslėpti po akmens skalda“, – dėsto VSAT.

Pasak pasieniečių, sustiprinus sienos su Baltarusija apsaugą stebėjimo sistemomis ir jomis padengus visą šį ruožą, taip pat ten dėl neteisėtos migracijos įrengus fizinį barjerą, vis dažniau pasirenkami „nuotoliniai“ kontrabandos gabenimo būdai – dronai arba, pasinaudojant pasienio vandenų tėkme, iš Baltarusijos siunčiami cigarečių „plaustai“.

VSAT vertinimu, pagrindinės kontrabandos gabenimo į Lietuvą patrauklumo priežastys yra kelios: didelis tabako gaminių kainų skirtumas Lietuvoje ir Baltarusijoje (Lietuvoje cigaretės yra brangesnės), greitai gaunamas pelnas pardavus nelegalias cigaretes, patogi Lietuvos geografinė padėtis kontrabandinių cigarečių tranzitui, Lietuvoje didėjanti infliacija ir kartu mažėjanti gyventojų perkamoji galia, neteisėto Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos režimo veiksmai, palaikant šešėlinę veiklą.

VSAT prognozuoja, kad cigarečių kontrabandos mastai ir intensyvumas nemažės.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją