„Per visą laiką, kai įsigaliojo lengvata, buvo vienintelis atvejis, kur su šia priežastimi Rusijos pilietis buvo įleistas. Buvo ir daugiau tą teisę turinčių Rusijos piliečių, bet jų mažuma – iki dešimties. Ir jie atvyko pagal kitą priežastį, pagal kitą išimtį“, – Eltai teigė G. Mišutis.

Anot G. Mišučio, VSAT nuo rugsėjo 19 d. iš viso neįleido jau 466 į Lietuvą bandžiusių patekti Rusijos Federacijos piliečių. Lietuvos pasieniečių duomenimis, atvykstančiųjų rusų skaičius pastarąją parą ženkliai sumažėjo – įleisti vos 767 Rusijos Federacijos piliečiai.
„Praeitą parą buvo įleistas rekordiškai mažas skaičius – 767 asmenys. Prieš tai tokio paros skaičiaus nebuvo, mažiausias buvo spalio 5 d. – 851“, – nurodė VSAT atstovas.

Tuo tarpu pagal Vyriausybės numatytas išimtis į šalį nuo rugsėjo 19 d. iš viso įleisti 31 148 Rusijos piliečiai. Anot G. Mišučio, kone analogiška situacija yra ir Estijoje.

„Estijoje įleistų skaičius – 31 192. Tai 50 žmonių skirtumas, bet neįleistųjų pas mus pusšimčiu daugiau, pas juos neįleistas 411 asmuo. Su kaimynais estais einame maždaug vienodai, nes neįleidimo principai tie patys, išimtys irgi labai panašios, tai toks panašus vaizdas ir yra“, – aiškino VSAT atstovas.

Tuo tarpu Suomijos ir Lenkijos statistikos teigė jis neturįs, tačiau Latvijoje, kurios sprendimas, anot G. Mišučio, veikia kitais principais, situacija ženkliai skiriasi.

„Per Latviją bando žymiai mažiau važiuoti Rusijos piliečių, jie yra įleidę 6648 per visą laiką ir 112 neįleidę. Bet mes turime Kaliningrado tranzitą pašonėje, jie turi tik vieną sieną. Tai pas mus vykstančių tranzitu sudaro beveik 50 proc. visos statistikos“, – teigė jis.

Reaguojant į Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą ir iš to kylančias grėsmes, Lietuva kartu su Latvija, Estija, Lenkija bei Suomija nusprendė griežtinti Rusijos piliečių atvykimo kontrolę. Nuo rugsėjo 19 d. į Lietuvos Respublikos teritoriją per visus pasienio kontrolės punktus atvykstantiems Rusijos piliečiams nepaprastosios padėties galiojimo metu taikomas individualus sugriežtintas patikrinimas.

Vyriausybės nutarimu patvirtinta, kad per Šengeno išorės sieną į Lietuvą bus įleidžiami tik Rusijos piliečiai ir jų šeimos nariai dėl ypatingų humanitarinių priežasčių, tarptautinius pervežimus vykdančių ekipažų ir įgulų nariai, tranzitu per Lietuvą vykstantys Rusijos diplomatai, asmenys, turintys ES valstybės išduotą leidimą gyventi, taip pat ilgalaikę Šengeno valstybių nacionalinę vizą ar supaprastinto tranzito dokumentą turintys Rusijos piliečiai.

Taip pat ketvirtadienį priimtas sprendimas padaryti išimtį ir į Lietuvos teritoriją įleisti lietuvių kilmę patvirtinantį ar teisę atkurti Lietuvos Respublikos pilietybės pažymėjimą turinčius Rusijos Federacijos piliečius bei nelydimus nepilnamečius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)