Kaip praneša VRK, skundai dėl rinkėjų papirkimo, politinės reklamos ir kitų galimų rinkimus reglamentuojančių teisės aktų pažeidimų gali būti pateikti raštu, elektroniniu paštu, VRK elektroninių paslaugų portale arba žodžiu (telefonu ar tiesiogiai).

Raštu pateikiami skundai turi būti parašyti įskaitomai valstybine lietuvių kalba, juose turi būti nurodytas asmens vardas ir pavardė (jeigu kreipiasi fizinis asmuo) arba pavadinimas ir juridinio asmens kodas (jeigu pareiškėjas yra juridinis asmuo), kontaktiniai duomenys, kurie yra reikalingi susisiekti su skundą pateikusiu asmeniu dėl duomenų patikslinimo ar informavimo apie skundo nagrinėjimo rezultatus. Taip pat teikiant skundą, jei įmanoma, reikėtų pridėti turimus įrodymus: nuotraukas, dokumentus ir pan.

VRK informuoja, kad anoniminiai skundai rinkimų komisijų sprendimu gali būti nenagrinėjami.

Asmenų skundus savivaldybių rinkimų komisijos įpareigotos išnagrinėti per 14 dienų nuo jų gavimo dienos. Išskirtiniais atvejais, jeigu skundo nagrinėjimas yra sudėtingas arba didelės apimties, susijęs su faktinių duomenų patikrinimu, papildomų įrodymų surinkimu, rinkimų komisijos turi teisę šį terminą pratęsti dar 14 dienų, bet ne ilgiau kaip iki patvirtinant galutinius rinkimų rezultatus. Apylinkių rinkimų komisijų gautų skundų nagrinėjimo terminas – 7 dienos.

Komisijų veikla ir priimami sprendimai yra vieši, tačiau pareiškėjų, kurie nedalyvauja rinkimų procese ir nėra viešieji asmenys, asmens duomenys yra saugomi.

Pasitikrinti, kokie skundai yra gauti rinkimų komisijose ir kokie sprendimai dėl jų yra priimti, bus galima VRK interneto svetainėje.

Savarankiškų politinės kampanijos dalyvių skaičius lyginant su 2019 m. sumažėjo

Dalyvauti 2023 m. savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose registruoti 262 savarankiški politinės kampanijos dalyviai. Tai yra 80 mažiau, nei 2019 metais, kai buvo atliktos 342 registracijos.

Tai nurodo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), apžvelgusi, kaip keitėsi šiemet registruotų savarankiškų politinės kampanijos dalyvių skaičius lyginant jį su 2019 metų rinkimais.

Labiausiai, net tris kartus, sumažėjo registruotų politinių komitetų. 2019 m. VRK buvo užregistravusi 97 visuomeninius rinkimų komitetus. Šiemet gauti 32 politinių komitetų prašymai registruoti juos politinės kampanijos dalyviais.

Iš 60 Lietuvos savivaldybių politiniai komitetai varžysis 24-ose. Po du politinius komitetus dalyvaus rinkimuose 8-ose savivaldybėse: Panevėžio ir Šiaulių miestuose bei Kretingos, Raseinių, Šilalės, Utenos, Varėnos, Zarasų rajonuose.

Dar 16-oje savivaldybių dalyvauti rinkimuose registruota po vieną politinį komitetą. 2019 m. vykusiuose savivaldybių tarybų ir merų rinkimuose visuomeniniai rinkimų komitetai varžėsi 48-ose savivaldybėse.

36-ose savivaldybėse dėl savivaldybių tarybų narių ir merų mandatų varžysis tik politinių partijų iškelti ir save išsikėlę kandidatai.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją