Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) kandidatas į Anykščių merus Kęstutis Tubis antradienio popietę surengtoje spaudos konferencijoje sužino, kad VRK patyrė dar vieną fiasko.

Vyriausiasis administracinis teismas K. Tubiui grįžti į rinkimus grįžti leidžia. O VRK dar jam turės sumokėti 500 eurų bylinėjomosi išlaidų.

Delfi primena, kad antradienio vakarą VRK nusprendė panaikinti iš anksto antradienį balsavusių žmonių balsus. Pasak komisijos, iki 18 val. Anykščių rajone balsavo 87 rinkėjai. VRK patikslino, kad jie nebus laikomi balsavusiais, bet jiems bus sudaryta galimybė balsuoti pakartotinai kitomis išankstinio balsavimo dienomis arba kovo 19–ąją.

„Aišku, džiugu, kad žmonių balsai neprarasti. Bet to jaudulio ir neteisingumo jausmo, sunku jį išsakyti“, – po teismo sprendimo sakė K. Tubis.

Daugelis politikų jau pradeda kalbėti, kad rinkimų prievaizdu turinti būti komisija kelia sumaištį.

„Jie iš tikrųjų nekelia pasitikėjimo rinkimų sistema, jie kelia chaosą. Ir labai norėtųsi, kad per kitus trejus rinkimus, kurie artėja šio dalyko nebūtų“, – antradienį Seime sakė Seimo Mišrios narių grupės atstovė, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininko pavaduotoja Agnė Širinskienė.

Vasario mėnesio pradžioje K. Tubį teismas pripažino kaltu dėl prekybos poveikiu ir uždraudė ketverius metus dirbti valstybės tarnautoju. Iš pradžių VRK klausimų nekilo, K. Tubiui dalyvauti rinkimuose leido.

Kęstutis Tubis

Bet vasario mėnesio pabaigoje VRK vis dėl to kreipėsi į teisėją paaiškinimo, ar K. Tubis taip pat negali būti renkamas ir meru. Tada komisija ir gavo papildomą raštą, kad negali.

Nepaisant to, pirmasis rinkimų turas vis tiek vyko kaip ir buvo suplanuota. Ir K. Tubis ją laimėjo. O iš antrojo rinkimų turo VRK jį išmetė.

Prieš savaitę, kovo 7 dieną VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė, paklausta, ką pasakytų balsavusiems už K. Tubį, atsakė vienu žodžiu „liūdna“.

Kai tą pačią kovo 7 dieną K. Tubio advokatas VRK bandė įrodyti, kad nušalinimas teisei prieštarautų, VRK nariai teigė, jog jie irgi teisę supranta.

„Emocija vadovautis jūs negalite, jūs esate institucija“, – tada tikino K. Tubio advokatas.

Štai tada VRK narė, pasiūlyta teisingumo ministrės, Inga Milašiūtė tikino, jog teisės normos buvo skaitomos.

Ir vis dėl to, Vyriausiasis administracinis teismas dėl K. Tubio buvo kitokios nuomonės nei komisija.

Analogiškai situacija vyko su kandidate į Visagino meres Dalia Štraupaite. Pirmame ture VRK jai dalyvauti leido, antrame – uždraudė. Ši kreipėsi į teismą ir ten prieš VRK irgi laimėjo.

O sausį buvo ir dar vienas atvejis, kokio dar nėra buvę – VRK iš rinkimų pašalino 500 kandidatų. daugiausiai už tai, kad blogai užpildė anketas, prikėlė neteisingų nuotraukų ir panašiai.

Teisme VRK tada irgi pralaimėjo, kandidatai į rinkimus buvo grąžinti, o anketas jiems buvo leista pataisyti.

„Tikrai matau prasmę pasikviesti VRK pirmininkę į plenarinių posėdžių salę ir užduoti klausimus“, – LNK žinioms antradienį teigė parlamentarė A. Širinskienė.

Savivaldybių tarybų ir merų rinkimai Vilniuje

VRK pirmininkei J. Petkevičienei tai yra pirmieji rinkimai.

Kai kuriems politikams atrodo, kad Visagine ir Anykščiuose dabar išeitis yra tik nauji rinkimai.

„Galiausiai ta situacija, kai kandidatai negali pasinaudoti debatų teise, negali agitacijos normaliai vykdyti. O tai irgi kenkia rinkimams“, – antradienį svarstė konservatorius, Teisės ir teisėtvarkos komiteto narys Andrius Vyšniauskas.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: