Vidudienį Vilniuje prie testavimo centro – ilgiausios norinčių testuotis eilės.

„Atvažiavau savo laiku, bet turbūt stovėsiu kokią valandą. Labai ilga eilė“, – LNK sakė antradienį savo testo laukiantys vilnietis.

Kita moteris teigė, jog yra nustebusi, kad į savo testo laiko vėluoja.

Antradienį Statistikos departamentas pranešė apie daugiau nei 4 tūkstančius naujų koronaviruso atvejų, fiksuotų praėjusią parą.

Bet eilės rikiuojasi ne tik prie testavimo punktų, „Sodra“ sako sulaukianti vis daugiau prašymų dėl nedarbingumo išdavimo.

Praėjusį gruodį buvo išduota apie 280 tūkst. nedarbingumo pažymėjimų, 37 tūkstančiai susiję su COVID–19. Šį sausį vadinamųjų biuletenių mažiau – išduota apie 175 tūkstančius, bet net 35 tūkstančiai susiję su COVID–19, o dar tik mėnesio vidurys.

„Tarkime, sausio 7 dieną buvo beveik 8 tūkstančiai nedarbingumo pažymėjimų. Sausio 14 dieną – jau beveik 12 tūkstančių nedarbingumo pažymėjimų. Tai tikrai tos didėjimo tendencijos yra matomos“, – LNK sakė „Sodros“ atstovė Malgožata Kozič.

Šią savaitę, ruošiantis dideliam susirgimų skaičiui, sutrumpintas izoliacijos laikas ir pasikeitė nedarbingumo pažymėjimų išdavimo tvarka.

Žmogus, kuriam PGR testu nustatytas susirgimas, turi užpildyti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) puslapyje esančią atvejo anketą. Ir nurodyti artimą kontaktą turėjusius asmenis. Jie izoliuojasi 7 dienoms ir nedarbingumo pažymėjimą jam išrašo šeimos gydytojas. O su juo kontaktavusiems ir taip pat 7 dienoms turintiems izoliuoti žmonėms biuletenius išrašo NVSC.

„Jeigu žmogus susirgo, 5 dienas buvo izoliacijoje ir jam nedarbingumas buvo išduodamas kaip esančiam izoliacijoje, o susirgus jis yra tęsiamas, bet jį tęsia jau šeimos gydytojas, išduodamas naują nedarbingumą“, – LNK naują tvarką aiškino NVSC atstovė Greta Gargasienė.

Kai asmuo būdamas izoliacijoje dėl turėto sąlyčio pajaučia simptomus ir suserga (t. y. atlieka PGR tyrimą, kurio rezultatas teigiamas), jis turi būtinai kreiptis į savo šeimos gydytoją, kaip ir visais atvejais susirgęs COVID-19. Tokiu atveju šeimos gydytojas galės išduoti nedarbingumą dėl ligos. Kad būtų nutrauktas nedarbingumas, išduotas dėl izoliacijos po turėto sąlyčio, asmeniui papildomai niekur kreiptis nereikia.

Šeimos gydytojai sako, kad pagalbos išrašant nedarbingumo pažymėjimus prašė dar pernai.

„NVSC specialistas paskaičiuodavo, nuo kada iki kada yra reikalingas nedarbingumas, užpildydavo tam tikrą formą, kurią atsiųsdavo šeimos gydytojai, pagal kurią šeimos gydytojas jau galėdavo išduoti nedarbingumą. Tai žmogui užtrukdavo 3–4 dienas, kartais net ir kelias savaites. Per antrąją koronaviruso bangą pernai metais, trukdavo kartais ir mėnesį tų pažymų atėjimas“, – kalbėjo šeimos gydytoja Toma Kundrotė.

Kol kas painiavos dėl naujos nedarbingumo pažymėjimų išdavimo tvarkos yra ir NVSC, ir pas šeimos gydytojus.

O ir ne visi testuotis atvykę žmonės tiksliai žino, ką daryti, paaiškėjus teigiamam rezultatui.

Vadinamasis biuletenis bus išduodamas ir atvykusiems iš užsienio darbo reikalais, tačiau poilsiautojams bus išduodama tik pažyma, už kurią ligos išmoka nepriklauso.

„Jeigu žmogus keliavo į paveiktą šalį, iš kurios grįžus reikalinga izoliacija, poilsio reikalais, jam nedarbingumo pažymėjimas nėra išduodamas. Bet jeigu yra poreikis, yra išduodama medicininė pažyma, kurią galima pateikti darbdaviui kaip įrodymą, kad žmogus negali lankytis darbe, nes jam taikoma privaloma izoliacija. Tačiau gavus šią pažymą, už šį izoliacijos laikotarpį žmogui nėra mokama“, – kalbėjo NVSC atstovė.

Nusidriekus eilėms prie testavimo punktų, didinamos testavimo apimtys. Tačiau bus testuojami tik užsiregistravę gyventojai, griežtai tikrinant registracijos datą ir laiką. Atvykę ne savo laiku ir norintys pasidaryti testą greičiau iš eilės bus išprašyti.

Visą LNK reportažą galite žiūrėti čia: