"Visose trijose Baltijos šalių sostinėse palikau tą pačią žinią, kad mes suprantame Latvijos, Estijos ir Lietuvos žmonių nuogąstavimus dėl situacijos Ukrainoje ir suprantame, kad žmonės bijo tos situacijos. Aš pasakiau, kad mes nepaliksime jūsų vienų. Jūsų baimės yra ir mūsų baimės, jūsų problemos yra ir mūsų rūpestis, tai yra bendros Europos problemos", - sakė F. V. Steinmeieris antradienį po susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite.

Prieš tai Vokietijos diplomatijos vadovas lankėsi Estijoje ir Latvijoje, kur išsakė tą pačią žinią.

Vokietijos užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad ES šalys narės nepripažįsta Krymo atskyrimo nuo Ukrainos. "Tai prieštarauja visoms tarptautinės teisės normoms", - sakė jis.

Vokietijos diplomatijos vadovas taip pat akcentavo diplomatines priemones, ieškant išeities iš situacijos.

"Aš noriu pasakyti, kad ne mes buvome tie, kurie sukūrėme tokią konfrontaciją. Mes visomis jėgomis ieškome išeities iš šios situacijos, kad mums pavyktų diplomatinėmis priemonėmis padėti susitarti Rusijai su Ukraina", - kalbėjo F. V. Steinmeieris.

Ministras teigė, kad Europa svarstys apie tai, kokių priemonių imtis po Kryme šį savaitgalį vyksiančio referendumo.

"Žiūrėsime, kaip toliau klostysis procesas. Jeigu taip atsitiktų, kad šį savaitgalį įvyktų referendumas Kryme ir būtų priimtas sprendimas, kad Krymas turi atitekti Rusijai, tuomet po šio savaitgalio mes Europoje žiūrėsime, kokių tolimesnių priemonių turėtume imtis", - sakė F. V. Steinmeieris.

Kokios tos priemonės galėtų būti, ministras nekonkretizavo.

"Kaip mes reaguosime ir kaip toliau veiksime, tai mes, užsienio reikalų ministrai, turime labai kruopščiai išsamiai apsvarstyti ir apie tai kalbėsime Europos Vadovų Taryboje", - teigė F. V. Steinmeieris.

Prezidentės D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja užsienio politikos klausimais Jovita Neliupšienė konstatavo, kad Europa vėluoja su savo sprendimais.

"Galime tik konstatuoti, kad situacija blogėja sparčiau, negu galima buvo tikėtis. (...) Kaip žinote, šiandien Krymas paskelbė savo nepriklausomybę, (kovo - ELTA) 16 dieną vyks referendumas, o Rusijos Dūma suplanavo balsuoti dėl teritorijos prijungimo kovo 21 dieną, kai vyks Europos Vadovų Tarybos posėdis", - teigė J. Neliupšienė.

Prezidentės vyriausioji patarėja išsakė poziciją, kad "Europos vadovai ir užsienio reikalų ministrai turi imtis visų reikalingų sprendimų, kad būtų pasmerkta ir sustabdyta Rusijos agresija - užgrobti svetimos valstybės teritoriją ir ją prisijungti".

"Nes, kaip visi suprantame, tai yra tarptautinės teisės ir pačios Rusijos pasirašytų susitarimų pažeidimas", - sakė J. Neliupšienė.