Ankstų pirmadienio rytą gauti preliminarūs Bundestago rinkimų rezultatai aiškiai nušvietė Vokietijoje vykstančias permainas. Socialdemokratų partijos (SDP) užnugaryje liko ilgus metus dominavęs Krikščionių demokratų partijos ir Krikščionių socialinės sąjungos aljansas (CDU/CSU). Netikėtuose rezultatuose politikos apžvalgininkas įžvelgia tradicijų nykimą.

„Man atrodo, kad socialinės tradicijos nebėra tokios stiprios. Anksčiau, nedideliuose miesteliuose, kuriuose kiekvieną sekmadienį žmonės eidavo į bažnyčią, laimėdavo krikščionys demokratai. Dideliuose miestuose, kur yra daugiau darbininkų, laimėdavo socialdemokratai. Tačiau dabar to nebėra: išnyko natūralios vietos, kuriose laimėdavo viena ar kita partija“, – teigia politikos žurnalistas.

Žingsnį atgal padėjo ne tik konservatoriai, surinkę prasčiausią rezultatą per septynis dešimtmečius, bet ir į priekį išsiveržę socialdemokratai: krito abejų reitingai. Po šių rinkimų akivaizdu, kad Vyriausybės veikloje dominuos nebe dvi, o galbūt net keturios partijos. Šansą prisijungti prie buvusių didžiųjų Vokietijos politikos dalyvių turi „Laisvieji demokratai" ir „Žalieji".

„CDU/CSU valdžioje buvo labai ilgai. Demokratijoje normalu, kad partijos keičiasi. Bet laukia labai ilgos derybos – viena iš koalicinių partijų tikrai bus Vyriausybėje, todėl politikos tęstinumas išliks“, –samprotauja seimo narys.

„Jamaikos“ ir „Šviesoforo“ koalicijos

Politikos apžvalgininko nuomone, teoriškai galimi trys, bet praktiškai tikėtini tik du koalicijos susidarymo scenarijai: „Jamaikos“ ir „Šviesoforo“. Jei valdžioje atsidurtų „Kairė“, socialdemokratai bei žalieji, galėtume stebėti ir trečią variantą – „Raudona-žalia-raudona“.

„Jamaikos“ koaliciją sudarytų konservatoriai, žalieji ir laisvieji demokratai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)