Pats eksparlamentaras dar pernai spalį, prieš pat Seimo rinkimus, tikino per tris mėnesius nuo savo teisinės neliečiamybės panaikinimo net nebuvęs apklaustas. Tačiau V. Matuzo bylą kuruojantis Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys įvykius nušviečia kiek kitaip. Esą buvęs Panevėžio meras du kartus atsisakė duoti parodymus, o apie norą liudyti ir ginti savo tiesą po to neinformavo nei prokurorų, nei Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT).

„V. Matuzas buvo du kartus apklaustas: 2012 m. gegužės 29 d. ir 2012 m. spalio 8 d. Tačiau abu kartus jis atsakė, kad pasinaudos savo, kaip įtariamojo, teisėmis ir neduos parodymų. Po to V. Matuzas nėra kreipęsis nei į STT, nei į prokuratūrą ir nėra pageidavimo duoti parodymus“, - DELFI teigė R. Vagrys.

Įtariamųjų padaugėjo

Prokuroro teigimu, ikiteisminio tyrimo pabaigos dar nematyti. Esą byla yra „sudėtinga ir didelės apimties“, vis dar renkami duomenys. R. Vagrys nurodė, jog V. Matuzo byloje šiuo metu yra 25 įtariamieji, tarp jų – ir pats buvęs Seimo narys su sutuoktine.

Gegužę, naikinant V. Matuzo teisinę neliečiamybę, prokurorai skelbė įtarimus pareiškę 23 asmenims.

Politikas į komentarus nesileidžia

Pats V. Matuzas apie savo bylą su DELFI kalbėjo nenoriai. Iš pradžių jis tikino nebuvęs apklaustas.

„Nieko negaliu pakomentuoti. Nes nieko per tą laiką (nuo spalio – DELFI) nevyko“, - sakė V. Matuzas.

Paprašytas pakomentuoti prokuroro pateiktus duomenis apie jo atsisakymą duoti parodymus, pašnekovas užsiminė bendravęs ne su prokurorais.

„Prisiminkit, ko klausėt: „Ar prokurorai jus kvietė“. Aš sakiau „Ne“. Koks klausimas – toks atsakymas buvo. Nes ne prokurorai apklausinėjo, visų pirma“, - dėstė V. Matuzas.

Paklaustas, ar buvo apklausiamas STT pareigūnų, jis tolesnius komentarus pateikti atsisakė.

DELFI primena, jog V. Matuzas įtariamas susitarimų dėl viešųjų pirkimų organizavimu, piktnaudžiavimu, dokumentų klastojimu ir kitomis nusikalstamomis veikomis. Pats eksparlamentaras tvirtina, kad jo byla – politinis susidorojimas, kuriuo esą buvo suinteresuotas ir buvęs STT Panevėžio valdybos vadovas Povilas Urbšys. Būtent jis nurungė V. Matuzą vienmandatėje apygardoje ir buvo išrinktas į Seimą pernai spalį vykusiuose rinkimuose.