V. Vitkauskas ketvirtadienį LRT radijui sakė, kad L. Volkovo užpuolimas sostinėje yra pirmas toks „politinio terorizmo“ atvejis šalyje.

„Toks incidentas pas mus, sakyčiau, politinės agresijos, politinio terorizmo atvejis (...) mūsų žemėje nutiko pirmą kartą“, – LRT radijui komentavo V. Vitkauskas.

Anot jo, NKVC vertinimu, L. Volkovo užpuolimas yra gerai suplanuota operacija.

„Kuo ilgiau tyrimas vyksta, tuo reiškia, kad pati operacija yra profesionali, gerai suplanuota ir tas, kas ją įvykdė, buvo arba pats gerai pasiruošęs, arba sulaukė gerų instrukcijų“, – tvirtino V. Vitkauskas.

NKVC vadovas tvirtino, kad po L. Volkovo užpuolimo valdžios institucijos ėmėsi papildomų „mechanizmų“, siekdamos sustiprinti Lietuvos esančių Rusijos ir Baltarusijos opozicionierių apsaugą.

„Kadangi įvyko toks konkretus incidentas, tai, be abejo, mes sustiprinome savo budrumo lygį, nauji algoritmai įsijungė“, – dėstė pašnekovas.

Vykstant tariamiems rinkimams Rusijoje, Kremlius gali išnaudoti protesto akcijas provokacijoms

Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas sako, kad penktadienį prasidedant tariamiems Rusijos prezidento rinkimams Kremlius gali išnaudoti šį laiką įvairioms provokacijoms.

„Rytoj Rusijoje prasideda taip vadinami rinkimai, kurie truks iki sekmadienio. Be abejo, kuomet yra pakankamai vangus Rusijos visuomenės noras dalyvauti tuose rinkimuose, visada siekiama sumobilizuoti rinkėjus – kad jiems būtų aktualios temos, kad jie vienaip ar kitaip pasirodytų rinkimuose. Todėl, manau, kad tos priešų, oponentų paieškos, bandymas šiek tiek sueskaluoti visuomenę yra vienas tų sistemos elementų, kai norima sukelti tam tikras įtampas tiek galbūt aplink labai artimą Rusijos sieną – Ukrainoje, kur vyksta karas – tiek ir tolimesnėse šalyse Europos Sąjungoje, Jungtinėse Valstijose“, – ketvirtadienį LRT radijui sakė V. Vitkauskas.

Vilmantas Vitkauskas

V. Vitkauskas pastebėjo, kad provokacijoms gali būti išnaudota ir Kremliaus oponentų rengiama protesto akcija prie Rusijos ambasados.

„Rusijos opozicija, kuri Lietuvoje yra pakankamai gausi, planuoja protesto akcijas. Be abejo, Rusija gali išnaudoti tokius susibūrimus tam tikroms provokacijoms. Mes tam ruošiamės“, – patikino jis.

„Kviestume žmones, kurie planuoja dalyvauti tokiose akcijose, būti labai budriems. (...) Jeigu būtų kažkoks pavojus – mes tikrai įspėsime iš anksto“, – akcentavo NKVC vadovas.

Neatmeta, kad provokacijos gali kilti prie NATO sienų, tačiau duomenų apie tai nėra

Tuo metu klausiamas, ar vadinamųjų V. Putino rinkimų kontekste gali kilti provokacijų ne tik Ukrainoje, bet ir prie NATO valstybių sienų, V. Vitkauskas neatmetė tokios galimybės. Visgi, pabrėžė NKVC vadovas, kol kas tokių indikacijų atsakingos tarnybos neturi.

„Tie dalykai neatmestini. Konkrečių duomenų nėra. Bet kad gali būti bandymas pademonstruoti vieną ar kitą ginklų sistemą, gebėjimą padaryti poveikį saugumo prasme NATO valstybėms – tokie dalykai neatmestini“, – sakė V. Vitkauskas.

„Svarbiausia – mums nesigąsdinti ir žinoti, kad mūsų žinybos yra pasiruošusios reaguoti“, – apibendrino jis.

Vadinamieji prezidento rinkimai Rusijoje vyks kovo 15–17 dienomis. Neabejojama, kad daugiau nei du dešimtmečius Rusiją valdantis V. Putinas pasiskelbs laimėjęs dar vieną šešerių metų kadenciją.

ELTA primena, kad antradienio vakarą Vilniaus pakraštyje kol kas nenustatytas asmuo užpuolė ir sužalojo kalėjime mirusio A. Navalno bendražygį 43 metų L. Volkovą.

Rusijos opozicionierius buvo užpultas apie 22 val. Antakalnio seniūnijoje, Žuvėdrų gatvėje, kai atvyko į namo kiemą automobiliu.

Į pranešimą apie Vilniuje užpultą ir sužalotą Rusijos pilietį reagavo gausios policijos pajėgos, buvo iškviesti „Aro“ ir specialiosios paskirties pareigūnai. Sulaikyti įtariamųjų kol kas nepavyko, keliamos versijos, bus tiriamas nusikaltimas, pasak jo, viena iš versijų – užpuolimas gali būti susijęs su politine nukentėjusiojo veikla.

Valstybės saygymno departamentas teigia, kad L. Volkovo užpuolimas, tikėtina, yra Rusijos organizuota ir įgyvendinta operacija.

Po suteiktos medicinos pagalbos ligoninėje nukentėjusysis gydomas ambulatoriškai.

Rusijos opozicijos atstovas sako, kad specialiu plaktuku namo kieme žmogus jam smogė apie 15 kartų į koją ir sulaužė ranką. Įvykį jis pavadino „tipišku banditišku sveikinimu nuo Putino iš banditų Peterburgo“.

Policija atlieka ikiteisminį tyrimą dėl nesunkaus sveikatos sutrikdymo.

L. Volkovas iš Rusijos pasitraukė kilus arešto grėsmei. Šiuo metu L. Volkovas gyvena Lietuvoje.

Landsbergis: Lietuvoje prieglobstį gavę asmenys yra potencialus Rusijos taikinys

Reaguodamas į Rusijos opozicionieriaus Leonido Volkovo užpuolimą, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis akcentuoja, kad tiek Lietuvoje prieglobstį gavę asmenys yra potencialus Kremliaus režimo taikinys.

„Manau, kad tai, ką pasakė VSD, yra labai svarbi informacija. Ir aiški indikacija, kad ir Lietuva, ir Lietuvoje gyvenantys, prieglobstį radę, yra potencialus taikinys. Ir turime prisitaikyti prie tos naujos realybės, kad ji tokia yra“, – ketvirtadienį žurnalistams Seime sakė G. Landsbergis.

Ministras neslepia šį L. Vokovo užpuolimą siejantis su penktadienį Rusijoje prasidėsiančiais prezidento rinkimais.

Gabrielius Landsbergis

„Esame jautriame regione ir turime būti pasiruošę, kad gyvename jau kitoje realybėje“, – sakė jis.
G. Landsbergis tikina, kad Lietuvos institucijos labai atsakingai ruošiasi galimoms Kremliaus provokacijoms.

„Kaip Užsienio reikalų ministerija mes turbūt galime mažiau pasiruošti toms grėsmėms, tai yra daugiau kitų institucijų darbas. Turiu informacijos, kad institucijos ruošiasi ir labai rimtai žiūri. Šiandieną ryte taip pat ir su vidaus reikalų ministre teko pabendrauti. Tai tikrai yra labai rimtai žiūrima į patį grėsmių vertinimo lygį“, – sakė jis.

Visgi ministras teigia, kad kol kas dėl L. Volkovo užpuolimo papildomų sankcijų įvedimas Rusijai nėra svarstomas.

„Kol kas nesvarstome apie tai. Daugiau turbūt yra svarstoma, kokių priemonių reikia imtis dėl sustiprintos apsaugos ir kitų dalykų“, – sakė jis.

Landsbergis: Baltarusijoje kalintiems lietuviams konsulinė pagalba yra teikiama, tačiau ji labai ribota

Konsulinė pagalba Baltarusijos kalėjimuose esantiems lietuviams yra teikiama, tačiau dėl nepakankamų ministerijos pajėgumų ji yra labai ribota, sako užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Tad politikas primygtinai ragina Lietuvos piliečius nevykti į Baltarusiją.

„Tiesiog turime ribotus pajėgumus Baltarusijoje, bet kiek pajėgiame, tą darome“, – ketvirtadienį prieš Seimo posėdį žurnalistams komentavo G. Landsbergis.

„Norėčiau priminti visiems, galvojantiems apie kelionę, kad Užsienio reikalų ministerijos teikiamos rekomendacijos kategoriškai nevykti į Rusiją, Baltarusiją yra ne be priežasties“, – pabrėžė ministras.

Antradienį Baltarusijos laikinajam reikalų patikėtiniui Lietuvoje buvo įteikta nota dėl kaimyninės šalies teritorijoje praėjusių metų gruodį sulaikyto ir įkalinimo įstaigoje mirusio lietuvio. Tuomet situaciją komentavusi Lietuvos ambasadorė ypatingiems pavedimams Baltarusijoje Asta Andrijauskienė teigė, kad fiksuojama atvejų, kai Baltarusijos institucijos neinformuoja Vilniaus apie sulaikytus Lietuvos piliečius – apie juos sužinoma tik iš susirūpinusių artimųjų.

„Piliečių sulaikytų yra nemažai ir labai skirtingomis aplinkybėmis. Yra daug atvejų, kai asmenys yra sulaikomi 24 val., 72 val., o mes negauname jokios oficialios informacijos, tik gauname informaciją iš artimųjų, kad jie jau pasigedo artimųjų išvykusių į Baltarusiją“, – antradienį sakė A. Andrijauskienė.

Tokia informacija, pakartojo G. Landsbergis, „yra dar vienas priminimas visiems, kurie mano, kad Baltarusija yra vieta, į kurią yra prasmės keliauti, kad tai yra pavojinga“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)