Jų tradiciniai oponentai konservatoriai paprastai laikosi priešingos nuomonės – kuo mažiau lengvatų, tuo geriau. O dabar viskas verčiasi aukštyn kojom.

LSDP nusitaikė į lengvatą, kurios nedrįso liesti net Andrius Kubilius ir jo diržų veržimosi Vyriausybė – likus vos pusmečiui iki savivaldos rinkimų socdemai prabilo apie pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatos šildymui naikinimą.

Už konservatorius griežtesni socdemai

2008-2012 m. valdančiosios koalicijos priešakyje buvę konservatoriai priėmė ne vieną nepopuliarų sprendimą. PVM lengvatų šienavimas – taip pat šiame sąraše.

Tačiau lengvatos šildymui A. Kubilius ir jo Vyriausybė nedrįso pajudinti. Krizės įkarštyje konservatorių lyderis neslėpė neketinantis liesti šios PVM lengvatos iki pat 2012 m. pabaigos. Kitaip tariant – iki tais pačiais metais vykusių Seimo rinkimų.

„Kalbame apie tai, kad tos trys PVM mokesčio lengvatos, kurios dabar galioja, tai yra knygoms, šildymui ir vaistams, kad jos bus pratęstos. Svarstome, kad galbūt iki 2012 metų pabaigos“, - 2010 m. kovą LRT radijui sakė A. Kubilius.

Kaip tarė – taip padarė. PVM lengvata šildymui liko nepaliesta per visą A. Kubiliaus Vyriausybės valdymo laikotarpį. Kitos lengvatos buvo naikinamos viena po kitos, opozicijoje buvę socdemai priešinosi – bet nesėkmingai.

O dabar, po beveik dvejų metų prie valstybės vairo, būtent LSDP prabilo apie PVM lengvatos šildymui naikinimą.

Nustebino ir bendražygius, ir oponentus

Finansų ministerija ir jos vadovas, socdemas Rimandas Šadžius kitų metų biudžeto projektą Vyriausybei pateikė be PVM lengvatos, o premjeras, LSDP lyderis Algirdas Butkevičius ir jo vadovaujama Vyriausybė tokiam projektui pritarė.

Toks žingsnis įsiutino koalicijos partnerius. „Jeigu PVM lengvata naikinama ir tos lėšos nukreipiamos krašto apsaugai, tai yra neteisinga, ir, manau Seime toks biudžetas nesulauks pritarimo“, - TV3 žinioms sakė Darbo partijos lyderė, Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė. Ji taip pat pareiškė, esą „jeigu premjeras galvoja, kad Seime jėga bus galima priimti biudžetą, tai šito nebus“.

Priblokšti ne tik socdemų koalicijos partneriai. Liberalų lyderis Eligijus Masiulis stoja prieš lengvatos naikinimą. „Dabartiniai valdančiųjų planai kelti PVM tarifą šildymui tiesiogiai padidintų mokestinę naštą visiems šalies dirbantiesiems ir šeimoms, kurios ir taip į valstybės biudžetą sumoka didžiąją dalį mokesčių. PVM tarifo šildymui keitimas šiandien būtų klaida ir liberalai tokio sprendimo nepalaikys“, - teigia E. Masiulis.

Priešinasi ir 2008-2012 m. lengvatas šienavę konservatoriai. „Vyriausybėje gal yra tokių minčių, bet atėjus į Seimą – tikrai nemanau, kad dauguma palaikytų šitą idėją“, - DELFI teigė Seimo narys, buvęs ūkio ministras Dainius Kreivys.

Konservatoriaus žodžiais, lengvatos naikinimas būtų „logiškas“, jei būtų įvestas aiškus kompensavimo mechanizmas socialiai pažeidžiamiausiems gyventojams. „Tačiau šiai dienai mes to nematome – eina kalba tiktai apie horizontalų (lengvatos – DELFI) panaikinimą visiems. Ir mes manome, kad tai yra socialiai neteisinga. O kodėl Vyriausybėje atsiranda tokie keisti siūlymai – negaliu pasakyti“, - stebėjosi D. Kreivys.

Socdemų stovykloje – akmenys į R. Šadžiaus daržą

Socialdemokratų gretose toli gražu nėra vieningo pritarimo siūlymui atsisakyti PVM lengvatos šildymui. R. Šadžiaus vadovaujamos Finansų ministerijos veiksmais viešai stebisi nemaža dalis partijos elito.

„Dabar socialinį teisingumą Vyriausybė siūlo didinti naikindama lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį (PVM) centralizuotam šildymui. Jei valstybės tikslas surikiuoti į naujas tūkstantines eiles prašančiuosius kompensacijų ir įvesti socialinį teisingumą pasiturintiesiems (ir jiems nebūtų taikoma PVM lengvata), sprendimas „genialus“, - DELFI paskelbtame komentare teigia Zigmantas Balčytis, europarlamentaras, buvęs LSDP kandidatas į prezidento postą ir buvęs finansų ministras.

Į nepavydėtiną padėtį pastatomas ir Gintautas Paluckas – socdemų kandidatas į Vilniaus, miesto, kuriame šildymas ir taip kainuoja brangiausiai, mero postą. Jis tikina negalvojantis, kaip PVM lengvatos panaikinimas atsilieptų jo šansams laimėti rinkimus, tačiau neslepia nesuvokiantis Finansų ministerijos veiksmų.

„Čia neina ir neturėtų eiti kalba apie rinkimus. Čia mes šnekame apie socialinio teisingumo klausimus. Šita lengvata palikta ne dėl to, kad būtų patogiau Finansų ministerijai kažką skaičiuoti. Ar savivaldybei ar „Vilniaus energijai“. Ji yra palikta dėl to, kad jų pajamų dalis, skiriama komunalinėms paslaugoms, yra milžiniška. Aš manau, kad Finansų ministerija, spręsdama makroekonominius klausimus, savo biudžeto projekte nuskriaudė labai nemenką būrį žmonių – socialiai labai jautrų sluoksnį. Ir aš manau, kad yra padaryta klaida“, - DELFI teigė G. Paluckas.

Socdemo teigimu, Finansų ministerija į PVM lengvatą nusitaikė nelaukdama šio klausimo aptarimo partijoje.

„Jeigu šita diskusija būtų LSDP gretose įvykusi, aš net neabejoju, kad didžioji dauguma būtų pasisakiusi prieš lengvatų naikinimą. Kadangi šita diskusija partijoje nėra įvykusi, Finansų ministerija yra laisva siūlyti biudžeto projektą. Bet aš manau, kad buvo padaryta klaida, kuri dar gali būti ištaisyta“, - reziumavo G. Paluckas.