„Audrius P., neturėdamas teisėto pagrindo, įgijo, laikė ir panaudojo tikrą fizinio asmens dokumentą, todėl jo veiksmai kvalifikuoti kaip apysunkis nusikaltimas“, – paskelbė Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Ieva Narbutaitė.

Dėl svetimo dokumento panaudojimo nuteistam vyrui grėsė gerokai didesnė bauda, bet atsakomybėn patrauktas vyras pripažino kaltę ir esą gailėjosi, todėl teismas baudžiamąjį procesą baigė baudžiamuoju įsakymu ir skirtą baudą sumažino trečdaliu.

Baudą nuteistajam teismas leido sumokėti per vienerius metus.

Skirdamas baudą teismas pažymėjo, kad Audrius P. prisipažino padaręs nusikaltimą, nurodė, jog nuoširdžiai gailisi, jo atsakomybę sunkina tai, kad padarė nusikaltimą būdamas apsvaigęs nuo alkoholio ir tai turėjo įtakos nusikalstamos veikos padarymui. Teismas taip pat atsižvelgė į byloje esančius duomenis, apibūdinančius kaltinamąjį Audrių P. – anksčiau jis teistas užsienio valstybėje, baustas administracine tvarka.

„Teismas sprendžia, kad baudžiamajame įstatyme numatyti bausmės tikslai bus pasiekti kaltinamajam už padarytą nusikaltimą paskyrus įstatymo sankcijoje numatytą ir prokuroro siūlomą bausmės rūšį – baudą, jos dydį nustatant artimą šios bausmės rūšies, skiriamos už apysunkius nusikaltimus, minimumui“, – dar neįsiteisėjusiame baudžiamajame įsakyme nurodė teisėja I. Narbutaitė.

Svetimu galimybių pasu Audrius P. pasinaudojo dar rugsėjo 22 d. vakarą Vilniuje, kai bandė patekti į prekybos centrą „Iki“. Įvykio metu vyras buvo neblaivus (vėliau jam buvo nustatytas 1,21 promilių neblaivumas), jį iš anksčiau pažinojo apsaugos darbuotoja, todėl vyrą sulaikė ir iškvietė policijos pareigūnus.

Į komisariatą pristatytas ir areštinėje beveik parą praleidęs kartą užsienyje teistas vyras dėl jam inkriminuotos nusikalstamos veikos kaltę pripažino visiškai. Jis pasakojo, kad tądien buvo išgėręs alkoholio, o į parduotuvę esą nusprendė užeiti tik dėl to, jog norėjo nusipirkti vandens.

„Ėjau namo iš draugų susitikimo ir mane truputį troškino, nes buvau pavartojęs alkoholio, – sakė Audrius P. – Prie parduotuvės esančioje automobilių stovėjimo aikštelėje pamačiau numestą popieriaus lapą – jį pakėlęs nuo žemės supratau, kad tai yra galimybių pasas, todėl nuėjau į parduotuvę nusipirkti vandens – rastą dokumentą pateikiau kaip savo. Bet apsaugos darbuotoja mane pažinojo, todėl iš karto pamatė, kad pateikiau ne savo galimybių pasą ir mane sulaikė.“

Vyras teigė, kad savo vardu išduoto galimybių paso dar neturėjo, nes buvo pasiskiepijęs tik vieną kartą.

„Jeigu būčiau blaivus, tikrai taip nebūčiau pasielgęs“, – policijos tyrėjams per apklausą aiškino vilnietis.

Policijos pareigūnai taip pat apklausė ir vyrą, kurio vardu buvo išduotas galimybių pasas – jis patvirtino, kad dokumentą greičiausiai pametė, kai išėjo apsipirkęs iš parduotuvės „Iki“.

Tai jau trečioji Vilniuje išnagrinėta baudžiamoji byla dėl neteisėto galimybių paso panaudojimo. Anksčiau buvo nuteistas užsienietis, kuris prekybos centre „Maxima“ parodė galimybių paso „QR“ kodą telefone, tačiau patraukė apsaugos darbuotojo dėmesį dėl lietuviško vardo ir pavardės. Sulaikytas užsienietis paaiškino, kad turi savo valstybės galimybių pasą kitame telefone, o lietuvišką galimybių pasą nufotografavo dieną prieš, darbo vietoje statybininkų vagonėlyje – darbų vadovo, palikusio savo galimybių pasą ant darbo stalo.

Tyrimo metu darbų vadovas nurodė, kad savo galimybių pasą paliko ant stalo, nepagalvojo, kad kažkas gali jį nufotografuoti ir juo pasinaudoti.

Kadangi užsienietis pripažino savo kaltę dėl padarytos veikos, teismas sumažino bausmę trečdaliu ir skyrė galutinę bausmę – 4 800 Eur baudą.

O kitam vyrui teismas yra skyręs 45 parų arešto bausmę, bausmės vykdymą atidedant 6 mėnesiams, bei intensyvią priežiūrą.

Vilniaus apskrityje nuo rugsėjo 15 d. jau yra pradėta 10 ikiteisminių tyrimųdėl neteisėto svetimo galimybių paso panaudojimo.

Delfi primena, kad už galimybių paso klastojimą ar suklastoto, svetimo žmogaus paso panaudojimą baudžiama labai griežtai: tas, kas pagrobė ar neturėdamas teisėto pagrindo įgijo, laikė, gabeno, siuntė, panaudojo ar realizavo fizinio ar juridinio asmens antspaudą, spaudą, dokumentą ar griežtos atskaitomybės blanką, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki šešerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (923)