Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Aiva Survilienė ketvirtadienį pradėjo nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje kaltinimai dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir dokumentų klastojimo pateikti dviem Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojams – administracijos direktoriaus pavaduotojui Jonui Urbanavičiui ir Miesto plėtros departamento direktoriaus pavaduotojai Raimondai Rudukienei.

Tokie patys kaltinimai pateikti ir bendrovės VAATC (Vilniaus apskrities atliekų tvarkymo centras) direktoriui Nerijui Žiliui.

Dėl dokumentų klastojimo teismas baudžiamaisiais įsakymais kaltais jau yra pripažinęs VAATC direktoriaus pavaduotoją Osvaldą Markevičių, anksčiau dirbusį Prezidentūros kancleriu, ir bendrovės „Kagema“ vadovą Joną Varną. Savo kaltę pripažinusiems verslininkams skirtos daugiau kaip po 23 tūkst. Lt baudos.

Ikiteisminį tyrimą STT pradėjo dar 2012-aisiais, kai gavo duomenų, kad rengiantis Vilniaus mieste statyti Mechaninio biologinio atliekų apdorojimo įrenginį (atliekų rūšiavimo liniją) ir siekiant įgyti teises į šio įrenginio statybai reikalingą žemės sklypą buvo suklastoti oficialūs dokumentai, kurių pagrindu neteisėtai buvo įregistruota nuosavybės teisė bei išnuomotas valstybei priklausantis žemės sklypas.

Tyrėjai išsiaiškino, kad dokumentų klastojimo pamokos buvo rengiamos Vilniaus miesto savivaldybėje – verslininkai su tarnautojais tai ne kartą aptarinėjo telefoninių pokalbių metu.

Suklastojus ir panaudojus dokumentus, Nacionalinė žemės tarnyba su VAATC 2012-ųjų gegužės 11-ąją sudarė valstybinės žemės nuomos sutartį, kuria neteisėtai buvo išnuomota dalis Lietuvos Respublikai priklausančios žemės – daugiau kaip 77 tūkst. kv metrų žemės sklypas, esantis Jočionių g.

Klastojamuose dokumentuose buvo nurodyta, kad ketinamame išsinuomoti žemės sklype yra keturios asfaltbetonio dangos aikštelės. Dokumentai buvo pateikti ir be problemų užregistruoti Valstybinėje teritorijų planavimo ir statybos inspekcijoje bei Registrų centre.