Sostinės savivaldybė visokeriopai atsakinga už darželių išlaikymą: darbo užmokestis, šildymas, maitinimas. Ir būtent su darželinukų maitinimu susijusi keista istorija, į kurią įsukta suma – gerokai per 20 mln. litų.

Sutartis pasibaigė – o pinigai plaukia

Vilniaus darželius iki 2013 m. pabaigos maitino bendrovė „Pontem“ (ankstesnis pavadinimas – „Smulkus urmas“), siejama su žinomu verslininku Gediminu Žiemeliu. Sutartis nutrūko, o pinigai plaukė toliau.

Vilniaus savivaldybės DELFI pateiktais duomenimis, ankstesnė sutartis su „Pontem“ nutrūko 2013 m. gruodžio 15 d. Naujas maisto tiekimo darželiams konkursas nebaigtas iki šiol, o maisto vis tiek reikia – ir jo iš tos pačios įmonės nupirkta už įspūdingą sumą.

Savivaldybės pateiktais duomenimis, nuo 2013 m. gruodžio 15 d. iki 2014 m. kovo pabaigos „Pontem“ už maistą darželiams sumokėta 7 mln. Lt. Nuo praėjusių metų balandžio iki metų pabaigos – dar 16,51 mln. Lt. O šių metų sausį jau sumokėta beveik 603,62 tūkst. eurų (daugiau nei 2,08 mln. Lt). Iš viso nuo sutarties nutrūkimo iki šių metų vasario „Pontem“ sumokėta suma – 25,59 mln. Lt arba maždaug 7,41 mln. eurų.

Beje, ankstesnės sutarties su „Pontem“, galiojusios trejus metus, vertė – 46 mln. litų. Pagal šią sutartį vienas mėnuo darželinukų maitinimo vidutiniškai kainavo kiek mažiau nei 1,28 mln. Lt. O po sutarties nutraukimo „Pontem“ iš Vilniaus darželių gauna vidutiniškai po maždaug 1,96 mln. Lt per mėnesį.

Savivaldybės teigimu, po sutarties pabaigos maistas perkamas dar bent iš keturių įmonių – bendrovių „Vigesta“, „Maistulis“, „Sotėja“ ir „Ylaragis“.

Savivaldybė tikina, esą maistą iš „Pontem“ pirkti nutarė patys vaikų darželiai. „Darželiams buvo suteikta galimybė patiems organizuotis pirkimus iki bus paskelbtas naujas viešasis konkursas“, - DELFI teigė sostinės savivaldybės Švietimo departamento direktorius Gintaras Petronis.

Gintaras Petronis

Konkurse – tik vienas maisto gamintojas

Naujasis konkursas vyksta jau seniai. Sąlygos skelbtos ir perrašinėtos ne kartą, o rezultatas – tik du dalyviai.

Pirmasi dalyvis – jau minėta „Pontem“. Antrasis – įmonių grupė: „Sanitex“ ir „Krekenavos agrofirma“, dalis Viktoro Uspaskicho vaikų valdomos verslo imperijos. „Krekenavos agrofirma“ yra vienintelė maisto produktų gamintoja – „Sanitex“ ir „Pontem“ yra tiekėjos, bet ne gamintojos.

Kodėl maisto produktų tiekimo konkurse nedalyvavo daugiau perdirbėjų? Na, „Pontem“ tik gūžčioja pečiais – esą maisto produktų gamintojai turėjo visas galimybes konkuruoti.

„Priežąstys mums tikrai nėra žinomos, netgi keista, kad taip pasyviai dalyvavo, nes konkurso sąlygos nedraudžia jungtis į konsorciumus, jungtinės veiklos grupes ar pan.“, - DELFI teigė „Pontem“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Tomas Vaišvila.

Vis dėlto „Pontem“ atstovas neslepia abejojantis, ar maisto produktų gamintojai pajėgūs kokybiškai aprūpinti sostinės darželius – esą jie neturi tam reikalingos infrastruktūros.

„Iš pirmo žvilgsnio toks klientas kaip vaikų darželis gali pasirodyti labai paprastas ir pelningas verslas, tačiau nėra taip paprasta. Gal ir būtų paprasta, jei būtų per kartą nuperkama visam mėnesiui, bet darbas su užsakymais, logistika yra kasdieninis sunkus ir atsakingas darbas, kasdien perkami nedideli labai skirtingų prekių kiekiai, pagal švietimo ministro įstatymą gali būti pristatomos tik aukščiausios kokybės prekės.

Dirbant su tiek darželių, reikalingos didžiulės apyvartinės lėšos, o turint mintyje savivaldybės skolas, situacija tik sunkesnė. Vasario mėnesio duomenimis skola savivaldybės skola UAB „Pontem“ sudarė apie 9,5 mln. litų. Einamieji mokėjimas pagal dabartinę sutartį pastoviai vėluoja apie 2 mėnesius. Iš visos skolos 5,8 mln. litų vėluojama mokėti daugiau nei metus.

Reikia atsižvelgti ir į tai, kad esminiai dalykai yra produktų kaina ir logistikos operatyvumas. Didelė dalis gamintojų neturi atstovybių Vilniuje, todėl kasdien tiekti šviežius produktus į daugiau kaip 130-140 vaikų darželių yra sunkiai įgyvendinamas iššūkis daugeliui gamintojų“, - aiškino T. Vaišvila.

Tuo tarpu iš perdirbėjų pusės atskrieja kitokie argumentai – esą Vilniaus savivaldybė konkurso sąlygose prikaišiojo kliūčių ir pati neleido siūlyti maisto darželinukams iš pirmų rankų.

„Mūsų nuomone, buvo proteguojama. (…) Procedūriškai padaryta tvarkingai, bet faktiškai išėjo kaip visada“, - DELFI teigė savo vardo neminėti prašęs vienos stambios perdirbimo įmonės atstovas.

Anot verslininko, savivaldybė nustatė labai aiškius dalyvavimo kriterijus. Pirmiausiai – dėl anksčiau įvykdytų panašaus pobūdžio sutarčių vertės. „Perdirbėjai, ūkininkai niekados gyvenime „nepraeis“, nors ir gali tiekti skanius ir šviežius produktus. Bet turi turėti vos ne 3 mln. eurų įvykdytą sutartį – kur nutaikytas šitas konkursas? Faktas, kad šiame konkurse sudalyvavo du perpardavinėtojai“ - piktinosi pašnekovas.

Pasak jo, vienas iš reikalavimų, apribojusių galimybes dalyvauti konkurse, buvo savivaldybės nustatytas kriterijus, jog dalyviai privalo turėti socialinės atsakomybės sertifikatą SA 8000. „Visiškai niekinis standartas, kuris nieko neapsprendžia, nieko neparodo. Geriau prašytų produktų sertifikatų, kokius įmonės turi“, - stebėjosi verslininkas.

Be to, esą būta ir keistų kliuvinių, kai iš dalyvių reikalauta produktų, kurie Lietuvoje nėra gaminami – tokie produktai, pasak DELFI pašnekovo, atsidūrė reikalaujamų maisto produktų sąrašuose, taip eliminuojant Lietuvos perdirbėjus.

„Neaišku, iš kur juos nusipirkti. Kai mes norėjome dalyvauti šiame konkurse – tai buvo viena iš priežasčių, dėl kurių dalyvauti negalėjome. Keliolikos produktų net neradome per platintojus“, - tęsė jis.

Anot pašnekovo, perkant maistą iš „Pontem“ po sutarties pabaigos buvo pasitelkti „biurokratiniai žaidimai“, o dabar perkamo maisto kainos tokios, kad kai kuriuos maisto produktus nusipirkti prekybos centre kainuotų gerokai pigiau.

Du dalyviai – du nugalėtojai

„Pontem“ atstovas T. Vaišvila DELFI patvirtino, kad savivaldybės konkursas jau baigtas – nugalėtojais pripažinti abu dalyviai.

„Sanitex“ gavo dvi produktų grupes, mes – tris. Jie – mėsos produktus, mėsą, ir žuvį. Mes – bakalėją, pieną, daržoves“, - sakė T. Vaišvila.

Tiesa, konkursas baigtas ne iki galo – sutarčių pasirašyti kol kas neleidžia Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

„Dabar vyksta kvalifikacinis konkurso dalyvių vertinimas, kurį atlieka VPT. Tikrinami pateikti dokumentai, pažymos ir kiti konkurso dalyvių pateikti dokumentai. Po to, jei nebus skundžiama, VPT turėtų nustatyti konkursinę eilę.

Konkursas yra apskųstas. Kas skundė – nežinau. Bet darželiai negali likti be maisto produktų. Tai arba jie patys perka iš parduotuvės, arba jie gali apklausos būdu pasirinkti tiekėją – bent jau laikinai“, - aiškino pašnekovas.

Pasak jo, būtent taip „Pontem“ ir tapo darželinukų maitintoja po sutarties pabaigos. „Jie pasidarė užklausas, su kuo jie nori toliau dirbti. Mes dirbome tada su 142 darželiais, keli išėjo iš mūsų – nebebendradarbiauja su mumis. O apie 130 liko pas mus. Bet čia jau jų valia buvo – kur ir su kuo jie nori dirbti“, - prisiminė T. Vaišvila.

Tomas Vaišvila

Priekaištų dėl savivaldybės reikalavimų „Pontem“ atstovas nesiima vertinti. Tačiau socialinės atsakomybės sertifikato reikalavimas, anot jo, yra sveikintinas žingsnis.

„Mes nerengėme konkurso sąlygų, todėl negalime jų komentuoti, tačiau žiniasklaidoje buvo ne kartą rašyta, kad konkurso nuostatas tikrino VPT, kurios kompetencija mes neabejojame – taigi manome, kad konkurso sąlygos neriboja konkurencijos ir yra skaidrios.

Savivaldybė įpareigojo konkurse dalyvaujančias įmones laikytis socialinio atsakingumo SA8000 standarto. Su tokiu konkurso reikalavimu reikia tik pasveikinti, nes šis standartas rodo, kad įmonė veikia skaidriai, oficialiai deklaruoja visas pajamas ir sąžiningai moka visus mokesčius, reglamentuoja produktų tiekėjų darbą. Yra šimtai įmonių, kurios laikosi šio standarto, taigi kyla klausimas, ar kitos maisto produktus tiekiančios įmonės baidosi socialinės atsakomybės ir sąžiningumo principų ir negali laikytis tokio standarto?“ - retoriškai klausė T. Vaišvila.

Kalbas, esą dabar kai kurie maisto produktai iš „Pontem“ kainuoja brangiau nei mažmeninėje rinkoje, pašnekovas griežtai atmeta.

„Kalbos apie per dideles kainas Vilniuje yra melas. Pagrindinis konkurso kriterijus yra mažiausia kaina, todėl ir dabar, ir anksčiau konkurse konkuravome ir dirbome tuometinėmis rinkos sąlygomis. Perkant skaidriai ir didesniais kiekiais, visada yra pigiau ir taupiau, o kur dar faktas, kad prisiimame visas logistikos išlaidas, riziką, kad rinkoje prekių kainos gali kilti (ir kyla), o mes kainų analogiškai pakelti negalėsime, o dar kredituojame savivaldybę. Reikalingi faktai ar konkrečios situacijos, kurias tada ir galėtume komentuoti.

(…) Jau ketverius metus iš eilės prisiimdami visą rinkos riziką nekeičiame prekių kainų, o kainos rinkoje per pastaruosius 4 metus tik augo. Taigi rinkos svyravimų riziką prisiimame sau ir produktų kainų nekeičiame net ir joms augant“, - tikino T. Vaišvila.

Vilniaus savivaldybė neneigia ne sykį perrašinėjusi konkurso sąlygas, tačiau visa tai esą vyko su VPT palaiminimu.

„Esminiai pakeitimai buvo atliekami tik po pirkimo dokumentų suderinimo su VPT. Skelbimuose apie pirkimo dokumentų keitimus, dažniausia būdavo keičiami pasiūlymų pateikimo terminai, kol Vilniaus miesto savivaldybės administracija derino pirkimo sąlygas su VPT“, - teigiama DELFI pateiktame savivaldybės komentare.

Įtarimus dėl galimo kai kurių įmonių protegavimo savivaldybė atmeta. „Visose 5 pirkimo dalyse gauta daugiau nei vienas pasiūlymas. Jei būtų proteguojamas tik vienas dalyvis, tuomet greičiausiai ir būtų tik po vieną pasiūlymą kiekvienoje pirkimo objekto dalyje“, - teigia savivaldybė.

Oficialios „Pontem“ sąsajos su verslininku G. Žiemeliu nutrūko 2013 m. viduryje. G. Žiemelio investicijų kompanija „ŽIA Valda“ tada paskelbė besitraukianti iš įmonės valdymo. Šiuo metu „Pontem“ akcininkai, Registrų centro DELFI pateiktais duomenimis, yra buvęs G. Žiemelio partneris Petras Vasiliauskas ir jo artimieji.