A. Lydeka: sprendimas nepateisinamas ir neracionalus

A. Lydeka su žmona buvo tarp keleivių, parskridusių į Lietuvą vakar vakare. Jis sako esantis įsitikinęs, kad paskrisdamas viruso neturėjo, tačiau, ar taip yra ir dabar, nežino.

„Mes buvome Balyje, kuris šiuo metu yra viena saugiausių vietų pasaulyje, su mažiausiai užsikrėtimų. Vis tiek planavome grįžę dviem savaitėms užsidaryti, tam jau laukė mūsų paruoštas butas, su visais maisto produktais, higienos reikmenimis“, – pasakojo jis.

„Tačiau mus iš pradžių oro uoste tris valandas prastumdė nuo stalo prie stalo, kas jau yra rizikos zona – juk ten parskrenda daugybė žmonių iš tokių apsikrėtusių šalių kaip Ispanija, Norvegija ir kitų, tad reikia kiek įmanoma greičiau piliečius ištraukti iš tokių potencialiai rizikingų erdvių. O paskui vėlgi bendrabučiai, viešbučiai, kur suvaroma krūvos žmonių neaišku iš kur, vėl atsiranda tam tikra grėsmė. Kad neparsivežėme viruso aš tuo neabejoju, bet ar Veryga mūsų čia neužkrės tuo virusu, tai čia jau yra tam tikras klausimas“, – piktinosi A. Lydeka.

„Laukiu ir tikiuosi, kad visgi sveikas protas nugalės, ir toms šeimoms, kurios turi visas sąlygas saviizoliacijai ir pilnos apimties karantinui savo namuose, kur nėra kitų šeimos narių, nei senelių, nei vaikų, nei dar kažkas kartu gyventų, kad jie galėtų persikraustyti saviizoliacijai į savo namus. Dabar tokia A. Verygos sprendimo našta užkraunama ant visuomenės pečių yra visiškai nepateisinama ir nesuvokiama – jis yra mediciniškai nepateisinamas ir ekonomiškai neracionalus. Aš jau nekalbu apie teisinius aspektus, kad tai nusižengia tiek Konstitucijai, tiek žmogaus teisėms, bet apie medicinos dalykus, kad vietoj atvykusiųjų izoliacijos jie, priešingai, suvaromi į tam tikras bendras erdves, bendrus namus, nors tarp parvykusių užsikrėtusių yra gal 0,001 procento, bet būnant mums visiems kartu, žinoma, atsiranda tikimybė vieniems kitus užkrėsti“, – kalbėjo jis.

Sąlygoms priekaištų neturi

A. Lydeka pabrėžia neturintis priekaištų dėl gyvenimo sąlygų – jie su žmona gavo dvivietį kambarį, pavalgymui skirtas davinys juos taip pat tenkina.

„Mažiausiai reikia kalbėti apie tas sąlygas. Esminis dalykas yra tas priverstinis su policijos konvojavimu išvežimas, išskirstymas, ten kur nusprendžia Veryga ir taip kaip jis nusprendžia, be galimybės žmonėms kaip visame civilizuotame pasaulyje karantinuotis savo namuose. Tokio įkalinimo nėra nei vienoje pasaulio valstybėje, nepriklausomai nuo viruso paplitimo. Ar yra komunistinė Kinija, ar diktatoriška Rusija, ar tai yra demokratinės valstybės, niekur, jokiose valstybėse tokio įkalinimo numatytose vietose nėra, tai prasilenkia su teisinės sistemos principais“, – kartojo jis.

Pusryčiai karantinui skirtame viešbutyje

Pasak jo, didžioji dalis reisu iš Baliu parskridusių žmonių turėjo suplanavę, kur karantinuosis patys.

„Tie, su kuriais teko pabendrauti, turi visiškas sąlygas, savo butus, savo apartamentus, savo namus, kur gali izoliuotis pilna apimtimi, ir nebūti našta visuomenei, neužimti vietų viešbučiuose, nakvynės namuose, kai yra žmonių, kuriems galbūt labiau reikia to, ir taip būtų galima tuos ekonominius resursus tinkamai panaudoti ir patiems žmonėms negyventi viename mažame kambariukyje. Bet, nepabijosiu to žodžio, idiotiškas ir nepagrįstas Verygos sprendimas ir tiems žmonėms gyvenimą apsunkino, ir sukėlė papildomą riziką visuomenei“, – kalbėjo jis.

Vadina tuščiu populizmu

Priverstinį karantinavimą viešbučiuose A. Lydeka vadina A. Verygos tuščiu politiniu populizmu: „Tai yra pasidavimas tai emocijai, kai dabar visuomenė yra įaudrinta, pakankamai susipriešinusi, kai atsiranda tam tikras poreikis ieškoti kaltų. Tai yra pasidavimas tokiems nepagrįstiems rėkimams, kad dabar reikia griežtinti visus, į kalėjimus uždaryti – tai pigus tuščias populistinis politikavimas. Nesuprantu, kaip šiandien tiek Prezidentas gali toleruoti tokį visais aspektais neracionalų Verygos elgesį, kiek premjeras dar gali vis jį laikyti tose pareigose, kaip Seimas jokių pareiškimų nedaro. Tiesiog nesuvokiamas politinės situacijos nevertinimas. Nesuprantu, gal tiesiog yra baimė, kad gal nepatiks įsiaudrinusiems, giliau situacijos nevertinantiems žmonėms – tiesiog sunku surasti tinkamus žodžius vertinant šią situaciją“, – kalbėjo jis.

A. Lydeka prisipažino svarstęs apie galimas teisines priemones šioje situacijoje, bet viliasi, kad jų neprireiks: „Turiu vilties, kad tikrai nereikės papildomai nei valstybės resursų naudoti, nei kitų žmonių, kad reikalas prie to neprieis. Viliuosi, kad iš tiesų, tiek Prezidentas, tiek premjeras, tiek Seimas priims teisingus sprendimus, ir karantinavimą kaip sistemą sugriežtins, ko šiandien iš tikrųjų reikia, bet neužkraunant papildomos naštos valstybei, o priešingai, sumažinant valstybei naštą, tinkamai paskirstant ekonominius resursus. Ir kiek įmanoma sukuriant mažesnes galimybes visuomenės piliečiams būti apkrėstiems, nes šis sprendimas eina priešingu keliu“.