Rinkėjų skaičiaus skirtumus atskirose apygardose V.Bukauskas trečiadienį aptarė su Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininku Zenonu Vaigausku.

VRK pavesta iki Seimo rudens sesijos parengti Seimo 2016 metų ir 2020 metų rinkimų vienmandačių apygardų ribų preliminarius planus, pranešė komitetas.

Pasak pranešimo, sutarta, kad Seimo vienmandačių apygardų ribas būtų tikslinga keisti palaipsniui - artimiausiuose rinkimuose daryti minimalius apygardų ribų pakeitimus, užtikrinančius galiojančių įstatymo normų laikymąsi, o nuostatą dėl ne didesnio kaip 10 proc. nuokrypio įgyvendinti nuo 2020 metų Seimo rinkimų.

Šiuo metu įstatymas numato, kad rinkėjų skaičius apygardoje turi būti nuo 0,8 iki 1,2 vidutinio rinkėjo visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus. Dėl šios nuostatos į Konstitucinį Teismą kreipėsi grupė Seimo narių klausdami, ar rinkėjų skaičius apygardose gali skirtis iki 40 procentų.

ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuras rekomenduoja, kad nuokrypis tarp apygardų rinkėjų skaičiaus neturėtų viršyti 10 proc. vidurkio.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, tikslinant rinkėjų skaičių rinkimų apygardose pagal šiuo metu nustatytas ribas, dalis jų jau neatitinka ir šiuo metu veikiančių normų.

VRK dar 2013 metais yra parengusi projektą, kaip suvienodinti dėl demografinių priežasčių smarkiai pakitusį rinkėjų skaičių, tačiau sprendimas iki šiol nepriimtas. Esminiai siūlomi pokyčiai susiję su didžiaisiais miestais - Vilniui pasiūlyta pridėti dvi apygardas, tuo metu iš Kauno ir Šiaulių atimti po vieną.

Šiuo metu didžiausia yra sostinės Naujamiesčio apygarda, turinti per 50 tūkst. rinkėjų, mažiausios vienmandatės apygardos regionuose turi po 28-29 tūkst. rinkėjų.