„Deja, pastarųjų kelių mėnesių įvykiai rodo, kad Rusijos valdžia nori kontroliuoti, o ne bendradarbiauti, siekia nurodinėti, o ne tartis. Manau, kad tai yra skambutis, kuris mums primena, kad laisvei, suverenitetui ir nepriklausomybei kyla grėsmė nuolat, kad tai nėra savaime duotos vertybės, ir už jas dar reikia kovoti. Ir kartais reikia ne tik išreikšti savo nepasitenkinimą tuo, kas vyksta, bet rasti savyje politinės valios ir prisiimti atsakomybę apginti tas vertybes“, - Žinių radijui antradienį sakė prezidentės patarėja.

Jovita Neliupšienė
Anot J.Neliupšienės, Rusijos elgesys šiandien – didžiausias iššūkis Europos vertybėms po Šaltojo karo ir jį atlaikyti galima tik bendromis pastangomis.

„Nes mes visi žinome, kokie yra Rusijos gebėjimai veikti „skaldyk ir valdyk“ principu, todėl vienintelis galimas atsakas šioje geopolitinėje saugumo situacijoje turi būti paremtas vienybės principu“, - sakė patarėja.

Jos teigimu, nuo pat krizės Kryme ir Rytų Ukrainoje pradžios Rusija nepadarė nė vieno žingsnio, kuris prisidėtų prie situacijos nuraminimo, Ženevos susitarimo, kaip ir daugelio kitų susitarimų, Rusija nelaiko rimtu įsipareigojimu.

Pirmadienį JAV ir ES paskelbtos papildomos sankcijos Rusijos pareigūnams bei įmonėms, anot J.Neliupšienės, tikimasi, "turės įtakos esamai situacijai ir Rusijos sprendimams“.