Antradienį vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir policijos generalinis komisaras Renatas Požėla paaiškino, kaip bus įgyvendinami judėjimo apribojimai.

„Vakar buvo parengtas bei su visomis viešojo saugumo tarnybomis suderintas ribojimų užtikrinimo planas, norėčiau jį pavadinti saugių švenčių planu“, – sakė A. Bilotaitė.

Pasak jos, policija savivaldybėse organizuos stacionarius kontrolės postus prie visų savivaldybių ir kontroliuos įvažiuojančias transporto priemones.

Tai vyks nuo gruodžio 18 d., 13 val., iki gruodžio 20 d., 21 val., bei nuo gruodžio 23 d., 13 val., iki 27 d., 21 val. Judėjimo ribojimo kontrolė taip pats vyks nuo gruodžio 31 d., 13 val., iki sausio 3 d., 21 val.

„Šiuo atveju bus įrengta apie 250 kontrolės postų. Norėčiau paminėti: jeigu įprastomis dienomis į mūsų gatves išvažiuoja 750 ekipažų, tai šiomis dienomis išvažiuos 920 ekipažų. Kalbant apie kitas dienas, bus vykdoma kontrolė mobiliuoju principu, taip pat į gatves išvažiuos papildomai 60 ekipažų. Noriu pabrėžti: kadangi visi suprantame, kad šioje situacijoje mums neužteks vien policijos pajėgų, todėl vakar buvo suderinta, jog bus užtikrintas maksimalus VRM sistemos pareigūnų pasitelkimas“, – aiškino ministrė.

A. Bilotaitė akcentavo, kad ir su Krašto apsaugos ministerija suderinta dėl Karo policijos bei Šaulių sąjungos įsitraukimo.

Kadangi reikalingas savivaldos įsitraukimas, antradienį rengiamas pasitarimas ir su savivaldybių atstovais. Savivaldybių pagalba, ministrės teigimu, itin svarbi, nes dalis įvažiavimų į savivaldybes bus užtverta, turės būti įrengtos kameros, ribojantys ženklai.

„Tomis dienomis, kai patikros postai nebus įrengti, dirbs ministrės minėtų 60 papildomų ekipažų. Kalbu tik apie policijos pajėgumus. Mes, kaip žinia, turėsime ir papildomų pajėgumų, jie irgi galbūt veikdami mobiliuoju būdu stabdys transporto priemones, tikrins asmenų judėjimo teisėtumą“, – patikino R. Požėla.

Renatas Požėla

Dėl galimybės važiuoti galima konsultuotis su policija

„Mes savo misiją matome kaip pagalbininko mūsų gyventojams, kuriems kils vienokių ar kitokių klausimų. Administracinių nuobaudų skyrimą pasiliekame kaip kraštutinę priemonę <...>. Mūsų tikslas nėra išgaudyti kažką. Lygiai taip pat gyventojų tikslas neturėtų būti apgauti policiją“, – teigė R. Požėla.

Jis kreipėsi į visus asmenis, kurie nori važiuoti, tačiau nežino, ar tai teisėta. Pasak R. Požėlos, galima kreiptis policijos numeriu ir pasikonsultuoti dėl konkrečios situacijos bei galimybės vykti į kitą savivaldybę.

Policijos generalinis komisaras patikslino, kad papildomi kontrolės postai bus įrengti prie įvažiavimo į savivaldybių centrus, o kontrolei kitose erdvėse bus naudojamos tiek viešos, tiek neviešos priemonės, pavyzdžiui, vaizdo kameros, trikojai ir pan.

Jei pristatytas planas nesuveiks ir žmonės nesilaikys numatytų ribojimų, vidaus reikalų ministrė pranešė, kad bus taikomos griežtesnės priemonės.

„Policija tikrai neturės tikslo nubausti, policija turės tikslą pirmiausia paaiškinti, ir mes tikimės visuomenės sąmoningumo ir supratingumo. Jeigu šios priemonės nesuveiks, esame apsitarę ir turime griežtesnių priemonių planą, kurį prireikus imsimės įgyvendinti“, – nurodė A. Bilotaitė.

Policija išaiškino, kokiais atvejais kelionė bus stabdoma

R. Požėla rekomendavo vykstantiems į kitas savivaldybes turėti dokumentus, dokumentų išrašus ar nuotraukas, kurios liudytų, kur ir kokiomis aplinkybėmis vykstama.

„Vyriausybės dokumente neišskirtos situacijos dėl nuomų. Sakykime, jeigu asmuo išsinuomoja kokias nors patalpas kitoje savivaldybėje, tačiau kitoje savivaldybėje jis neturi nekilnojamojo turto, nėra kitų aplinkybių, tai, formaliai žiūrint, policijos pareigūnai tokią kelionę turėtų nutraukti. Juo labiau jei yra siekiama būti toje patalpoje ne vienos šeimos nariams ir ne vieno namų ūkio nariams“, – paaiškino R. Požėla.

Generalinis policijos komisaras suteikė informaciją ir dėl emigrantų galimybių grįžti į Lietuvą.

„Dėl emigrantų, kurie planuoja grįžti į Lietuvą, ir dėl jų galimų elgesio variantų – kai asmuo, gyvenantis užsienyje, neturi Lietuvoje deklaravęs ar neturi savo nekilnojamo turto, ar neturi kitų priežasčių, kurios leistų vykti į vieną ar kitą savivaldybę, yra protingumo kriterijai. Tiesiog jeigu asmuo pasakys, kad vyksta pas savo tėvus jų aplankyti, na, formaliai mes tokį asmenį praleisime. Tačiau jeigu emigrantas turi turto kokioje nors konkrečioje savivaldybėje, bet vyksta į kitą savivaldybę pas tėvus, tai formaliai būtų pažeidimas ir tokią kelionę mes būtumėme priversti sustabdyti“, – komentavo R. Požėla.

Konkrečios situacijos bus vertinamos, pasitelkiant duomenų bazių išteklius.

Situacijos dėl judėjimo išimčių bus vertinamos individualiai. „Konkrečias situacijas vertins vietoje policijos pareigūnai, jie, matyt, atsižvelgs į įvairias objektyvias situacijas“, – pabrėžė A. Bilotaitė.

Dar pirmadienį vidaus reikalų ministrė, kalbėdama apie tarpmiestinio judėjimo kontrolę, patikino, kad policijos pareigūnai intensyvią eismo patikrą vykdys savaitgaliais ir švenčių dienomis. Intensyvaus kontrolės režimo nuolat nebus, nes tai, visų pirma, reikalautų didelių finansinių išteklių.

Vadovaujantis ministrų kabineto sprendimu, gyventojams be itin svarbių priežasčių draudžiama išvykti iš savo savivaldybės. Į judėjimo apribojimų išimtis tarp savivaldybių įtrauktos visos sveikatos priežiūros paslaugos: išvykti bus galima ne tik būtinosios, bet ir planinės sveikatos priežiūros pagalbos. Kadangi neįvesti ribojimai kelionėms į užsienį, judėjimas tarp savivaldybių leidžiamas tuo atveju, jeigu vykstama į oro uostą.

Taip pat įvesta nuostata, kuri leis pareigūnams įvertinti, ar gyventojų pateikiama priežastis vykti yra pakankamai svari, net jei ji neatitinka Vyriausybės nutarime nurodytų sąlygų.

Karantinas Lietuvoje galios iki sausio 31 dienos.