Pernai metais į pensiją išėjęs 64-erių metų politikas šias pareigas eis jau trečią kartą per savo 20 metų politinę karjerą.

Už V. P. Mikelionio kandidatūrą balsavo absoliučiai visi posėdyje dalyvavę 24 iš 25 savivaldybės tarybos narių, tarp jų - valdantieji valstiečiai, liberalai ir socialdemokratai, bei opozicijoje esantys Artūro Margelio frakcijos „Pirmyn“ atstovai.

Už liberalą teikimo metu agitavo ir iš Lazdijų rajono savivaldybės mero pavaduotojo pareigų prieš porą mėnesių savo noru pasitraukęs konservatorių vietos lyderis Audrius Klėjus. Vėliau paaiškėjo, kad už naująjį vicemerą balsavo ir visi konservatorių frakcijos nariai.

Intrigos į mero pavaduotojo rinkimus įnešė prieš savivaldybės tarybos posėdį pasirodęs opozicijos lyderio, buvusio Lazdijų rajono mero Artūro Margelio viešas kreipimasis.

Jame politikas atskleidė visas vidines intrigas, kaip buvo renkami palaikymo balsai naujajai vicemero kandidatūrai.

„Praėjusią savaitę sulaukiau vietos liberalų kvietimo pasikalbėti. Pokalbio metu paaiškėjo, kad Klėjaus konservatoriai liberalams pasiūlė sandorį – kaip, formaliai nebūnant valdančiojoje daugumoje, išlaikyti įtaką rajono valdymui. Pasinaudojant liberalų frakcijos nariais.
Jiems buvo pasiūlyta spausti „valstiečius“ ir ypač jų merę, kad siūlytų ne savo partiečio, o būtent liberalo Valdo Petro Mikelionio kandidatūrą į vicemerus.

Buvo žadama slaptame balsavime paremti, ir neabejoju, kad taip ir bus – šiandien po vicemero rinkimo balsavimų matysime kokius 2-3 balsus iš konservatorių frakcijos.

Taip šitie politiniai intrigantai nušaus du zuikius: įtikins liberalus likti jiems skolingais už vicemero pareigybę, ir taip toliau bandys daryti įtaką valdančiojoje koalicijoje, viešai būdami tarsi opozicijoje.

Kad mano samprotavimai yra ne iš piršto laužti, rodo ir Klėjaus užsakomieji interviu rajono laikraščiuose, kur jis teigia, kad dėl vicemero konservatoriai balsuos laisvai.

Toks viešas pasakymas buvo viena iš sąlygų liberalams, kad esą balsavime jie jų nepaves. <...> Aš nežinau, ar yra kita kuri politinė partija Lietuvoje, kuri šitaip nemėgtų savo pačios rinkėjų. Bet tokia partija šiuo metu pavirto Lietuvos konservatoriai.

Jie išsižadėjo pamatinių konservatizmo idėjų, jie į savo gretas įsileido politikos perėjūnus, žmones, kurie vardan naudos ir asmeninės garbės paaukos viską, net sąžinę, ką jau kalbėti apie rajoną.
Todėl viešai, kaip opozicinės frakcijos seniūnas ir opozicijos lyderis kreipiuosi į savo kolegas rajono savivaldybės taryboje ir rajono gyventojus: mes neleisime Klėjui ir jam padlaižiaujantiems konservatoriams paversti Lazdijų rajono politinio chaoso lauku“, - savo kreipimesi Lazdijų rajono tarybos nariams ir rinkėjams teigė A. Margelis.

Atskirai jis kreipėsi ir į buvusius ilgamečius bendražygius konservatorių partijos Lazdijų skyriuje.

„Aš nežinau, ar yra kita kuri politinė partija Lietuvoje, kuri šitaip nemėgtų savo pačios rinkėjų. Bet tokia partija šiuo metu pavirto Lietuvos konservatoriai. Jie išsižadėjo pamatinių konservatizmo idėjų, jie į savo gretas įsileido politikos perėjūnus, žmones, kurie vardan naudos ir asmeninės garbės paaukos viską, net sąžinę, ką jau kalbėti apie rajoną. <...> Ar jums priimtinas toks elgesys, kai iš komunistų partijos sekretoriaus glėbio pas konservatorius įsitrynęs politinis perėjūnas įkaitu laiko paėmęs visą rajono politiką? Jeigu tai nepriimtina, kviečiu palikti šį politikos Napoleoną vieną su savo padlaižių svita, ir lai ateinanti kadencija parodys, kas yra kas“, - rašė A. Margelis.

Kiek anksčiau Lazdijų rajono savivaldybės merė, LVŽS atstovaujanti Ausma Miškinienė viešai kreipėsi į visas Lazdijų rajono politines frakcijas, kviesdama susitarti dėl naujojo mero pavaduotojo kandidatūros ir tolesnio bendradarbiavimo savivaldybės taryboje.

Tuomet atsiliepdamas į tokį kvietimą opozicijos lyderis A. Margelis teigė, kad valstiečiai turėtų nebijoti prisiimti atsakomybę ir patys teikti savo partijos atstovą į vicemero pareigas.

Tačiau tam priešinosi po konservatorių išėjimo subyrėjusioje koalicijoje likę socialdemokratai ir liberalai, turintys po du balsus taryboje.

Jie lygiagrečiai ieškojo paramos pas konservatorius, kad šie paremtų V. P. Mikelionį, nors oficialiai konservatoriai pareiškė, kad yra opozicija dabartinei valstiečių koalicijai.

Nepatvirtinus vicemero kandidatūros, Lazdijų rajono savivaldybei grėstų tiesioginis konservatorių – liberalų Vyriausybės valdymas.
Šiuo metu, net ir patvirtinus vicemero kandidatūrą, Lazdijų rajono savivaldybėje nėra formalios valdančiosios daugumos. Septyni valstiečiai, tvarkietis, du socialdemokratai ir du liberalai nesudaro trylikos mandatų, reikalingų valdančiajai daugumai.

Tai reiškia, kad bet kuriais svarbesniais klausimais valstiečių merei A. Miškinienei teks ieškoti balsų opozicijos pusėje, kuri, beje, irgi jau įsivardino nesanti vieninga – tikrąja opozicija kaip ir iki šiol yra aštuoni A. Margelio visuomeninio komiteto nariai, o penki A. Klėjaus konservatoriai pasiskelbė „konstruktyvia opozicija“.

Naujų vicemero rinkimų Lazdijų rajono savivaldybėje prireikė po to, kai prieš porą mėnesių iš šių pareigų tarybos buvo atleistas konservatorius A. Klėjus. Jis prašymą jį atleisti parašė pats, teigdamas, kad traukiasi dėl skandalo, kuris kilo po to, kai paaiškėjo, kad karantino metu Lazdijų sporto centre buvo vykdomos kūno rengybos treniruotės, kuriose dalyvavo ir A. Klėjus. Tuo metu pagal karantino reikalavimus tokia veikla negalėjo būti vykdoma.

Tyrimas dėl šio galimo pažeidimo Lazdijų rajono policijos komisariate yra nebaigtas iki šiol.

Tuo tarpu per šį laikotarpį Lazdijų rajono policija skyrė administracinę baudą A. Klėjui už karantino taisyklių pažeidimus – kai jis fotografavosi žiemą prie naujametinės eglės Lazdijų miesto centre nedėvėdamas kaukės, kuri tuo metu buvo privaloma dėvėti net ir atvirose erdvėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (78)