Taip pat prašoma ištirti aplinkos apsaugos ministro ir buvusio Aplinkos apsaugos departamento (AAD) direktoriaus R. Sakalausko galimą piktnaudžiavimą valstybės tarnyba.

„Frakcija kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama nustatyti, ar K. Navickas, taip pat S. Gentvilas ir tuometinis AAD direktorius R. Sakalauskas nepiktnaudžiavo valstybės tarnyba, nesikišo į valstybės tarnautojų veiklą, galimai duodami nurodymus ar kitaip darydami poveikį dėl Kauno raj. veikiančio ūkininko Audriaus Banionio ūkio veiklos tikrinimo eigos ir rezultatų“, – rašoma frakcijos pranešime spaudai.

Jame cituojamo frakcijos nario Kęstučio Mažeikos teigimu, šiame ūkyje, kaip skelbta LRT žurnalistų tyrime, aplinkosaugos pažeidimai iš tikrųjų fiksuoti ne kartą, o 2021 m. spalį nustatyta, kad ūkis lig šiol neįgyvendino daugelio 2016-2017 m. parengtos mišrių gyvulių ir naminių paukščių auginimo veiklos poveikio aplinkai vertinimo (PAV) programos priemonių.

„Atsižvelgdami į viešai pasirodžiusią informaciją, manome, kad AAD Kauno valdybos pareigūnų atliktų patikrinimų rezultatams ir ūkio subjekto patikrinimus atlikusiems šio departamento pareigūnams galimai galėjo būti daromas neteisėtas poveikis iš žemės ūkio ministro ir tuometinio AAD direktoriaus, galimai siekiant naudos ūkio subjektui. Jei tai tiesa, ji turi būti atskleista, žinoma visuomenei, o atsakingi asmenys privalo sulaukti atitinkamos atsakomybės“, – cituojamas K. Mažeika.

Jo teigimu, frakcijai taip pat kyla klausimų ir dėl S. Gentvilo, kuriam AAD vadovas pavaldus tiesiogiai, galimos įtakos ir veiksmų.

Primenama, kad kovo 17 dieną LRT Tyrimų skyrius paskelbė publikaciją, kurioje nurodoma, kad praėjusių metų pabaigoje ministras K. Navickas apsilankė A. Banionio ūkyje, sulaukusiame aplinkosaugininkų dėmesio, šis vizitas nebuvo viešai deklaruotas.

Publikacijoje teigiama, kad kartu su ministru vyko tuometinis laikinasis AAD R. Sakalauskas. LRT Tyrimų skyriaus duomenimis, apsilankymui tarpininkavo įtakingos interesų grupės, o ūkyje vykę patikrinimai netrukus po vizito sustojo.

„Vardan Lietuvos“ atstovai tikisi, kad Generalinė prokuratūra pradės ikiteisminį tyrimą dėl galimai padarytų politikų ir valstybės tarnautojo nusikalstamų valstybės tarnybai veikų ir galimo viešojo intereso pažeidimo, galbūt siekiant turtinės ar kitokios naudos ūkio subjektui.

Paklausta apie šią situaciją, kovo viduryje ja pasidomėti pažadėjo ir premjerė Ingrida Šimonytė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)