„Lietuvos žinios“ rašo, kad prezidentės Dalios Grybauskaitės iniciatyva parengtos ir Seimui teikiamos Valstybės tarnybos įstatymo pataisos, kuriomis siūloma uždrausti valstybės tarnautojams sudaryti papildomas darbo sutartis su savo darbovietėmis. Iniciatyvos imtasi paaiškėjus, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) už 1,5 mln. eurų užsakė mokslinį tyrimą, o jam vertinti įdarbinta ir 14 pačios SADM darbuotojų. Ši ministerija nėra vienintelė, kurios valdininkai papildomai uždarbiauja. Prezidentūros duomenimis, Ūkio ministerijoje 7 valstybės tarnautojai turi papildomas darbo sutartis, finansuojamas iš ES projektams skirtų lėšų, Sveikatos apsaugos ministerijoje - 21.

Tokia praktika klesti ir įstaigose prie ministerijų - Informacinės visuomenės plėtros komitete prie Susisiekimo ministerijos papildomai uždarbiauja 10 tarnautojų, Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) papildomas sutartis yra sudariusi su 52 tarnautojais. Pataisomis siūloma įtvirtinti, kad valstybės tarnautojai negalėtų gauti iš savo darbovietės jokių kitų pajamų, išskyrus pareiginę algą, įstatymo leidžiamus priedus ir priemokas. Ne tik ministerijų ar joms pavaldžių įstaigų valdininkai gali papildomai pasipinigauti vykdydami ES finansuojamus projektus. Panaši padėtis galima ir savivaldybėse bei jų valdomose viešosiose įstaigose. Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas Valentinas Bukauskas neslepia nepasitenkinimo susiklosčiusia ydinga praktika. Pasak jo, komitete ne kartą buvo aptarta būtinybė keisti dabartinę valdininkų darbo apmokėjimo tvarką, tačiau toliau diskusijų nepasistūmėta. Politikas viliasi, kad Prezidentės siūlymas jas ne tik atgaivins, bet ir bus priimti sprendimai.

R. Šadžius: už valstybės tarnautojų darbą negalima mokėti du kartus 

Kiekvienas darbas turi būti apmokamas, tačiau valstybės tarnautojams, taip pat dirbantiems ir europiniuose projektuose, negali būti mokama du kartus, sako finansų ministras Rimantas Šadžius.

„Aš manau, kad panagrinėsime mes visi ir rasime sprendimus iš tų problemų, kurios buvo sukeltos dėl valstybės tarnautojų apmokėjimo ar darbo Europos Sąjungos lėšomis finansuojamuose projektuose. Čia, matyt, sprendimo kelias paprastas: reikia pirmiausia pripažinti tą akivaizdų faktą, kad kiekvienas darbas turi būti apmokamas. Antrą vertus, reikia pripažinti tą akivaizdžią taisyklę, kad už vieną darbą negalima mokėti du kartus“, - trečiadienį Žinių radijui sakė finansų ministras.

Jis tvirtino, kad artimiausiu metu bus ieškoma sprendimų, kaip šios praktikos atsisakyti.

Tvarką, kuomet ministerijų ir joms pavaldžių įstaigų tarnautojai yra sudarę papildomas darbo sutartis įgyvendinant Europos Sąjungos lėšomis finansuojamus projektus, sukritikavo prezidentė Dalia Grybauskaitė. Ji Seimui teikia Valstybės tarnybos įstatymo pataisas, numatančias, kad valstybės ar savivaldybės institucijose bei įstaigose dirbantys valstybės tarnautojai negalėtų gauti iš savo darbovietės jokių kitų pajamų tik algą ir įstatymo numatytus priedus bei priemokas už viršvalandžius. Pataisomis būtų užkirsta galimybė uždarbiauti savo įstaigose sudarant papildomas darbo sutartis.
Pataisos parengtos paaiškėjus, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) už 1,5 mln. eurų užsakė mokslinį tyrimą, kuriam rengti įdarbinta ir 14 pačios ministerijos darbuotojų.

Prezidentūros duomenimis, Sveikatos apsaugos ministerijoje 21 tarnautojas turi papildomas darbo sutartis finansuojamas iš ES projektams skirtų lėšų, pagal jas pernai išmokėta 63 tūkst. eurų. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje papildomas darbo sutartis turi 14 tarnautojų, Ūkio ministerijoje - 7. Prezidentūra taip pat atsiprašė dėl anksčiau skelbtų duomenų apie Finansų ministeriją nurodydama, kad nė vienas jos tarnautojas neuždarbiauja papildomai.