Visi šie renginiai vyko gruodžio mėnesį. Taip „Klaipėdos naftos“, KVJUD ir „Lietuvos geležinkelių“ darbuotojai paminėjo pernykštes šventes. „Lietuvos geležinkelius“ ir KVJUD kuruoja Susisiekimo ministerija. Ministras Rimantas Sinkevičius DELFI teigė neturintis informacijos apie organizuotų šventinių renginių finansavimą, nors viename jų pats dalyvavo.

Šventei – 96 tūkst. Lt

Solidžiausią sumą šventiniam renginiui skyrė „Klaipėdos nafta“. Su viešąja įstaiga „Kino pavasaris“ sudarytos kalėdinio renginio bendrovės darbuotojams organizavimo sutartis, kurios vertė – daugiau kaip 96 tūkst. Lt.

Viešojo pirkimo dokumentuose nurodoma, kad bendrovė iš renginio organizatorių reikalavo šventės vedėjų, „šventę užpildančių“ atlikėjų, pramogų su prizų fondu, maitinimo paslaugų ir „įvairių gėrimų“.

Nors renginys vyko gruodžio 14 d., jo detalių „Klaipėdos nafta“ nelinkusi atskleisti: bendrovė nenurodė nei šventinio pobūvio vietos, nei nupirkto alkoholinių gėrimų kiekio.

„Pirkimas buvo vykdomas supaprastintų skelbiamų derybų būdu, pagal ekonominio naudingumo vertinimą. Tai reiškia, kad Teikėjai savo pasiūlymuose nurodė ir konfidencialią informaciją, susijusią su renginio idėjiniais, programiniais ir meniniais sprendiniais. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos įstatymais, Perkančioji organizacija negali atskleisti Teikėjų nurodytos informacijos, pažymėtos, kaip konfidenciali“, - DELFI teigė „Klaipėdos naftos“ komunikacijos vadovė Indrė Milinienė.

Geležinkelininkai panoro Merūno, sąlygas palaimino G.Kirkilo žmona

Tuo tarpu „Lietuvos geležinkeliai“ šventinio renginio organizavimo paslaugas pirko neskelbiamų derybų būdu. Pirkimo techninėje specifikacijoje nurodyta ir vieta (Nacionalinės filharmonijos Didžioji salė), ir laikas, ir konkretūs pageidaujami atlikėjai – Lietuvos kamerinis orkestras bei solistai M. Vitulskis ir Lilija Gubaidulina.

Tokias gruodžio 18 d. vykusio renginio organizavimo sąlygas savo parašu patvirtino ir „Lietuvos geležinkeliuose“ dirbanti ekspremjero Gedimino Kirkilo žmona Liudmila Kirkilienė.

Tikslios renginio kainos „Lietuvos geležinkeliai“ neįvardijo – esą tai konfidenciali informacija.

„Renginyje dalyvavo per 650 žmonių, beveik visi dalyvavusieji – bendrovės darbuotojai, iš kurių per šimtą buvo pagerbti ir apdovanoti už pasiekimus profesinėje veikloje. Į renginį tai p pat buvo pakviesti bendrovės valdybos nariai, susisiekimo ministras, Geležinkelių Veteranų klubo nariai, bendrovės partnerių-įmonių atstovai, laimėję nominacijas už partnerystę. Laikas buvo pasirinktas derinant su vietos užimtumu. Tradiciškai bendrovės šventiniame renginyje skamba klasikinė muzika. Konkretūs atlikėjai ir programa buvo pasiūlyta tiekėjo“, - DELFI teigė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas Mindaugas Reinikis, pridurdamas, esą sąnaudos neviršijo 50 Lt vienam žmogui.

Pasak M. Reinikio, „Lietuvos geležinkeliai“ dairėsi ir kitų vietų šventei, o Nacionalinė filharmonija esą geriausiai atitiko reikalavimus.

„Prieš vykdant pirkimą neskelbiamų derybų būdu, buvo atliktas rinkos tyrimas: apklausta ir palyginta koncertines paslaugas dideliam skaičiui žmonių galinčių suteikti įstaigų kainos ir galimybės. Lygintos Kongresų rūmų, Valstybinio simfoninio orkestro, Operos ir baleto teatro, Dramos teatro paslaugos. Teatruose buvo pasiūlyta rinktis tik repertuarinius spektaklius, t.y. pirkti dalį bilietų, todėl ten nebuvo galimybės organizuoti uždaro bendrovės vakaro. Kongresų rūmuose renginys vyko pernai, buvo pasiūlyta gana panaši programa. Įvertinus pasiūlą, kainas ir galimybes, tiekėju buvo pasirinkta Lietuvos nacionalinė filharmonija. Sutartis buvo sudaryta pagal oficialius Nacionalinės filharmonijos įkainius“, - tęsė „Lietuvos geležinkelių“ atstovas.

Anot jo, neskelbiamos derybos vykdytos pagal įstatyme numatytą tai leidžiančią išimtį: „jei perkamos literatūros, mokslo ir meno kūrinių autorių, atlikėjų ar jų kolektyvo paslaugos“.

Uosto direkcija

KVJUD šventinį renginį savo darbuotojams surengė prieš pat Naujuosius metus. Renginys direkcijai atsiėjo daugiau kaip 40 tūkst. Lt.

„Pojekto konkursui buvo numatyta maksimaliai 45 tūkst. Lt, įskaitant PVM. O sutartis buvo pasirašyta su viešąja įstaiga „Septynios natos“. Suma – 44 tūkst. Lt su viršum“, - DELFI teigė KVJUD atstovė ryšiams su visuomene Geda Mikaločienė.

Pasak jos, renginys vyko „Švyturio“ menų doke, jame dalyvavo daugiau kaip 100 žmonių.

Alkoholiniai gėrimai, anot pašnekovės, buvo įtraukti pagal „suderintą meniu“, tačiau tikslų kiekį esą sunku nurodyti. „Tiesiog buvo apibrėžta suma, kuri skiriama vieno žmogaus vaišinimui vakaro metu“, - teigė G. Mikaločienė.

Ministras pasidomės renginiu, kuriame pats dalyvavo

Susisiekimo ministras, socialdemokratas R. Sinkevičius DELFI teigė pasidomėsiantis savo vadovaujamos ministerijos kuruojamų „Lietuvos geležinkelių“ ir KVJUD šventėmis.

„Nežinau, ar ten iš valstybės lėšų. Pasiaiškinsiu“, - teigė ministras.

Kaip nurodė patys „Lietuvos geležinkeliai“, R. Sinkevičius buvo vienas iš kviestinių svečių įmonės šventiniame vakare.