„Toks siūlymas yra, jis mano pateiktas, bet jis tikrai nebus priimtas šiandien, nes tokius sprendimus priima taryba, o taryba bus tik po savaitės“, - trečiadienį sakė Seimo vicepirmininkas „tvarkietis“ K. Komskis. 

Pasak jo, partijai šiuo metu geriau būti opozicijoje, jis taip pat sakė pasigendantis diskusijų koalicijoje.

„Matydamas rinkimų rezultatus, visas tendencijas, turiu pagrindo manyti, kad mums opozicijoje šiandien būtų geriau. Sprendimai dažnai būna priimti, o mes tik pastatyti prieš faktą, ar euro įvedimas, daugiau dalykų“, - sakė K. Komskis.
Kęstas Komskis
R. Paksas: mes niekur nesitraukiame

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininkas Rolandas Paksas DELFI sakė nesuprantantis, iš kur pasklido pareiškimai apie traukimąsi iš koalicijos. Jo teigimu, prezidiume trečiadienį bus aptariami savivaldos rinkimų rezultatai ir klaidos.

„Manau, kad tai kažkoks nesusipratimas. Ką tik išgirdau tokią naujieną. Tikrai negalvoju apie traukimąsi, man tai naujiena. Aš nebuvau girdėjęs tokio K. Komskio pareiškimo. Pats jam paskambinsiu, paklausiu, ką tai reiškia?“ - stebėjosi R. Paksas.

„Dėl pasitraukimo iš koalicijos kiekvienas mes galime turėti įvairias nuomones, jas reikšti, bet tokio sprendimo nebus“, - pridūrė politikas.

V. Uspaskichas: tai susiję su neliečiamybe

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas DELFI sakė manantis, kad partijos „Tvarka ir teisingumas“ pareiškimas dėl traukimosi iš koalicijos susijęs su artėjančiu svarstymu Seime dėl Seimo nario Rimo Antano Ručio teisinės neliečiamybės.

DELFI primena, kad Seimo laikinoji tyrimo komisija nėra pritarusi „tvarkiečio“ teisinės neliečiamybės naikinimui, tačiau visas parlamentas tokio sprendimo nėra patvirtinęs. Klausimą planuota svarstyti ketvirtadienį, tačiau trečiadienį nesusirinko Etikos ir procedūrų komisija: ji turėjo atsakyti, ar laikinosios komisijos sprendimas buvo teisėtas, nes į darbotvarkę klausimas įtrauktas staiga.

Prokurorai buvusiam partijos „Tvarka ir teisingumas“ atsakingajam sekretoriui R.A. Ručiui nori pateikti įtarimus dėl kyšio paėmimo ir apgaulingos buhalterijos tvarkymo organizavimo. Pagal Konstituciją, Seimo narys be parlamento sutikimo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn.

„Aš galvoju, kad gal tai susiję su jų nario imuniteto svarstymu. Aš taip galvoju, bet nežinau“, - sakė V. Uspaskichas.
Viktoras Uspaskichas

„Bet jeigu jie pasitrauktų, užtektų balsų ir be jų. Pas juos frakcija irgi šiek tiek skilo“, - sako V. Uspaskichas.

Primenama, kad „tvarkiečiai“ Seime turi 11 narių, nuo jų atskilo Andrius Mazuronis.

Pats V. Uspaskichas teigia, kad pati Darbo partija apie pasitraukimą iš koalicijos irgi kol kas negalvoja.

G. Kirkilas: jie nesitrauks

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas DELFI sako, kad „tvarkiečiai“ iš koalicijos veikiausiai nesitraukia, o tik kursto aistras artėjant R. A. Ručio neliečiamybės svarstymui.

„Aš manau, kad jie nesirauks, tai spaudimas prieš svarstant neliečiamybės klausimą ir tiek“, - sakė G. Kirkilas.

Politikas teigia, kad net ir koalicijos partnerių sujudimo atveju, socialdemokratai gali kalbėtis su kitomis politinėmis jėgomis, pavyzdžiui, liberalais. Tokia galimybė savotiškai drausmina koalicijos partnerius.

G. Steponavičius: liberalai apie koaliciją negalvoja

Seimo matematika gana paprasta. Jei „tvarkiečiai“ trenks durimis, socdemams reikės naujų partnerių. Socdemai turi 37 parlamentarų frakciją, Darbo partija – 29, „Tvarka ir teisingumas“ – 11.

Jeigu „tvarkiečiai“ pasitrauks, socdemai su „darbiečiais“ turės 66 kėdes Seime. Norint išvengti parlamentinės krizės, reikėtų bent penkių balsų. Akys krypsta į Liberalų sąjūdį – dabar liberalai Seime turi 10 vietų. Po merų rinkimų situacija kiek keisis – į Seimą ateina Žirmūnuose pakartotinius rinkimus laimėjęs liberalas Šarūnas Gustainis, Remigijus Šimašius tapo Vilniaus meru – jį keičia Viktorija Čmilytė. Tačiau Š. Gustainio atėjimas liberalų frakcijos nepadidina – bent jau kol kas. Mat Varėnos meru tapo vienmandatėje apygardoje išrinktas Algis Kašėta, tad vieną kėdę gavę liberalai vieną kėdę ir praranda – bent jau kol kas.

Ar liberalai jau gavo pasiūlymą šlietis prie braškančios Seimo daugumos? Vienas Liberalų sąjūdžio lyderių Gintaras Steponavičius DELFI teigė, jog toks variantas nėra svarstomas.

„Natūralu – kada kas nors pradeda klibėti arba griūti, akys krypsta į tuos, kas juos gali pakeisti. Bet tai yra nieko daugiau nei spekuliacijos. Manau, čia kol kas nėra ką komentuoti. Mes žiūrėtume pakankamai skeptiškai. Juoba, kad nematome ypatingų galimybių tokiame formate kažką pasiekti ir veikti efektyviai“, - kalbėjo G. Steponavičius.

Sąmyšis „tvarkiečių“ laive?

Na, o DELFI šaltiniai Lietuvos socialdemokratų partijoje teigia, kad „tvarkiečių“ traukimasis iš koalicijos tėra blefas. Esą „tvarkiečių“ gretose tvyro sąmyšis, vis garsėja balsai tų, kurie nori, kad R. Paksas pasitrauktų iš partijos pirmininko pareigų. Be to, ne vienas „tvarkietis“ Seime esą užsimena norintis pasiieškoti kitos partijos.

DELFI šaltinių teigimu, socdemai su liberalais dėl koalicijos Seime kol kas nesikalba.

Valdančiąją centro kairės koaliciją sudaro socialdemokratai, Darbo partija bei „Tvarka ir teisingumas“. Ji parlamente turi 78 vietas.

Pernai rugpjūtį iš koalicijos pasitraukė Lietuvos lenkų rinkimų akcija.