„Mano kolega Paulius Jurkevičius tą problemą sprendė feisbuke. Jis pradėjo nuo dramos ir baigė absurdo teatru ir Samueliu Beckettu. Bandau vystyti toliau Pauliaus liniją – nusprendžiau, kad čia netinka absurdo teatras ir S. Beckettas šiuo atveju. Net jeigu tai būtų nebelaukiant Godo, o sulaukus Godo. Aš sakyčiau, kad tai yra prastas vodevilis, Keturakio „Amerika pirtyje“ variantas, tik pavadinimas būtų „Visa Vyriausybė ir vertybinė politika viename Lukašenkos kalio trąšų vagone į Vakarus“, – dabartinę situaciją vertino R. Valatka.

Paklaustas, ar visuomenė irgi supranta šios situacijos absurdiškumą, politikos apžvalgininkas teigė, kad visuomenė pasidalijo į dvi dalis.

„Visuomenė kaip visada ir šį kartą pasidalijo į dvi dalis. Viena neišpasakytai smerkia Vyriausybę, ministrus, turi racijos. O iš kitos pusės, reinkarnavosi megztosios beretės. Žmonės iš pradžių buvo lyg ir teisingai nusiteikę – jeigu pati Vyriausybė sau užsibrėžia užsienio ir vidaus politikoje būti vertybiška. Tai pati Vyriausybė ir turėtų to laikytis. Bet per tą savaitę, kol Vyriausybė vertybiškai makalavosi su kalio trąšomis, tie žmonės atkrito į megztąsias beretes – pradėjo taukšti tokius niekus, kad kaip gerai, prieš Kalėdas bus stabilu“, – „Info dienoje“ stebėjosi politikos apžvalgininkas.

Jis teigė, jog tai yra „Vladimiro Putino ir Aliaksandro Lukašenkos frazės“.

„Visiems diktatoriams norisi, kad būtų stabilu ir niekas nesikeistų. O visos demokratijos iš principo yra nestabilios“, – tikino R. Valatka.

„Aš sakyčiau, kad nei viena, nei kita visuomenės dalis iki galo nesuprato. Yra mažuma žmonių, kurie supranta ir suvokia, kad mes išgyvename tą savaitę, kuri prasidėjo viltimi dar, kad vertybinė užsienio ir vidaus politika išsilaikys. Bet baigėme antradienį vėlai vakare įsitikinimu, kad vertybinė politika mirė ir užleido vietą „realpolitik“.

Jeigu Vyriausybė būtų iš pat pradžių pasakiusi, dar birželio mėnesį, kad mes būsime kaip Latvija su Astravu, tai nieko apskritai nebūtų tą savaitę įvykę. Bet jie patys užsikėlė sau kartelę ir jos nesilaikė. Ir tas vertybiškumas žlugo iš karto ir vidaus, ir užsienio politikoje“, – situacijos vertinimą laidoje „Info diena“ pateikė politikos apžvalgininkas R. Valatka.

Ingrida Šimonytė ir Gabrielius Landsbergis

Laidos pašnekovas ragino prisiminti, kad per savaitę, kurios metu buvo sprendžiamas Vyriausybės likimas, susisiekimo ministras Marius Skuodis „melavo, jog jis nežinojo apie tai, kad „Lietuvos geležinkeliai“ ruošiasi kaip nors apeiti sankcijas“.

„Paaiškėjo, kad M. Skuodis vis dėl to žinojo. Tai dabar Vyriausybėje mes turėsime apsimelavusį ministrą. Kaip tai dera su vertybine vidaus politika, aš nelabai galėčiau paaiškinti“, – sakė R. Valatka.

Laidoje jis kalbėjo, jog šios Vyriausybės iškelti lūkesčiai buvo per aukštai.

„Tai reitingai kris labai žemai“, – prognozavo R. Valatka.

„Vyriausybė susimovė. Užtektų pasakyti tuos du žodžius“, – teigė politikos apžvalgininkas.

R. Valatka kalbėjo, jog kalio trąšų skandalas šiai Vyriausybei davė „visų Vyriausybių krikštą“.

„Iki tol, iki gruodžio 8 dienos buvo galima sakyti, kad ši Vyriausybė tikrai kardinaliai kitokia nei buvusios Vyriausybės. Ji tikrai gražiai plaukė tuos metus, išvengdama visokių viešų ir privačių interesų konflikto, ko neišvengdavo kitos. Dabar iš principo galima sakyti, kad ši Vyriausybė yra maždaug tokia kaip ir visos kitos buvusios. Ir tada jau kiekvienas kitas skandalas, didesnis ar mažesnis, tik prisidės prie šio skandalo ir nebebus tokios nuostabos“, – laidoje „Info diena“ paskutinės savaitės įvykius vertino politikos apžvalgininkas R. Valatka.

Prezidentas Gitanas Nausėda itin kritiškai įvertino I. Šimonytės sprendimus dėl ministrų. Nausėda sako, kad premjerės sprendimas palikti abu ministrus postuose yra kolektyvinė neatsakomybė ir vyriausybė nusigręžė nuo vertybinės politikos kurią deklaravo. Be to, jis priduria, kad suradus iešmininką, politikų mundurai švarūs nebus.

Visą pokalbį galite žiūrėti čia: