„Ukrainos teritorinis vientisumas ir suverenitetas mums nėra derybų klausimas. Absoliutus tikslas yra užkirsti kelią karinei eskalacijai tarp NATO ir Europos Sąjungos (ES) partnerių. Rusija sumokės didelę politinę ir ypač ekonominę kainą, jei atnaujins Ukrainos teritorinio suvereniteto pažeidimus“, – spaudos konferencijoje pabrėžė A. Baerbock.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jean-Yves Le Drian pasveikino Putino ir Bideno skambutį, tačiau pabrėžė, kad rimto proveržio taip ir nesukūręs Normandijos formatas derybas su Vokietija, Rusija, Ukraina nėra miręs.

„Normandijos formatas abejonių nekelia. Pasikartosiu, mūsų tikslas kuo greičiau sušaukti ministro lygio susitikimą Normandijos formatu su kolegomis iš Ukrainos ir Rusijos Minsko susitarimų pagrindu“, – akcentavo jis.

Tačiau sprendžiant iš Putino ir Bideno komentarų, Amerika ruošiasi kitokio formato pokalbiams su Kremliumi. Baltųjų rūmų vadovas kalba, kad planuojamas aukšto lygio pokalbis su Rusija. Kokius Aljanso sąjungininkus tas pokalbis įtrauks, prezidentas nedetalizavo.

„Tikimės, kad galėsime jums paskelbti apie aukšto lygio susitikimą, dalyvaujant ne tik mums, bet mažiausiai keturioms mūsų pagrindinėms NATO sąjungininkėms ir Rusijai.

Diskutuosime apie Rusijos diskutavimus dėl NATO, bandysime sumažinti temperatūrą rytiniame fronte“, – sakė J. Bidenas.

J. Bidenas karo atveju nesvarsto pasiųsti JAV karinių pajėgų į Ukrainą, tik žada tiekti karinę ginkluotę.

„Reikia priešlėktuvinių ginklų, elektronikos, konfidencialaus susisiekimo sistemų, kovinių dronų ir daugybės kitos ginkluotės, kad Putinui toks beprotiškas sprendimas kainuotų“, – paaiškino buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenko.

Ukrainos užsienio reikalų ministro teigimu, šiuo metu Kijeve, Vašingtone, Londone, Paryžiuje ir Berlyne diskutuojama, kokių Rusijos atgrasymo priemonių imtis.

„Drauge su partneriais turime pasiekti, kad kaina Putinui būtų nepakeliama. Amerika gali smogti ekonomiškai, o mes kovosime ant žemės. Apgailestauju, bet bus daug negyvų Rusijos karių ir tikiuosi, kad Putinas to nenori“, – komentavo Dmytro Kuleba.

J. Bidenas šiandien kalbėsis su Ukrainos lyderiu Volodymiru Zelenskiu.

„Svarbiausia, kad iš J. Bideno yra asmeninis ir tikras pasiryžimas išspręsti šį konfliktą.“

Rusija teigia norinti teisinių garantijų, kad NATO nesiplės į rytus ir nedislokuos raketų Ukrainoje. Kremlius taip pat reikalaja Bideno, kad šis pasiūlytų Ukrainai derėtis su Rusijos remiamais separatistais. Tai, ką Kijevas laiko neįsivaizduojamu scenarijumi.

„Nerimaujame dėl potencialios Ukrainos narystės NATO, nes kariuomenės kontingento ir ginkluotės dislokavimas kelia besąlyginę grėsmę mums“, – tikino V. Putinas.

Vašingtonas nepatvirtino, kad derėsis dėl Kremliaus iškeltų sąlygų, o Rusija šalia Ukrainos sienų toliau telkia šimtatūkstantinę, bet kada įsiveržti galinčią armiją.

Čia galite pažiūrėti LNK video