V. Uspaskicho, kaip aktyvaus vidaus politikos žaidėjo, jau nebemato ir ekspertai, tačiau neatmeta, kad ateityje jis gali sugrįžti.

Per naujienų agentūros ELTA užsakymu balandžio 1-11 dienomis rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „Baltijos tyrimai“ atliktą apklausą respondentų buvo prašoma pasakyti, kuriais visuomenės veikėjais jie labiausiai pasitiki, pavardes apklaustieji minėjo patys. Iš viso balandį respondentai paminėjo 112 visuomenės veikėjų, kuriais labiausiai pasitiki, kai prieš tris mėnesius šis skaičius siekė 98. Ketvirtadalis, arba 25 proc. apklaustųjų, atsakė, kad nėra tokių visuomenės veikėjų ar neatsakė į šį klausimą.

Šalies gyventojai labiausiai pasitiki antrąją kadenciją šaliai vadovaujančia Prezidente Dalia Grybauskaite. Prezidentę, kaip visuomenės veikėją, kuria labiausiai pasitiki, nurodė kas ketvirtas suaugęs šalies gyventojas, arba 23 proc. respondentų.

Dar tarp 10 labiausiai patikimų visuomenės veikėjų (nurodė ne mažiau 3 proc. respondentų) pateko Premjeras, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius, kuriuo pasitiki 11 proc. gyventojų, ir praėjusią savaitę vidaus reikalų ministro postą palikęs Saulius Skvernelis (pasitiki 7 proc.).

Po 5 proc. gyventojų pasitikėjimo kredito teko Liberalų sąjūdžio pirmininkui parlamentarui Eligijui Masiuliui, partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkui europarlamentarui Rolandui Paksui ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkui Ramūnui Karbauskiui.

Po 4 proc. apklaustųjų pasitiki Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nare ekonomiste Aušra Maldeikiene ir Europos Parlamento (EP) nariu Antanu Guoga, po 3 proc. – Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininku, europarlamentaru Gabrieliumi Landsbergiu ir Prezidentu Valdu Adamkumi.

Per pastaruosius tris mėnesius 3 procentiniais punktais padaugėjo labiausiai pasitikinčių jau dabar buvusiu vidaus reikalų ministru S. Skverneliu, o dar dviejų politikų – E. Masiulio ir R. Karbauskio – paminėjimas padidėjo 2 procentiniais punktais. Per šį laikotarpį labiausiai, arba 5 procentiniais punktais, sumažėjo mininčių Premjerą A. Butkevičių, o labiausiai pasitikinčių Prezidente D. Grybauskaite sumažėjo 3 procentiniais punktais. Kiti pokyčiai yra statistinės paklaidos ribose.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (TSPMI) politologo Mažvydo Jastramskio vertinimu, D. Grybauskaitės, A. Butkevičiaus ir S. Skvernelio reitingų pokyčių nuokrypis yra nedidelis, todėl į tai nereiktų kreipti dėmesio.

„Yra labai nedideli sumažėjimai, padidėjimai, ir jiems labai daug dėmesio neskirčiau. Atviras klausimas „kuo pasitiki labiausiai“ yra įdomus dėl to, kad procentai nedideli ir pokyčiai dažniausiai būna maži, ir nelabai iš jų ką galima pasakyti“, – naujienų agentūrai ELTA sakė M. Jastramskis.

Mažvydas Jastramskis

Lyginant su analogišku tyrimu prieš tris mėnesius, kuris buvo atliktas šių metų sausį, tarp 25 visuomenės veikėjų, kuriais šalies gyventojai labiausiai pasitiki, atsirado viena nauja pavardė – ekonomisto Gitano Nausėdos, o mažiau nei anksčiau tarp patikimiausių visuomenės veikėjų respondentai nurodė EP narį V. Uspaskichą. Šių metų sausį V. Uspaskichą spontaniškai paminėjo 1,6 proc. apklaustų gyventojų, o paskutinėje apklausoje (balandžio pradžioje. – ELTA) – 0,4 proc.

„Iš pradžių buvo jo paties (V. Uspaskicho. – ELTA) veiksmai deklaruojant, kad jis jau pasitraukia iš politikos, ir panašu, kad ypač dabar, Darbo partijai pakeitus lyderį, tokiame visuomenės politiniame supratime jis yra pasitraukęs iš aktyviosios politikos. Tai dėl to ir nefigūruoja, bet kyla klausimas, ar jis, pavyzdžiui, kažkada negali pasinaudoti galimybėmis sugrįžti“, – kalbėjo M. Jastramskis ir kėlė klausimą, kiek pats V. Uspaskichas apskritai norės sugrįžti į politiką. Politiko ateities planais grįžti į politinę areną pašnekovas nebuvo linkęs spekuliuoti.

Tačiau vis dėlto, pasak politologo, panašu, kad visuomenė jo jau nebemato kaip aktyvaus visuomenės vidaus politikos žaidėjo.

„V. Uspaskicho atveju reputacija yra ganėtinai pagadinta per visokias „juodosios buhalterijos“ istorijas“, – atkreipė dėmesį M. Jastramskis.

Sociologai V. Uspaskicho eliminavimą iš reitingų sieja su G. Nausėdos padidėjusiu ir, priešingai, V. Uspaskicho sumažėjusiu aktyvumu žiniasklaidoje. V. Uspaskichas nefigūruoja ir kitoje visuomenės nuomonės apklausoje, kurioje prašyta visuomenės veikėjus įvertinti pagal palankumą, nors kovo mėnesio apklausoje V. Uspaskichą palankiai dar vertino 25 proc., nepalankiai 65 proc. respondentų.

ELTA primena, kad V. Uspaskichas apie savo traukimąsi iš Darbo partijos paskelbė pernai metų pabaigoje prieš besibaigiant baudžiamosios bylos svarstymui Lietuvos apeliaciniame teisme. Teismas vasario pradžioje buvusį Darbo partijos vadovą europarlamentarą V. Uspaskichą bei Seimo narį Vytautą Gapšį išteisino dėl sukčiavimo, bet paliko kaltus dėl apgaulingo buhalterijos tvarkymo ir atitinkamai nurodė sumokėti 6,8 tūkst. ir 3,6 tūkst. eurų baudas.

Iš Darbo partijos pasitraukęs jos įkūrėjas debiutavo kaip rašytojas, studijuoja psichologijos mokslus užsienyje ir teigia turįs planų atidaryti psichologijos centrą.