Antausį gavo ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) lyderis, kandidatas į prezidentus Valdemaras Tomaševskis.

Atsakydamas į Seimo narių raštu pateiktus klausimus, G. Grina Seime pareiškė, esą „VSD neatmeta Rusijos provokacijos tikimybės“, ypač pastarųjų Rusijos veiksmų prieš Ukrainą kontekste.

Pasak VSD vadovo, prie peticijos prisidėti galėjo ir Rusijos diplomatai. „Ne paskutinį vaidmenį vaidina ir Rusijos konsulato darbuotojai Klaipėdoje“, - svarstė G. Grina.

Anot jo, peticija ir panašūs veiksmai traktuotini kaip galimas pavojus šalies saugumui.

„Taip, tokio pobūdžio veiksmai laikytini ilgalaike grėsme nacionaliniam saugumui“, - teigė G. Grina.

Toliau VSD vadovas kalbėjo apie VSD ataskaitoje minėtą tautinių mažumų faktorių, o konkrečiai – apie galimai Rusijai palankia kryptimi veikiančius lenkų organizacijų atstovus.

G. Grina pabrėžė, esą VSD turi duomenų apie užsienio žvalgybų mėginimus paveikti politikus. Tokius politikus saugumiečiai esą pirmiausiai siekia įspėti apie pavojų, tačiau dalis jų atsisako net kalbėtis. Tarp jų G. Grina įvardijo LLRA lyderį.

„Tuos Lietuvos piliečius, kurie patenka į priešiškų interesų lauką, VSD pagal galimybes įspėja, o ne baudžia. Nes patekimas į priešiškų interesų lauką nėra nusikaltimas. Yra ir politikų, kurie vienokiu ar kitokiu būdu buvo įspėti apie riziką patekti į priešiškų interesų įtaką. (…) Deja, su liūdesiu turiu pasakyti, kad pasitaiko atvejų, kai nenorima net susitikti pokalbiui su žvalgybos pareigūnu. Ir buvo net nemalonus pavyzdys visiškai neseniai, kai politikas, Lietuvos Respublikos pilietis, parlamento narys V. Tomaševskis atsisakė kalbėtis su VSD pareigūnu“, - pareiškė VSD vadovas.

Jis taip pat užsiminė apie V. Tomaševskio vertinimus Ukrainos situacijos atžvilgiu.

„Kas kelia nerimą Krymo įvykių kontekste – kad kai kurių tautiniu pagrindu sudarytų politinių darinių atstovai ne tik kad nepasmerkia, bet ir – tiesiogiai ar ne – pritaria Rusijos veiksmams Ukrainoje“, - teigė G. Grina.

Seimo narė Larisa Dmitrijeva G. Grinai pareiškė besijaučianti „nejaukiai“. Anot jos VSD skleidžiama informacija gali neigiamai veikti tautinių mažumų padėtį bei sudaryti įspūdį, kad jų atstovai yra „nepatikimi“.

VSD vadovas atsakė, jog saugumiečiai savo sekamus asmenis pasirenka ne pagal tautybę, o pagal jiems galimai priešiškų valstybių daromą įtaką.

Vis dėlto G. Grina užsiminė, kad valstybei gali kilti pavojus „jeigu tautinės mažumos vieną dieną pasidarys vienos didelės valstybės įkaitais“.​

VSD vadovas žurnalistams teigė, jog incidentas su V. Tomaševskiu įvyko visiškai neseniai.

„Ne per seniausiai. Neatsimenu tiksliai datos. Galbūt mėnesio laikotarpyje“, - kalbėjo G. Grina.

Paklaustas, dėl ko VSD siekė pokalbio su V. Tomaševskiu, detalių jis neatskleidė.

„Mes bandėme pakalbėti, ar jam kažkas tai poveikio (nedaro – DELFI). Tikslas mūsų koks buvo. Nes mes visą laiką dominės: jeigu asmuo kažkur papuola, tai stengiamės išsiaiškinti problemas. Arba asmuo nori kalbėtis, arba ne“, - sakė G. Grina.

Klausiamas, ar VSD turi informacijos apie V. Tomaševskio įtartinus kontaktus, jis teigė negalįs to komentuoti. „Šitų dalykų aš nekomentuosiu. Faktas tas​, kad mes norėjome su juo pakalbėti“, - teigė G. Grina.

Pasak jo, Seimui pranešta apie vienintelį V. Tomaševskio atsisakymo susitikti su VSD pareigūnu atvejį – daugiau tokių incidentų esą nebuvo.

V. Tomaševskis: tai nesusipratimas

LLRA lyderis V. Tomaševskis DELFI teigė, jog VSD vadovo pareiškimas apie jo atsisakymą bendrauti su saugumo pareigūnu – nesusipratimas. Esą jam skambino VSD pareigūnu prisistatęs asmuo ir kvietė susitikti, tačiau šis asmuo nenurodė net savo pavardės.

„Kažkoks nesusipratimas. Kažkas man prieš savaitę ar prieš dvi skambino. Bet net neprisistatė. Sako, iš Saugumo departamento. Man dar reikėjo prašyti, kad jis prisistatytų. Prisistatė kažkokiu Petrausku“, - prisiminė V. Tomaševskis.

Politikas teigė klausęs jam skambinusio asmens, kodėl su juo norima susitikti. „Sako, ne telefoninis pokalbis. Tai ir sakau – kokie čia juokai“, - tęsė V. Tomaševskis.

LLRA lyderis savo pašnekovui teigė pasiūlęs kreiptis į savo vadovą. „Turit, sakau, savo viršininką. Kas ten – Grina? Grina. Tai va – tai tegul G. Grina man skambina. Tai aš su G. Grina rasiu laiko pabendrauti“, - pokalbį atpasakojo V. Tomaševskis.

Jis teigė liepęs perduoti G. Grinai, jog jis gali susitikti „jeigu VSD nori užsiimti politika“.

Paklaustas, kaip vertina G. Grinos pareiškimą Seime, pašnekovas teigė įtariantis VSD politiniais žaidimais.

„Manau, kad čia grynas politikavimas nepolitinės institucijos. (…) Čia politikavimas ir bandymas gal paveikti rinkimų kampaniją. Gal mane spausti kaip politiką. Nežinau – man sunku atsakyti. Bet čia yra nesusipratimas“, - reziumavo V. Tomaševskis.