Miuncheno suokalbiu vadinama konferencija tapo Vakarų bejėgiškumo sinonomu, kai 1938 m. Didžioji Britanija ir Prancūzija nuolaidžiavo Vokietijos diktatoriui Adolfui Hitleriui ir atidavė Čekoslovakijos Sudetų regioną, o vėliau visą Čekoslovakiją.

„Aname Miunchene turbūt nebuvo kokių nors esesininkų iš Sudetų, kurie kalbėtų sudetų tautos vardu, reikalaudami sudraskyti Čekoslovakiją. Jie bent ten nesėdėjo. O šitie sėdėjo“, - ketvirtadienį po knygos pristatymo Užsienio reikalų ministerijoje DELFI sakė V. Landsbergis.

Politikas atkreipė dėmesį, kad derybose dėl Ukrainos dalyvavo bei savo komentarus dalijo ne tik Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka ir Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, bet ir apsišaukėlių respublikų vadai – Igoris Plotnickis ir Aleksandras Zacharčenka.

P. Porošenkos šnekos – pralaimėjusiojo kalba

Minsko paliaubų susitarimas, pasirašytas antradienį, iš esmės įtvirtino, kad rytinė Ukrainos dalis liks promaskvietiškų separatistų rankose, tik bus atitraukta karinė technika bei sukurta demilitarizuota zona. Kijevas turės įgyvendinti konstitucinę reformą, decentralizuoti valdymą bei atstatyti Donbaso finansavimą bei atlikti daugelį kitų įsipareigojimų.

„Skaitai ir stebiesi žmogus, kodėl reikia viską atiduoti? Viską? Ir teritoriją, pripažinti banditus vadovais, su kuriais galima sėdėti už bendro stalo, pasirašinėti dokumentus. Kam ta V. Putino samdinių legitimacija?“, - stebėjosi politikas, pridūręs, kad tuo keliu buvo nueita derantis dėl paliaubų ir 2014 m. rugsėjo 19 d.

Klausiamas, kaip vertina kad pagal susitarimą Ukraina turi įgyvendinti konstitucinę reformą, nors P. Porošenka pabrėžė, kad tai bus šalies decentralizacija, o ne federalizacija, V. Landsbergis teigia, kad tai pralaimėjusiojo kalba.

„Čia jau pralaimėjusio kažkokios kalbos. Pirmiausia tie samdiniai neturėjo sėdėti derybose. Jeigu šalys sėdi derybose ir Rusija diktuoja, kokia turi būti konstitucinė reforma, tai galima paklausti, o kada bus jūsų konstitucinė reforma, kada jūs pradėsite laikytis savo Konstitucijos, pone V. Putinui? O jeigu ne, tai užsičiaupk ir neaiškink apie Konstituciją. Mes esame demokratinė valstybė, turime išrinktą parlamentą. Aš esu išrinktas prezidentas, P. Porošenko galėtų pasakyti. O jūs pats save paskyrėt“, - piktinosi V. Landsbergis.

Politikas teigė esantis nusivylęs ir tuo, kad Vokietijos kanclerė A. Merkel patikėjo V. Putino „lėlių teatru“. Taip jis vadino A. Merkel teiginius, neva V. Putinas spaudė separatistus pasirašyti susitarimą.

„Jai pasirodė priimtinas tas lėlių teatras. Jie sužaidė lėlių teatrą į pabaigą. Matyt, buvo paruošę režisieriai sužaisti. Štai V. Putinas kažko reikalauja iš savo parankinių, o jie neklauso. Jis turi dar pareikalauti iš jų, o jie įkala vinutę, kad jie dar galės atsisakyti. Tai kiekvienas normaliai turėtų suprasti, tai kvailas spektaklis, bet jis priimamas rimtai. Kam taip nusižeminti?“, - klausė pašnekovas.

Kremliaus šūkis – boko haram

Užsienio šalių ambasadoriams pristatydamas savo knygą apie Sausio 13-ąją, V. Landsbergis teigė vis dar manantis, kad Ukraina gali būti apginkluojama.

„Aš vis dar manau, kad ukrainiečiai gali būti apginkluojami prieš rusų tankus. Jeigu ne, tai reiškia, kad Ukraina parduota. Tai blogiau nei Miunchenas. Labai įdomu pakalbėti apie Miuncheną šiandien“, - savo knygos pristatyme sakė politikas.

V. Landsbergis piktinosi, kad Rusijos skleidžiamas melas yra aptariamas, apie jį diskutuojama tarsi apie tai būtų verta diskutuoti. „Tada viskas iš dalies tampa teisinga, iš dalies – klaidinga, bet iš tiesų tai visiškai neteisinga, nes tai specialiai sugalvotas melas, pagrįstas tuo, kaip paveikti mus. Tas karas prieš mąstymą, jis tęsiasi“, - teigė politikas.

Pasak politiko, Rusijos vadovams tik keletą kartų teko išgirsti tikrą tiesą. Vieną kartą ją S. Lavrovui pasakė JAV valstybės sekretorus Johnas Kerry, teigdamas, kad neįmanoma klausytis Rusijos kolegos.

„Tik vienas asmuo, kaip pastebėjau iš spaudos, valstybės sekretorius J. Kerry S. Lavrovui pasakė, kad jūsų neįmanoma klausyti, pone S. Lavrovai. Taip buvo pranešta, aš aišku nedalyvavau ir nebuvo nufilmuota. Bet buvo pranešta, esą J. Kerry, pasakė, kad jo neįmanoma klausytis. Normalioje kalboje tai reiškia: eik po velnių, melagi“, - kalbėjo V. Landsbergis.

„Prezidentas Barackas Obama irgi vienąkart pasakė, kad jis neturi apie ką kalbėtis su V. Putinu. Tačiau jiems sekasi priversti Vakarų lyderius kalbėtis ne tik su jais, bet ir su Donecko banditais“, - pridūrė politikas.

Pasak V. Landsbergio, Rusija jau seniai paskelbė karą prieš Vakarų krikščionišką civilizaciją, o šiuo metu karas vyksta labai atvirai, nes nesislepiant yra sakoma, kad Vakarai – tai priešas.

„Vakarai yra priešas. Taip pasakė Kremlius. Išvertus tai į arabų kalbą tai būtų boko haram. Boko haram – tai toks Kremliaus šūkis. Vakarai yra neteisūs, jie turi būti sunaikinti. Tai Kremliaus boko haram. (…) Bet Vakarų lyderiai turi tokį pasiteisinimą: mes nenorime karo. Bet karas jau vyksta, ponia. Ji nenori karo... O kol žudomi ukrainiečiai ji nemato nieko blogo“, - sakė V. Landsbergis, primindamas, kad separatistai virš Ukrainos numušė Malaizijos orlaivį, kuriame žuvo 298 žmonės.

Boko haram yra Nigerijoje veikianti teroristų grupuotė, kurios pavadinimas išvertus reiškia, kad vakarietiškas išsilavinimas yra draudžiamas. Ši grupuotė pasižymi išskirtiniu brutualumu.

„Jis nesudužo, ji buvo numuštas, su visais žmonėmis ir krito žemyn iš 10 km aukščio su dar gyvais žmonėmis“, - pridūrė V. Landsbergis.