Valstybės saugumas savo metinėje ataskaitoje įspėjo, kad Rusijos žvalgyba prieš Lietuvą vykdo elektroninę žvalgybą ir kibernetinį šnipinėjimą, turi techninių galimybių jas dominančių asmenų pokalbius telefonu klausyti Lietuvoje. Šį įspėjimą turėjo ypač įsidėmėti Lietuvos diplomatai.

Įrodymų ilgai laukti neteko – Azerbaidžano naujienų portalas vesti.az pranešė, kad internete paviešinti Lietuvos diplomatų pokalbių įrašai.

Juose, kaip nurodoma figūruoja Lietuvos diplomatai: ambasadorius Vengrijoje Renatas Juška, ambasadorius Azerbaidžane A. Žurauskas ir kiti.

Viename iš pokalbių Lietuvos diplomatai dalinasi pastabomis apie Azerbaidžano ir Armėnijos santykius dėl Kalnų Karabacho ir neva išsakoma vieno iš jų asmeninė parama armėnams.

Internete paviešintus pokalbių įrašus prezidentė Dalia Grybauskaitė pavadino provokacija, nukreipta prieš Lietuvą ir jos pirmininkavimą ES Tarybai, nes vienas esminių pirmininkavimo klausimų – Rytų partnerystės iniciatyva, skatinanti Ukrainos, Baltarusijos, Gruzijos, Moldovos, Azerbaidžano ir Armėnijos suartėjimą su ES.

URM iškart pradėjo tyrimą, o nesulaukęs išvadų ambasadorius Azerbaidžane A. Žurauskas įteikė prašymą atšaukti jį iš pareigų.

Tai esą jo paties sprendimas, kuriuo siekia užkirsti kelią galimam neigiamam poveikiui valstybės ir savo reputacijai. Pirmadienį po atostogų grįžęs ministras Linas Linkevičius turėtų apsispręsti, ar prašymą patenkinti.