„Tai yra Rusijos Federacijos bauginimo politikos ir puolimo prieš Krymo totorius pavyzdys, bandant paminti šios tautos atstovų valią kovoti dėl savo teisių ir priešintis okupacinei valdžiai, jos vykdomai Krymo aneksiją įtvirtinančiai politikai“, – rašoma URM pranešime.

Lietuva ir visa tarptautinė bendruomenė nepripažįsta 2014 m. pavasarį Rusijos Federacijos įvykdytos Krymo aneksijos. Šią aneksiją ir visas Kryme šiuo metu esančias okupacines valdžios institucijas bei jų veiksmus laikome neteisėtais.

„Lietuva, turinti glaudžius istorinius ryšius su totorių bendruomene ir puoselėjanti tautinių bendrijų teises ir laisves savo šalyje, griežtai smerkia jau dvejus metus besitęsiančius grubius sistemingus Rusijos Federacijos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus Krymo totorių ir ukrainiečių atžvilgiu Ukrainos Krymo Autonominėje Respublikoje. Taip pat atkreipiame tarptautinės bendruomenės dėmesį į sistemingą besitęsiantį žiniasklaidos laisvės varžymą Kryme. Dar kartą raginame Rusijos Federaciją nutraukti neteisėtą Ukrainos Krymo Autonominės Respublikos aneksiją, išvesti savo karines pajėgas iš Ukrainos teritorijos, ir gerbti tarptautinės teisės normas“, – rašoma URM pranešime.