Pasak URM, iki 2009-ųjų ministras turėjo vieną viceministrą, valstybės sekretorių ir tris ministerijos sekretorius, tačiau viceministro ir ministerijos sekretorių pareigybės buvo pakeistos į trijų viceministrų.

Pažymima, kad tuomet itin išaugo URM pareigų skaičius - iš Ministro pirmininko tarnybos perimtas Europos Sąjungos (ES) reikalų koordinavimas, iš likviduoto Tautinių mažumų ir išeivijos reikalų departamento - užsienio lietuvių reikalų koordinavimas, taip pat buvo perimti užsienio prekybos klausimai, pasirengimas pirmininkauti ES tarybai.

Todėl, URM teigimu, situacija, kai vienas viceministras kuruoja tiek ES reikalų koordinavimą, tiek ekonominius reikalus, yra netinkama, o šioms dviems sritims reikalingas ypatingas dėmesys. Pažymima, kad seniau šiomis dviem sritimis užsiėmė du sekretoriai.

"Šiai pareigybei būtų priskirtos išorinių ekonominių santykių bei ekonominio saugumo kuravimo funkcijos. Tokiu būdu galima būtų skirti sustiprintą dėmesį ES reikalų bei pasirengimo pirmininkauti ES Tarybai koordinavimui, priskiriant šias funkcijas atskiro viceministro kuruojamai sričiai", - rašoma teikime.

Šiuo metu viceministrų pareigas eina Asta Skaisgirytė-Liauškienė, Egidijus Meilūnas ir Evaldas Ignatavičius.