Karinių mokymų Baltarusijoje metu šalies ginkluotose pajėgose vyksta atranka į „Wagner“ gretas, rašo tsn.ua.

Apie tai pranešė Nacionalinio pasipriešinimo centras Ukrainoje, šaltiniu nurodydamas baltarusius karius.

Apie tai, kad „Wagner“ ieško naujokų, papasakojo patriotiškai nusitiekę baltarusiai kariai, kurie dalyvauja „Wagner“ instruktorių vedamuose mokymuose.

Baltarusių karių teigimu, viena iš sutarties sąlygų – būti pasirengus dalyvauti koviniuose veiksmuose kaimyninėse su Baltarusija valstybėse, taip pat ir su Lenkija bei Lietuva.

„Wagner“ kariams persikeliant į Baltarusiją, vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė tvirtina, kad pareigūnų ir tarnybų parengtis Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje išliks aukščiausio lygmens. Ji pabrėžia, kad tiesioginės grėsmės šiuo metu nėra.

„Reikia suprasti, kad „Wagner“ grupuotė yra labai patyrę kariai, ir fronte prie Bachmuto jie pasirodė bene geriausiai iš visų Rusijos pajėgų. Tai, aišku, kad į Baltarusiją jie atvažiuoja ne bulvių derliaus nuiminėti rudenį A. Lukašenkai, o jų paskirtis visai kita. Todėl, aišku, kad pafrontės valstybėms, tokioms kaip Latvija, Lietuva ir Lenkija, reikia, be abejo, reaguoti ir balansuoti pajėgas, nes tai yra grėsmė, tai keičia situaciją.

Juo labiau, dar ir branduolinis ginklas lyg atsiranda Baltarusijos teritorijoje, ir tie „Wagner“ samdinių kariai gali būti panaudoti labai plačiai. Mes iš tikrųjų negalime net numanyti, kur jie gali būti panaudoti – na, galime numanyti, bet siurprizų visokiausių galima laukti“, – kalbėjo pašnekovas.

Samdiniai, pasak jo, gali būti integruoti į migrantų, siekiančių patekti į Lietuvos teritoriją, būrius, gali imtis provokacijų – kelti riaušes, net panaudoti ginklą.

„Net ir iš Latvijos pasieniečių prieš keletą savaičių buvo informacija, kad Baltarusijos pusėje siūlė nelegaliems migrantams ginklus ir siūlėsi juos apmokyti tam, kad jie galėtų daryti susišaudymus su Latvijos pasieniečiais. Tai dabar, kai bus tokie patyrę kovotojai kaip „Wagner“, tą padaryti bus daug lengviau“, – kalbėjo V. Malinionis.

„Wagner“ samdiniai, anot jo, taip pat gali bandyti daryti provokacijas, riaušes Ukrainos pusėje.

„Lygiai taip pat jie gali daryti, kaip panašiai dabar daro, pavyzdžiui, Rusijos legionas: įsiveržia į teritoriją iš Ukrainos į Rusiją, ten užima tam tikrą teritoriją, o paskui grįžta. Neatmesčiau, kad tokios provokacijos irgi galimos“, – pridūrė jis.

Kalbėdamas apie pasirengimą įvairiems scenarijams, atsargos pulkininkas užsiminė, jog Lenkija į savo pasienį su Baltarusija siunčia pastiprinimus, specialiųjų operacijų pajėgų karius.

„Lygiai taip pat ir mums reikia žiūrėti“, – pažymėjo pašnekovas, nors sutiko, kad tai daryti sunku.

„Kas yra negerai, kad mes turime labai ilgą pasienį su Baltarusija, tai ganėtinai sudėtinga [priežiūrą] užtikrinti, bet reikia žiūrėti rimtai, reikia sąjungininkus, galbūt, įspėti, galbūt galima kažką sustiprinti su sąjungininkais, gal stebėjimo sistemas kažkokias, gal aviaciją“, – vardijo V. Malinionis.

Tiesa, jis teigė tikintis, kad Lietuvos kariuomenė, pasieniečiai į situaciją reaguoja.

„Be abejo, reikia stebėti, kas vyksta pačioje Baltarusijoje. Jeigu atsiras kažkokių duomenų, kad „Wagner“ samdiniai telkiasi kažkur arčiau mūsų sienų, reikia atitinkamai žiūrėti“, – tęsė atsargos pulkininkas.

Jis neatmetė galimybės, kad „Wagner“ samdiniai Baltarusijoje kurs bazę, iš kuriuos jie operuos Afrikoje, bet to mes esą tiksliai nežinome: „Tai neaiški korta „Wagner“ samdinių ir jie gali būti naudojami labai plačiai ir labai įvairiai.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)