Praėjus savaitei po Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios, vienas pagrindinių Lenkijos ir Ukrainos pasienio postų – apie 100 kilometrų iki vieno didžiausio Ukraino miestų – Lvivo.

Pranešama, kad Lenkijos sieną kirto jau daugiau nei milijonas žmonių. Dauguma – moterys su vaikais, vyresnio amžiaus žmonės. Vyrai dėl visuotinės mobilizacijos su šeimomis atsisveikina prie sienos.

„Dėl šio karo esame šoke, slėpėmės rūsiuose – vaikai verkė. Siaubinga“, – LNK žinioms sakė iš Poltavos pabėgusi ukrainietė Liudmyla.

Pirmomis karo dienomis į Lenkiją atvykę ukrainiečiai jau pradėjo savanoriauti šalia pasienio. Igoris iš Ukrainos pabėgo tik kilus neramumams, dabar dalija SIM korteles į Europą atvykusiems ukrainiečiams.

„Kortelės jau yra su neribotomis minutėmis, kad žmonės galėtų paskambinti tiems, kurie liko Ukrainoje“, – sakė jis.

Lenkijos pareigūnų darbas prie sienos sustiprintas – į pagalbą ukrainiečiams skuba ir patys lenkai.

Viačeslavas su šeima pabėgusius nuo karo vaidina lėkšte sriubos.

Pasienio punkte automobilių srautas nenutrūkstantis. Į Lenkiją įvažiuoja pilni autobusai, jie paima prie sienos laukiančias ukrainiečių šeimas, į Ukrainą vyksta sunkvežimiai su humanitarine pagalba.

LNK žiniomis, viename pasienio poste Ukrainoje yra apie 250 tūkstančių ukrainiečių, kurie sėdi savo automobiliuose ir laukia milžiniškose eilėse, kad galėtų kirsti Lenkijos sieną.

Autobusai juda link už 10 kilometrų esančio Peremyšlio miestelio link. Jame nuolat gyvena kiek daugiau nei 50 tūkst. žmonių, šiuo metu čia esančių asmenų skaičius gali siekti kelis kartus daugiau.

Automobilių aikštelė šalia vis dar statomo prekybos centro šiuo metu yra virtusi pabėgėlių priėmimo centru. Dalys iš Ukrainos pabėgusių žmonių vyksta toliau į Europą, kitų atvažiuoja giminaičiai. Čia daugybė autobusų su įvairiausiomis kryptimis: Varšuva, Paryžius, Berlynas, Miunchenas.

Kitiems bėgantiems nuo karo ir pasiėmus tik svarbiausius daiktus dar tenka svarstyti, ką daryti toliau.

Čia atvykusiems dalijami drabužiai, maistas.

„Kaip čia galima jaustis, jei tavo namai sunaikinti. Man labai liūdna, norius stoti į kovą prieš žmones, kurie įsiveržė į mūsų žemę. Bet turiu 3 vaikus, kurie bijo. Mergaitė matė ir girdėjo sprogimus šalia namų. Jai dar sunku atsigauti“, – LNK kalbėjo iš Ukrainos pabėgęs Zubei.

Jis su šeima vyksta į Vokietiją, nes ten turi giminaičių. Sako, kad nori užtikrinti, kad šeima bus saugi. O tada ketina grįžti atgal į Ukrainą.

„Kaip mūsų prezidentas Volodymyras Zelenskis pasakė, kad jei mes nekovosime, jie ateis į Europą. Šiuo metu mes aukojamės, mūsų kariai aukojasi dėl Europos ateities“, – sakė ukrainietis.

Automobilių aikštelėje gausu palapinių, kur atvykę lenkai bando visaip prisidėti prie pagalbos ukrainiečiams. Vieni ruošia maistą, dalija drabužius, kiti – organizuoja transportą.

„Mano komanda nesame iš Lenkijos, esame iš Sirijos. Mes puikiai žinoma, ką reiškia bėgti nuo karo. Tada mus priėmė Lenkija, dabar mes priimame ir padedame ukrainiečiams“, – teigė savanoris Rafael.

Šiuo metu Lenkijos Peremyšlio miestelyje veikia ne vienas pabėgėlių registracijos centas. Vienas iš jų įsikūręs centrinėje miesto stotyje. Savanoriai iš įvairiausių Europos miestų atvyksta autobusais paimti nuo karo bėgančių žmonių.

Į šį miestą atvykę Laurynas ir Benediktas atvyko 2 autobusais.

„Vieną ekipažą su 8 žmonėmis jau išsiuntėme. Dabar turime vietos dar 7 žmonėms, norime prisipakuoti pilnai“, – sakė Laurynas.

Vyrai važiavo visą naktį ir kai tik turės pakankamai žmonių, suks atgal į Vilnių.

„Skaudu matyti tokią situaciją, ypač XXI amžiuje. Buvo šokas visam pasauliui, stengiamės padėti, kuo tik galime. Dėl to ir atvažiavome čia, padėti karo nuskriaustiems žmonėms“, – sakė Benediktas.

Ukrainos-Lenkijos pasienis, karo pabėgėliai

Iš Ukrainos pabėgusi Valentyna planuoja keliauti į Vokietiją pas ten dirbantį savo vyrą. Moteris LNK sakė, kad yra įsitikinusi, jog jos namai – jau sugriauti.

„Mes matome, kaip jie žudo mūsų vaikus, mūsų senelius. Niekaip nesuprantu, kaip jiems gali atrodyti, kad jie kažkokią taiką neša. Tai melas, klausykite rusai – mes nenorime jūsų šalyje, jūs griaunate mūsų šalį“, – sakė moteris.

Ant iš Donecko atvykusios Olgos rankų – neseniai gimęs sūnus. Moters sesuo gyvena Prahoje, tad moteris tikisi bent laikinai ten apsistoti.

LNK žurnalistai užfiksavo eilę žmonių grįžtančių į Ukrainą. Jie nori kovoti už savo šalį. Jie pasienyje atsisveikina su žmonomis, vaikais.

„Tai yra karas, ir viskas“, – sakė vienas.

Svetlana irgi ką tik atsisveikino su vyru. Jis grįš atgal – kautis už Ukrainos laisvę.

„Šalia mūsų raketa sprogo, pataikė į namo kampą. Dabar jau nežinau, kas ten vyksta. Kaip čia jums pasakyti, yra kraupu“, – sakė moteris.

Visą LNK reportažą žiūrėkite čia: