Komentuodamas situaciją fronte O. Ždanovas pabrėžė, kad ji daugmaž stabili, nes frontas nebejuda nei į vieną, nei į kitą pusę.

„Yra dvi tendencijos: kad mes stabilizavome frontą ir sėkmingai išlaikome gynybą, tačiau iš kitos pusės man atrodo – nenorėčiau, kad tai būtų tiesa, bet panašu, kad rusams pavyko mus įtraukti į pozicinį karą ir šiuo metu mes tiesiog deginame resursus“, – ukrainiečių interneto televizijai URK LIFE TV sakė jis.

Tai, anot O. Ždanovo, yra viena priežasčių, kodėl šiuo metu Ukrainos kariuomenė nevykdo kontrpuolimo operacijų nei vienoje kryptyje.

Bando užmėtyti kūnais

Jis pažymėjo, kad Rusija savo karių skaičių sugebėjo padidinti pusantro karto, tačiau tiesa vis tiek tokia, kad, paprastai tariant, „geležis laimi prieš mėsą“ – ukrainiečių turimi ginklai leidžia atlaikyti priešo karių skaičiaus padidėjimą.

„Dabar tenka atlaikyti jų išprotėjusius veiksmus ir deginti savo resursus. Galima sakyti, kad jie mus bando užmėtyti kūnais. Nes jie neturi kitos išeities“, – teigė jis.

O. Ždanovo teigimu, peržvelgus karo ekspertų prognozes kitiems metams ryški viena tendencija – visi kalba apie Rusijos puolimą, kuris gali įvykti žiemą arba pavasarį.

„Bet, kaip visada, yra vienas didelis „bet“ – jei Rusija surinks bent jau 200 tūkstančių karių. Ne tik surinks, nes surinkti gal ir galima, bet reikia juos apginkluoti ir pasodinti į kokią nors techniką“, – atkreipė dėmesį atsargos pulkininkas.

Jis teigė nemanantis, kad Rusija yra pajėgi kelis mėnesius tęsti tokio pat tempo puolimą Donecko kryptimi, todėl tempas kris.

„Kitus metus galima vadinti kontrpuolimo metais – arba keliose vietose, arba viena kažkuria kryptimi“, – kalbėjo jis.

O. Ždanovas mano, kad šie būsimi įvykiai gali būti bene sunkiausiu šio karo momentu.

Ginklų vis dar mažai

Kalbėdamas apie ginkluotę, dėl kurios susitarta su Vakarais, atsargos pulkininkas, sakė, kad pagarsinti pagalbos paketai duos „minimalų ginklų pakankamumą“.

„Jie aprūpina amunicija, duoda šiek tiek technikos ir ginklų. Ne bado davinys, bet, galima sakyti, kuklus. Tai mano nuomonė, bet aš vis tiek manau, kad JAV turi savo scenarijų šiam karui. Ir viena svarbiausių šio scenarijaus užduočių – priversti Vladimirą Putiną iš Rusijos ištraukti visą karinį potencialą. Norint tai padaryti, blickrygas nepadės. Greita pergalė niekam nereikalinga“, – teigė jis.

Anot karybos žinovo, finalas nusimato tada, kai nei „Rosgvardija“, nei kariniai komisariatai nebesugebės įgyvendinti dar vienos mobilizacijos bangos.

Olegas Ždanovas

„Tai įmanoma, nes to požymius matome ir dabar. Aš sakiau anksčiau, kad rugsėjį susirinko tie, kurie nori pakariauti su naciais ir panašiai, o antroji banga bus jau su šunimis ir žibintuvėliais, tai jau prasideda, nes kas norėjo pakariauti – jie visi yra fronte“, – teigė jis.

Karo ekspertas sakė, kad antroji mobilizacijos banga vyksta nepaisant rusų aiškinimų, kad jie jos dar esą net nepradėjo.

O. Ždanovo nuomone, rusai pajėgūs mobilizuoti apie 2 mln. žmonių.

„Sutinku, kad skaičius šokiruojantis, bet kuo juos apginkluoti? Tai yra pagrindinis klausimas. Sutinku, kad mūsų mobilizacinis rezervas yra gerokai mažesnis, todėl reikia kliautis Vakarų pagalba“, – pabrėžė jis.

Artimiausiu metu, anot jo, Rusija stengsis tęsti, ką vykdo – palaikyti tempą tam, kad sukaustytų ukrainiečių pajėgas ir apsunkintų galimybę persigrupuoti.

„Nes jie neturi kitos išeities. Jie tęs atakos veiksmus, ir tol, kol pajėgos bus sukaustytos ir mūsų kariuomenė negalės pradėti kontratakos, jie rengs pagrindinį rezervą“, – kalbėjo jis.

Karas gali būti labai ilgas

Ukrainos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas anksčiau pareiškė manantis, kad karas pasibaigs ateinančiais metais.

„K. Budanovas yra žvalgybos vadas, tai yra žmogus, kuris žino daugiau už visus – taip visada juokauju. Bet jeigu jis sako, kad kitąmet karas baigsis, patikėkite, tai reiškia, kad jis turi pagrindą taip sakyti“, – komentuodamas tai pabrėžė O. Ždanovas.

Atsakydamas į klausimą, ar gali nutikti taip, kad jei ukrainiečiams pavyks Rusijos kariuomenę išvyti iš savo teritorijos, karas pasienyje tęsis ilgus metus, O. Ždanovas teigė, kad tokios galimybės atmesti negalima.

„Gali taip būti, tai – vienas iš karo pabaigos variantų. Ne kartą esame kalbėję, kad išstūmus Rusijos kariuomenę už 1991 metų sienų mes galime baigti aktyvią karo fazę, bet gali būti taip, kad tol kol egzistuos dvi valstybės, tol egzistuos konfrontacija“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)