„Olafas Scholzas nėra emocingas kalbėtojas. Bet ir jam pritrūko kantrybės prorusiškame mitinge.

Kai Vokietijos kanclerį keli šimtai susirinkusiųjų švilpdami išvadino „karo kurstytoju“ ir „banditu“ dėl paramos Ukrainai, šis nenutilo ir pakeltu tonu kalbėjo apie Putino agresiją, vykdomus karo nusikaltimus ir nekaltas aukas“, – feisbuke pirmadienį rašė politologas.

Jis atkreipė dėmesį, kad vokiečių socdemai įprastai nuolankiai žiūrėjo į Rusiją, o santykius su šia šalimi visada grindė ekonominiais argumentais.

„Scholzo socialdemokratai – tradiciškai itin nuolankiai žvelgę į Rusiją ir grindę santykį ekonominiu pragmatizmu – per pastaruosius metus padarė milžinišką pažangą. Ypač – karinės pagalbos Ukrainai srityje. Visgi toks politikos pokytis įtikino ne visus, o mitingo savaitgalį atmosferą gerai apibūdino Brandenburgo žemės premjeras – paragino protestuotojus savo nuomonę išreikšti Raudonojoje aikštėje.

Apklausos rodo, kad esamą karinės paramos Ukrainai lygį remia 45 proc. Vokietijos gyventojų, ir tik kiek daugiau nei penktadalis norėtų, jog ji mažėtų. Tačiau išlieka stiprus sentimentas siekti, jog kiek įmanoma greičiau prasidėtų derybos“, – pastebėjo L. Kojala.

Tą, pasak RESC direktoriaus, rodo ir partijų populiarumo kaita.

„Prorusiškų nuostatų neslepianti „Alternatyva Vokietijai“, naujausių tyrimų duomenimis, galėtų surinkti 19 proc. balsų – tiek pat, kiek socialdemokratai. Pirmauja opozicijoje esantys krikdemai (CDU) su kiek mažiau nei 30 proc“, – pridūrė politologas ir pasidalino Eurazijos grupės direktoriaus Europos regionui Mujtabos Rahmano tviteryje įkeltu vaizdo įrašu iš protesto, kuriame kalbėjo O. Scholzas.

Scholzas pratrūko: mes to neleisime

Vokietijos kancleris mitinge susirinkusiems priminė, kad V. Putino sprendimu Rusijos armija užpuolė Ukrainą.

„Dėl imperialistinės svajonės jis rizikuoja savo šalies piliečių gyvybėmis. Jis nori užkariauti ir sunaikinti Ukrainą, savo akiratyje taip pat turi kitus. Tai yra tai, ko mes, laisvės draugai, demokratai, europiečiai, neleisime“, – kalbėjo O. Scholzas.

„Kai jūs šaukėte „Taika be ginklų!“, Putinas sutelkė milžinišką kiekį tankų, sparnuotųjų raketų ir nukreipė visa tai į Ukrainą!“ – per garsiakalbį susirinkusiems sakė Vokietijos kancleris.

Šalies lyderis kalbėjo apie naikinamą Ukrainos infrastruktūrą ir gyvenvietes, žudomus vaikus ir senjorus.

„Tai – žudymas. Pasakykime būtent tai labai garsiai, o ne tai, ką jūs šaukiate“, – teigė O. Scholzas ir atkreipė minios dėmesį į žuvusių rusų kareivių skaičius.

„Ir viskas tik dėl to, kad Putinas nori būti stiprus žmogus! Tai neatsakinga! Tai karo palaikymas! Tai ginkluotas žiaurumas!“ – sakė kancleris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)