„Aš pirkau per „Treatwell“, per internetą, kirpimą mašinėle, kuris buvo nurodytas lyčiai neutraliai: tiek vyrams, tiek moterims, taip pat yra ir Figaro internetinėje svetainėje, bet jau susimokėjus, patvirtinus užsakymą, manęs neaptarnavo, nes kirpėja sakė, kad aptarnauja tik vyrus, tik vyrams galima kirptis mašinėle pas ją.

Tai nežinau, vyko toks nemalonus pokalbis, kad nori sulyginti dabar lytis, kad moterims nereikėtų kirptis mašinėle, bet aš daug kartų kirpausi ir tam pačiam Figaro tinkle, ir anksčiau gal tame salone, tiesiog gal ne pas tą pačią kirpėją“, – teigė Laima Vaigė.

Moteris pasakoja, kad jos kirpimas nuo vyriškojo niekuo nesiskiria – juokauja, kad galbūt skiriasi tik galvos dydis, bet tikrai ne kirpimo technika. Nukentėjusiosios teigimu, pinigų už neatliktą paslaugą salonas negrąžino iki šiol.

„Vėliau pasiūlė kitą kirpėją, bet man reikėtų ten laukti, aš nebenorėjau laukti. Ir kitas dalykas, kad jau po tokio nemalonaus pareiškimo nesinorėjo kirptis iš tikrųjų. Kad va yra moterų ir vyrų kirpimai, ir kad mašinėle kirptis, gal ir kerpa moterų kirpėjai, bet tikrai ne vyrų kirpėjai ir žodžiu tas toks lyties akcentavimas man, nežinau, buvo labai keista“, – sakė ji.

Figaro salono atstovė Julija Šalč komentavo, jog supranta buvusią klientę.

„Mes ją puikiai suprantame, greičiausiai kiekvieno iš mūsų būtų lygiai tokia pati reakcija. Bet šiandien mes su ja jau kalbėjomės ir viską išsiaiškinom. Ir ta prasme iš jos gavome labai malonų grįžtamąjį ryšį iš tikrųjų. Už ką irgi esame labai dėkingi.“

Pasak lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos atstovo Vyčio Muliuolio, įstatymas įpareigoja visiems klientams, nepriklausomai nuo jų lyties, sudaryti vienodas sąlygas įgyti jų teikiamas paslaugas arba parduodamas prekes. Išimtys galėtų būti taikomos tik tuomet, kai tai susiję su intymiomis priežastimis.

„Kirpimas mašinėle turbūt yra vienas paprasčiausių kirpimų būdų ir vienas iš pigiausių. Ir turbūt kiekvienas asmuo, kuris teikia kirpimo paslaugas, ją galėtų atlikti. Taip aš galėčiau preziumuoti ir atsisakyti paslaugą teikti asmeniui kirpti mašinėle, nežinau, ar būtų galima pagrįstai“, – aiškino jis.

V. Maliuolio teigimu, moteris galėtų kreiptis į lygių galimybių kontrolieriaus tarnybą, tuomet būtų pradėtas tyrimas. Pasak jo, iš pateiktų istorijos detalių pastebimi diskriminacijos lyties pagrindu požymiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)