Laidoje moteris daugiau papasakojo apie Ukrainos parlamento kasdienybę šiomis dienomis ir tikina, kad ji pati dirba su tarptautine bendruomene.

„Būtų kvaila visiems būti vienoje vietoje. Būtume tiesioginis taikinys rusams, kurie bando sunaikinti mūsų šalį. Mes išsibarstę visur. Kai kurie dirba su Teritorinės gynybos pajėgomis, kiti – su tarptautine bendruomene, treti – su vyriausybe koordinuoja humanitarinę, karinę pagalbą, kuri pasiekia šalį. Visi dirba tą, ką geriausiai išmano. Aš dirbu su tarptautine bendruomene. Šiandien išgirdome, kad Raudonasis Kryžius nenori sudaryti žaliojo koridoriaus, skirto vaikams evakuoti iš Kijevo ir Charkivo, nes vyksta karas. Visas pasaulis dėl to turėtų spausti Raudonąjį Kryžių“, – sako Ukrainos politikė.

Kas vyksta šeštą karo dieną?

Pašnekovė taip pat papasakojo, kas vyksta šiuo metu, šeštąją karo dieną.

„Mūsų kariuomenė praneša, kad didžiulė karinė kolona iš Šiaurės juda Kijevo link. Taip pat girdime, jog drastiškos kovos vyksta Kijevo priemiesčiuose. Girdime sirenas, žmonės kenčia psichologiškai. Kijeve nėra duonos, prie maisto produktų ir medikamentų susidarė eilės. Visa tai mus artina prie humanitarinės katastrofos. Černihive psichiatrijos centre nėra vandens, elektros ir medikamentų. Tai bus dar viena tragedija.

Neabejoju, girdėjote, jog šį rytą buvo apšaudytas Charkivo centras. Visi Putino melai, kad jie nešaudo į civilius pastatus, su realybe neturi nieko bendro. Visoje šalyje vyksta kovos ir susirėmimai. Mums kuo greičiau reikia visos įmanomos pagalbos. Deja, laikas čia esminis faktorius. Svarbi kiekviena valanda ir minutė pagalbai atvykti – ypač, karinei, kad galėtume apsiginti. Žmonės yra fantastiški, drąsūs, mobilizuojasi ir patys planuoja gynybą, tačiau akivaizdu, kad mes negalime eiti prieš raketų sistemas, lėktuvus ir karinę techniką, kurią Putinas nukreipė prieš mus“, – sako Ukrainos politikė.

Parlamentarė: visas pasaulis turėtų padėti išgelbėti šalį, kuri buvo užpulta be jokių motyvų ir provokacijų

Lietuviai taip pat bando padėti Ukrainai. Siunčiame šiltus drabužius, pinigus, medikametus, ginklus.

„Visas pasaulis turėtų padėti išgelbėti šalį, kuri buvo užpulta be jokių motyvų ir provokacijų. Karine ir humanitarine prasme situacija yra labai sudėtinga. Todėl mums reikia visos įmanomos pagalbos, kokią tik galime gauti. Esu pikta ant Vengrijos vyriausybės, kad ji neleido per jų šalį Ukrainai tiekti karinės pagalbos. Jie nuvertina grėsmę. Dabar arba Ukraina, padedama viso pasaulio, išsilaikys, arba baigsime su ne tik humanitarine, bet ir saugumo katastrofa visame pasaulyje“, – tikina politikė.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pasirašė prašymą įstoti į Europos Sąjungą. Paklausus, kaip į tai reaguoja parlamentas, politikė tikino, kad Ukraina to nusipelnė.

„Aš esu Ukrainos įntegracijos į Europos Sąjungą komiteto pirmininkė. Dieną prieš tai turėjome specialų skambutį su Europos Parlamentu, kad į rezoliuciją būtų įtrauktas pasiūlymas Ukrainai nedelsiant suteikti kandidato statusą ir greitai įstotį į Bendriją. Mes palaikome šį pasiūlymą. Mūsų komiteto pasiūlymą palaikė beveik visos politinės frakcijos parlamente – išskyrus vieną, palaikančią Kremlių. Jį pasirašiau ir nusiunčiau į Europos Parlamentą.

Parlamentas šiandien susitinka ir tai bus visų bendrijos narių sprendimas. Visų jūsų pareiga padėti įtikinti tuos, kurie yra skeptiški ir nepasiruošę mūsų priimti į europinę šeimą. Mes to nusipelnėme. Mes ginamės prieš Rusijos, Maskvos Mordorą. Mes giname visą laisvąjį pasaulį. Mes nusipelnėme bent jau turėti kandidato statusą. Ir po to tartis dėl konkrečių detalių, kaip į Bendriją galėtume įstoti netolimoje ateityje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės