Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė teigia, kad tai, jog pavyko į šalį susigrąžinti tėvo į Rusiją išgabentą mergaitę, yra visų Lietuvos institucijų nuopelnas.

„Vaikas ir mama visai šviežiai kirto Lietuvos-Rusijos sieną, jau yra Lietuvoje. Tai yra visų Lietuvos institucijų jungtinis darbas, diplomatinis darbas, kai pavyko net ir tamsiausią valandą atrasti mažą šviesos spindulėlį ir sugrąžinti Lietuvos pilietę, kuri buvo pagrobta, į Lietuvą“, – teigiama Eltai perduotame M. Navickienės komentare.

Ministrė patikino, kad į Lietuvą sugrąžinta mergaitė ir jos motina jaučiasi gerai.

„Mano žiniomis, mergaitė ir mama jaučiasi gerai, saugiai kirtusios Lietuvos sieną. Tai tikrai yra jaudinanti žinia ir esu labai dėkinga visoms Lietuvos institucijoms“, – antradienį LRT televizijai sakė M. Navickienė.

„Manau, kad šiandien galime švęsti pergalę kaip valstybė – kad mama ir vaikas saugiai pasiekė tėvynę“, – džiaugėsi ji.

M. Navickienė pažymėjo, kad mamai bei mažametei bus suteikiama visa reikalinga Vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistų pagalba.

Mergaitės motinos sesuo: tėvas nesutiko parodyti mergaitės

Mergaitės mamos sesuo Monika komentare Delfi sakė negalinti pasakyti, kokia buvo įvykių eiga, nes to nežino.

Ji teigė žinanti tik tai, kad mergaitės tėvas nesutiko susitikti su institucijomis ir parodyti mergaitės – esą jis teigė, kad viskas yra gerai, vaikas valgo ir miega.

„Šiandien iš ryto buvo gauta informacija, kad tėvas nesutinka susitikti su mergaitės mama ar parodyti vaiką. Svarbu yra tai, kad mes bendradarbiavome su „Raudonuoju Kryžiumi“ Lietuvoje ir Rusijoje, su vaikų teisėmis Rusijoje, ir aš tikiu, kad tikrai mūsų tarnybos padarė viską, kas įmanoma, kad viskas vyktų sklandžiai. Mano sesuo turėjo advokatą Kaliningrado srityje, advokatą iš Lietuvos, mes ėjome maksimaliai teisiniu keliu, kad viską kuo greičiau išspręstume. Pasirodo, teisiniai keliai veikia ir mes esame labai dėkingi visiems, tiek Kaliningrado srities pareigūnams, tiek Lietuvos tarnyboms“, – sakė ji.

Nuotrauką, kuri parodė, kad mergaitė yra pas mamą, jos sesuo teigė gavusi antradienį po pietų.

„Ir tik dabar sužinojome, kad grįžo. Aš labai noriu padėkoti visiems, kas padėjo“, – kalbėjo Monika.

DELFI primena, kad rugpjūčio 27 dieną sekmadienį teisėsaugos institucijos gavo moters pranešimą apie tai, jog Kretingos rajone, Sausdravų kaime, vyras paėmė jos dukrą ir sutartu laiku jos negrąžino. Kiek vėliau paaiškėjo, kad vyras pagrobė savo mažametę, 2022 m. gimusią, dukrą ir bėgdamas kirto Rusijos sieną.

Pradėjus paiešką, nustatyta, kad tą pačią dieną, apie 13 val. 4 val. min., Šilutės rajone, Skirvytės upėje, vyras su dukra valtimi kirto Lietuvos–Rusijos valstybinę sieną ir buvo sulaikyti Rusijos teritorijoje.

VSAT patikslino, kad Rusijos pasieniečiai nurodo nematantys pagrindo Lietuvai perduoti nei vyro, nei jo dukros.

Algirdas Švanys ir Skirvytės upė

Pagrobtos ir į Rusiją išvežtos mažametės tyrime įtariamuoju pripažintas jos tėvas Klaipėdos apylinkės prokuratūros nutarimu uostamiesčio rajone gyvenantis Algirdas Švanys pripažintas įtariamuoju dėl vaiko pagrobimo bei neteisėto valstybės sienos perėjimo. Jam paskirtas suėmimas už akių.

Pagrobtos ir tėvo į Kaliningrado sritį išgabentos mergaitės mama antradienį nuvyko į Rusiją, kur dėjo visas pastangas, kad susigrąžintų dukrą į savo globą, anksčiau šiandien teigė Nacionalinis krizių valdymo centras (NKVC).

„Mama yra išvykusi į Rusiją ir su savo advokatais deda visas pastangas, kad dukrą susigrąžintų kuo greičiau į savo globą“, – Eltą informavo NKVC.

Savo ruožtu Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba (VVTAĮT) Eltai teigė, kad šiuo metu yra laukiama, kol Rusijos institucijos įvertins situaciją. „Susirašinėjimas su Rusijos institucijomis vyksta, esame gavę patvirtinimą, kad yra žinoma, kur šiuo metu yra vaikas su tėvu, lankosi socialinės tarnybos. Laukiame, kol Rusijos už vaiko teisių apsaugą atsakingos institucijos pilnai įvertins situaciją“, – sakė VVTAĮT direktorė Ilma Skuodienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)