Tėvai įtaria, kad privatūs darželiai naudojasi tuo, jog savivaldybė kainas kontroliuoti pradės tik nuo rugsėjo 1 d., kai sutartys 2015-2016 m. metams pasirašomos iki šios datos.

Kaip DELFI informavo Vilniaus miesto savivaldybė, kadangi naujoji tvarka įsigalioja nuo rugsėjo mėnesio pradžios, tai privačios ikimokyklinio ugdymo įstaigos kainų negali didinti vienerius mokslo metus nuo šios datos.

„Jei bus gauta informacija, kad įstaiga pasirašiusi Biudžeto lėšų sutartį mokslo metų eigoje padidino kainą, sutartis su šia įstaiga bus nutraukta“, - teigia savivaldybė.

Tačiau niekas nekliudo keisto kainodaros iki rugsėjo 1 d., nors tuo naudojasi tikrai ne visos ikimokyklinio ugdymo įstaigos.

12 eurų administravimo išlaidos, 8 eurų – vaisių tiekimui

Privataus darželio „Mamų delne“ auklėtinio tėtis Tomas (vardas pakeistas – DELFI) pasakojo, kad šių metų birželį pasirašė sutartį su šia ikimokyklinio ugdymo įstaiga. Vaikas darželį turėjo lankyti nuo rugsėjo arba spalio. Remiantis birželio mėnesio sutartimi, mėnesinis mokestis – 195 eurai.

Privačių darželių kainodara gana nevienalytė, ji susideda iš vienkartinio registracijos mokesčio, mėnesinio mokesčio už ugdymą ir mokesčio už maitinimą.

Pavyzdžiui, „Mamos delne“ kainodara dar birželį buvo tokia: 246,18 eurų vienkartinis registracijos mokestis arba 144,81 euro, jei tėvai patys atskirai apmokės už popierių, dažus, pieštukus, žaislus, žaidimus, knygas, renginius ir ekskursijas. Mėnesinis mokestis siekė 195 eurus, dar 4,34 eurų per dieną mokama už vaiko maitinimą tris kartus. Jei vaikas serga, pranešus iš anksto už maitinimą galima nemokėti.

Vienkartinis metinis mokestis lankant antrus ar trečius metus iš eilės – 101,37 euro už įvairius renginius ir ugdymo priemones.

Tačiau rugpjūčio 7 d. Tomas iš darželio administracijos gavo elektroninį laišką, kuriame nurodoma, kad iki rugpjūčio 14 d. reikia pasirašyti naujas sutartis: mėnesinis mokestis jose pakilo jau iki 215 eurų.

Laiške nurodoma, kad dėl savivaldybės sprendimo skirti 100 eurų kompensacijas, atsirado 12 eurų dokumentų administravimo išlaidos, dar 8 eurų pareikalaus papildomas vaisių tiekimas kasdien. Būtina paminėti, kad už vaiko maitinimą tėvai moka atskirai.

„Kitaip sakant, darželis, prisidengdamas papildomomis išlaidomis ir paslaugomis, nori dalį Vilniaus savivaldybės kompensuojamų 100 eurų pasiimti sau. Manau, kad toks mokesčio padidinimas yra nepagrįstas ir nesąžiningas“, - piktinasi Tomas.

Pašnekovas sako sutarties nepersirašęs, nes jam tai visiškai nenaudinga.

„Mamos delne“ direktorės pavaduotoja Ina Valatkevičienė DELFI patvirtino informaciją apie papildomus mokesčius, bet pabrėžė, kad miesto savivaldybė įpareigojo ikimokyklinio ugdymo įstaigas nekelti kainos nuo rugsėjo. „Vadinasi iki tol mes turėjome visas
teises pakoreguoti savo kainininką visiems einamiems mokslo metams", - teigia darželio atstovė.

Tačiau I. Valatkevičienė pridūrė, kad dvidešimčia eurų išaugę mokesčiai negali būti traktuojami kaip padidėjusi kaina už vaiko ugdymą. 

„100 eurų kompensacijos sprendimą pervesti pinigus darželiams, o ne tėvams priėmėme ne mes, o savivaldybė, todėl administravimo išlaidos mums tapo nuostoliu", - atsakė I. Valatkevičienė.

Pasak jos, darželis įsipareigojo skirti atstovą, kuris nuolat palaikys ryšius su savivaldybe, buvo suformuotas naujas etatas tikslinti vaikų sąrašams, pateikti ataskaitas, rinkti ir fiksuoti sąskaitas faktūras, sudaryti sąmatas, pristatyti dokumentus į savivaldybę, parengti įvairius dokumentus ir panašiai.

„Savivaldybė iki šiol dar nėra patikslinusi kada, ir ar iš vis bus padengti šie kaštai. Jeigu taip nutiks, kad savivaldybė mums padengs šias išlaidas, tėveliams administracinis mokestis bus panaikinamas", - teigė I. Valatkevičienė.

Direktorės pavaduotoja taip pat pridūrė, kad dar 8 eurai skiriama vaisių tiekimui, nes ikimokyklinio ugdymo įstaiga esą gavo rekomendaciją padidinti dalinamų vaisių kiekį, kad tuo nereikėtų rūpintis patiems tėvams.

„Vaikystės sodas“ kainą padidino apie 30 eurų

„Vaikystės sodo“ klientai taip pat pasipiktino, kai gavo raginimus persirašyti sutartis, kuriomis paslaugų kainos augo apie 30 eurų per mėnesį.

Jūratė (vardas pakeistas – DELFI) pasakoja, kad mėnesio kaina ugdymui jos vaikučiui keitėsi nuo 362,03 eurų iki 390 eurų.

Moteris teigia, kad iš „Vaikystės sodo“ administracijos šį birželį gavo laišką su nauja sutartimi, kuriame kaina ugdymui įvardijama 390 eurų už visą darbo dieną penkias dienas per savaitę. Sutarties priedai keitėsi tiems tėvams, kurie sutartis buvo pasirašę anksčiau nei 2014 m. lapkričio mėnuo.

„Kai darželyje klausiau, kokie motyvai, man paaiškino, kad tie pinigai bus panaudojami ugdymo kokybės gerinimui. Bet, na, žinote, tuo metu jau Remigijus Šimašius buvo paskelbęs apie kompensacijas“, - sakė Jūratė.

Papildomai tėvai moka 6,37 euro už maitinimą (pusryčiai, priešpiečiai, pietūs, vakarienė), vaikus į darželius pirmąkart atvedusiems tėvams reikia sumokėti ir 300 eurų stojamąjį mokestį.

„Vaikystės sodo“ direktorė Austėja Landsbergienė teigia, kad seniems klientams, kurie sutartis buvo sudarę iki 2014 m. lapkričio mėnesio, vaikų ugdymo kaina išties padidėjo, bet, jos teigimu, tai susiję su paslaugų plėtra, bendrai paaugusiais kaštais bei darbo užmokesčio didėjimu pedagogams.

„Mūsų kaštai taip pat auga: juk perkame baseino paslaugą, autobuso (nes vaikus vežame į baseiną) – visų šių iš išorės perkamų paslaugų kaina augo kasmet. Mūsų mokama nuomos kaina irgi yra peržiūrima kiekvieną liepos mėnesį – ji kyla kasmet“, - teigia A. Landsbergienė.

Pasak pašnekovės, atlyginimų krepšelis „Vaikystės sode“ nuo 2015 m. rugsėjo augs 14 proc., tai irgi reikalauja papildomų lėšų. A. Landsbergienės teigimu, kainos augimas daliai klientų su savivaldybės sprendimu skirti kompensacijas nesusijęs, nes naujas sutartis „Vaikystės sodas“ išsiuntė birželio mėnesį, kai savivaldybė dar nebuvo priėmusi minėto sprendimo.
Austėja Landsbergienė

Privatus darželis „Taškius“ nuo rugsėjo didina mokestį už maistą nuo 5,21 euro iki 6 eurų dienai. Preziumuojant, kad vaikas per mėnesį darželį lanko apie 20 dienų, mėnesiui kaina už maitinimą auga 15,8 euro.

„Taškiaus“ tinklo vadovė Lina Jankauskaitė paaiškino, kad kaina už maitinimą kyla dėl tiekėjo spaudimo.

„Darželį mes įsteigėme 2011 m. ir nuo to laikotarpio maisto įkainiai nebuvo nė karto peržiūrėti. Tiekėjas bruzdėjo jau visus metus, mes su juo derėjomės visus metus, kad išlaikytume tas pačias kainas, bet mums, galiausiai, kainos vis tiek buvo pakeistos. Tai tikrai nėra susieta su 100 eurų kompensacija“, - sakė L. Jankauskaitė.

R. Žemaitė: savivaldybė nieko nekontroliuoja

Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Žemaitė DELFI pasakojo nuolat gaunanti Vilniaus gyventojų nusiskundimų, kad dalis sostinėje įsikūrusių ikimokyklinio ugdymo įstaigų didina kainą. Ji tai siejo su Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimu skirti po 100 eurų kompensacijas tėvams, pasirašantiems trišales sutartis su ikimokyklinio ugdymo įstaiga ir savivaldybe.

Bėda tik ta, kad dauguma tėvų yra įsibaiminę, kad jų nusiskundimai taps žinomi ikimokyklinio ugdymo įstaigų vadovams ir už tai „atsiims“ jų vaikai. Dėl šios priežasties dauguma žmonių neįvardija ikimokyklinio ugdymo įstaigų pavadinimų.
Rasa Žemaitė

„Nuolat sakėme, kad rinką reikėjo pradėti stebėti nuo to momento, kai tik atsirado pati kompensavimo idėja. Reikėjo parašyti užklausas į darželius, išsiaiškinti, kokios buvo kainos tuometinėje situacijoje, kokia yra vidutinė rinkos kaina. Į sutartis buvo būtina įdėti, kad kaina neturėtų viršyti vidutinės. Iš tikrųjų reikėjo maksimaliai apsaugoti tėvus nuo dirbtinai išpūstų kainų dėl valstybinio finansavimo. Šito savivaldybė piktybiškai nedaro. Kodėl nedaro, aš nežinau, gal jie turi kokį atsakymą?“ - stebėjosi R. Žemaitė.

Pašnekovė teigia, kad Nacionalinis aktyvių mamų sambūris šiuo metu bandys situaciją aiškintis per paskirus Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narius, kad savivaldybėje atsirastų bent jau privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų kainodaros stebėsena. Ilgainiui būtų siekiama priversti savivaldybę kontroliuoti privačių darželių suteikiamų paslaugų kokybę.

„Jie tiesiog priėmė tvarką, kad duoda pinigų ir sudėliojo visą sistemą taip, kad duoda pinigus tiesiog už tai, kad yra įstaiga ir į ją eina vaikai. Tačiau viena iš savivaldybės funkcijų yra ne tik skirti finansavimą, bet ir kontroliuoti paslaugos kokybę, kad tai būtų ne šiaip vaikų saugojimas, o ugdymas, kad būtų taikomos metodikos. Kas prižiūrės, kai tų darželių skaičius tiek išaugo? Kokios sankcijos bus taikomos? Po kelių perspėjimų bus galima nutraukti finansavimą?“ - klausė R. Žemaitė.

DELFI pažymi, kad savivaldybei skyrus 100 eurų kompensaciją tėvams, kurie veda vaikus į privačius darželius, pinigai pervedami ne tėvams, bet ikimokyklinio ugdymo įstaigai, kuri sudaro trišalę sutartį su vaiko tėvais ir savivaldybe. Šiems metams kompensacijos pareikalaus apie 1,6 mln. eurų.

„Labiausiai bijome to, kad šie verslai pradės pelnytis, ypač didžiosios įstaigos, kurios turi po keliolika darželių. Tai jos gaus daug valstybinių lėšų. Ir viskas baigsis tuo, kad po pusės metų savivaldybė pasakys, kad negalės mokėti, nes pinigų nėra“, - sakė R. Žemaitė.