Pasak pranešimo, prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir Vilniaus apygardos teismui perduoda nagrinėti nusikaltimų valstybės tarnybai, viešiesiems interesams ir nuosavybei baudžiamąją bylą.

Šioje byloje sukčiavimu įgyjant didelės vertės svetimą turtą, piktnaudžiavimu tarnyba, siekiant asmeninės ir turtinės naudos bei kyšininkavimu, kaltinamas buvęs Seimo narys V. Matuzas. Lobistas A. Romanovskis kaltinamas piktnaudžiavimu tarnyba, siekiant asmeninės ir turtinės naudos.

Tai viena iš keturių Panevėžio apygardos prokuratūros teismui perduotų bylų, kuriose nusikalstamos veikos atskleistos Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdybai atliekant ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neskaidriai miesto savivaldybės įmonėje „Panevėžio energija“ vykdytų viešųjų pirkimų, susijusių su šilumos energijos gamyba.

„Pagrindinis tyrimas šiuo metu dar yra tęsiamas. Kai kuriose teismui perduotose bylose jau paskelbti nuosprendžiai, kuriais kaltais pripažinti asmenys jau nubausti dėl piktnaudžiavimo tarnyba“, - rašoma prokuratūros pranešime.

Šiuos ikiteisminius tyrimus kontroliavo ir jiems vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokurorai.

Specialiųjų tyrimų tarnybos Panevėžio valdyba, atlikdama ikiteisminį tyrimą dėl galimai neskaidraus biokuro verslo, nustatė ir kitas nusikalstamos veikas. Nuo pagrindinės bylos buvo atskirti ir jau baigti kai kurie ikiteisminiai tyrimai bei nuteisti asmenys, BNS pranešė prokuratūra.

2012 metų lapkričio 30 dieną Panevėžio miesto apylinkės teismas pripažino kaltais dėl piktnaudžiavimo tarnyba, turto iššvaistymo ir dokumentų suklastojimo buvusį valstybinės įmonės Panevėžio miškų urėdijos miškų urėdą Daugirdą Lukoševičių ir du jo pavaldinius.

Buvusiam miškų urėdui paskirta 6 tūkst. 890 litų, Krekenavos girininkijos girininkui Jonui Leikai - 4 tūkst. 450 litų, miškų apsaugos inžinieriui Kornelijui Aleknai - 2 tūkst. 600 litų bauda.

Panevėžio miesto apylinkės teismas 2012 metų lapkričio 7 dieną pripažino kaltu bendrovės „Šilumomatis“ darbuotoją dėl dokumento suklastojimo ir suklastoto dokumento panaudojimo vykdant viešuosius pirkimus. Jis buvo nubaustas 2 tūkst. 600 litų bauda.

Panevėžio apygardos teismas 2012 metų liepos 4 dieną pripažino, kad, vykdant viešuosius pirkimus, Panevėžio miškų urėdijos specialistas piktnaudžiavo tarnyba ir klastojo dokumentus. Jam paskirta 3 tūkst. 900 litų bauda ir dvejiems metams atimta teisė dirbti darbą, susijusį su viešaisiais pirkimais.

Kėdainių rajono apylinkės teismui 2013 metais perduota nagrinėti Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnų tirta baudžiamoji byla, kurioje kaltinimai dėl dokumentų suklastojimo ir svetimo turto pasisavinimo pareikšti buvusio parlamentaro V.Matuzo žmonai 56 metų Danutei Matuzienei.

Įtariama, kad ji, dirbdama viešojoje įstaigoje Lietuvos žemės ūkio konsultavimo tarnyboje Mokymo skyriaus renginių koordinatore, galimai panaudojo šios tarnybos benziną asmeninėms kelionėms ir įstaigai padarė apie 4 tūkstančių 680 litų nuostolį. Esą norėdama nuslėpti, kad ne tarnybos tikslais naudojo degalus, ji suklastojo vienuolika automobilio „Porsche“ kelionės lapų ir pateikė juos įstaigos buhalterijai.