Byla nagrinėjama už uždarų durų

Aplinkybių auka, kuri ieškojo pagalbos, bet buvo atstumta ir galiausiai palūžo, ar šaltakraujė savo vaiko žudikė? Atsakymų į šį klausimą teks ieškoti pasikėsinimu nužudyti savo mažametį vaiką kaltinamos 42 metų alytiškės R. K. bylą nagrinėti pradėjusiam Kauno apygardos teismui.

Kadangi byloje esama duomenų ne tik apie mažamečio nukentėjusiojo sveikatos būklę, specifines problemas, teisiamąją ginanti advokatė Aušra Ručienė paprašė bylą nagrinėti uždaruose teismo posėdžiuose. Šis gynėjos prašymas buvo patenkintas.

Nors kraupus moters poelgis kėlė pagrįstų abejonių jos pakaltinamumu, alytiškę tyrę teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad ji gali būti teisiama. Visgi, pasak advokatės A. Ručienės, jos klientės sveikata yra problematiška – ji iki šiol lankosi pas psichiatrus.

Pasirinko šiurpiausią išeitį – nusižudyti kartu su ligotu sūnumi

„Jos vaikui buvo nustatyta sunki, nepagydoma liga. Prašydama pagalbos ji kreipėsi į Seimo narius, sveikatos apsaugos ministrą. Moteris buvo palikta visiškai viena – vyras nuolatos dirba užsienyje, kartu su ja auga ir kita, vyresnė dukra“, – sakė teisiamosios alytiškės advokatė.

Bylos duomenimis, berniukui diagnozuota itin sunki autizmo forma.

„Galutinė diagnozė buvo nustatyta Druskininkuose, vaikų sanatorijoje. Vaiką su mama išprašė anksčiau laiko iš sanatorijos, nes jis šaukdamas trukdė kitiems pacientams. Galiausiai moteris atsidūrė beviltiškoje padėtyje, nežinojo ką daryti“, – portalui „Delfi“ sakė advokatė A. Ručienė.

Pagalbos sulaukė tik po kraupaus įvykio

Pasak kaltinimų pasikėsinus nužudyti savo vaiką sulaukusios ir prieš teismą stojusios alytiškės advokatės, šioje situacijoje pikčiausia tai, kad pagalbos moteris sulaukė tik po kraupaus įvykio.

„Ji rašė įvairioms instancijoms prašydama pagalbos, turime šių raštų kopijas. Niekas nieko jai nepadėjo. Juk tokiems vaikams yra skirti internatai, buvo pasakyta, kad jie uždarinėjami. Vaikas ištisomis naktimis rėkia, jam nieko negali padaryti. O reaguoja į vienintelį daiktą – šviesoforą“, – kalbėjo advokatė.

Gresia ilgi nelaisvės metai

Prieš teismą stojusi buvusi pedagogė R. K. visiškai pripažįsta savo kaltę. Jos gynėja sakė mananti, kad atsakomybė šiuo atveju turi tekti ir valstybei, kurios institucijos laiku nesureagavo į pagalbos prašymą.

„Tai nerealiai žiauri istorija, kai žmogus buvo įvarytas į tokią padėtį“, – sakė advokatė A. Ručienė.

Pagal pareikštus kaltinimus alytiškei gresia laisvės atėmimas nuo 10 iki 20 metų.