Balandžio pradžioje Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas patenkino naujai išrinkto nario skundą ir panaikino Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) kovo 24 d. sprendimą nesuteikti jam mandato dėl galimo rinkimų pažeidimo bei įpareigojo iš naujo peržiūrėti ir patvirtinti sostinės tarybos narių sąrašą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Kovo pabaigoje VRK paskelbus galutinius savivaldos rinkimų rezultatus, paaiškėjo, kad į sostinės tarybą išrinkto V. Stankevičiaus mandatas nebus patvirtintas dėl galimų pažeidimų bandant papirkti rinkimų komisijos narį. Iš karto po to V. Stankevičius Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui pateikė skundą dėl šio sprendimo, motyvuodamas tuo, kad VRK sprendimas naikinti jo pirmumo balsus yra neteisėtas ir nepagrįstas.

„VRK, priimdama tokį sprendimą, turėjo nustatyti konkrečius šiurkščius pažeidimus, tačiau tai nebuvo padaryta. Priešingai, iš pažymos turinio, kuria remiantis VRK priėmė būtent tokį sprendimą, matyti, kad kaltinimai dėl galimo balsų pirkimo pateikiami ne V. Stankevičiui, o kitiems asmenims, nenurodant, kad šie asmenys būtų vykdę V. Stankevičiaus nurodymą, ar būtų veikę su jo žinia“, – sakoma pranešime.

Nors dėl galimo pažeidimo rinkimų dieną ir buvo kreiptasi į policiją, teigiama, kad ikiteisminio tyrimo metu V. Stankevičius net nebuvo apklaustas, nebuvo informuotas apie jam pateiktus įtarimus ir niekaip kitaip nebuvo įtrauktas į tyrimą, kurio išvadomis vėliau rėmėsi VRK. Galiausiai, nebuvo surinkta pakankamai duomenų, kad būtent šis kandidatas organizavo ar pritarė balsų pirkimui jo naudai, ir apskritai nėra duomenų, kad šis įvykis galėjo daryti įtaką Vilniaus miesto tarybos rinkimų rezultatams. Nebuvo nustatyta, kad nors vienas biuletenis iš 3357 pirmumo balsų, atiduotų už V. Stankevičių, būtų suklastotas, ar papirktas konkretus komisijos narys.

Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo teisėjų kolegija balandžio 4 d. nutarė panaikinti VRK sprendimą dėl V. Stankevičiaus mandato panaikinimo ir įpareigojo peržiūrėti bei patvirtinti Vilniaus m. tarybos narių sąrašą iš naujo. Šis sprendimas nėra skundžiamas.