LVAT trečiadienį priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį, kuria atmetė A. Martinkaus skundą ir paliko galioti nepakeistą Vilniaus apygardos administracinio teismo 2023 m. sausio sprendimą. Šiuo buvo nutarta, kad 2022 m. birželį priimtas sprendimas atleisti A. Martinkų iš darbo, jam panaikinus leidimą susipažinti su įslaptinta informacija, buvo teisėtas ir pagrįstas.

Buvęs LKPB pareigūnas A. Martinkus atleistas iš užimamų pareigų dėl šiurkščių kriminalinės žvalgybos veiklos bei teisės aktų, procedūrų reglamentuojančių kriminalinę žvalgybą pažeidimų, ryšių ir informacijos nutekinimo asmenims, siejamiems su organizuotu nusikalstamumu ir tuo pagrindu leidimo dirbti su įslaptinta informacija panaikinimo.

2023 m. sausį Vilniaus apygardos administracinio teismas konstatavo, kad Vidaus reikalų ministerija ir LKPB, atlikdami papildomą A. Martinkaus tikrinimą, nustatė nagrinėjamam ginčui išspręsti reikšmingas aplinkybes, pagal įrodymų vertinimo taisykles, iš esmės ištyrė įrodymų visumą, todėl nėra tenkinami A. Martinkaus skundo reikalavimai įpareigoti LKPB grąžinti jį į darbą, priteisti atlyginimą už laikotarpį, kai jis buvo nušalintas nuo pareigų.

LVAT, atmesdamas A. Martinkaus skundą, pažymėjo, kad teismas paminėtus ir kitus byloje esančius įrodymus ištyrė išsamiai bei visapusiškai, juos įvertinęs nustatė bylai reikšmingas aplinkybes. Anot teismo, administracinėje byloje buvo pateikti įrodymai, kurie pripažinti tinkami bei pagrįsti ir pakankami, jais remiantis teismas padarė išvadą, kad nėra jokių pagrindų priimti palankų A. Martinkaus atžvilgiu sprendimą.

ELTA primena, kad Seimą šių metų sausį pasiekė buvusio LKPB pareigūno A. Martinkaus raštas, kuriuo jis prašo parlamente inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją, kuri įvertintų buvusių policijos vadovų, tarp kurių – buvęs LKPB viršininkas Rolandas Kiškis, jo buvęs pavaduotojas Andžejus Roginskis, buvęs Imuniteto valdybos viršininkas Elanas Jablonskas, veiksmus. Jis įtaria, jog buvę policijos vadai galėjo neteisėtai sekti kitus pareigūnus.

Policija šiuos kaltinimus neigia ir tvirtina, kad tai yra manipuliacijos, iš pareigų atleisto pareigūno kerštas.