Supratęs, kad kalbama rimtai, šiek tiek išsigando, nes visiškai nesekė Lietuvos įvykių ir nieko apie šį valdžios sprendimą nežinojo. Pirmą kartą po trylikos metų į gimtinę grįžęs lietuvis pasakojo, kad pradėjo pažįstamų klausinėti, ar jį paims vos nusileidus Vilniaus oro uoste, o gal nebeišleis atgal į JAV.

„Bet vėliau nusiraminau, nes sužinojau, kad taip nebūna“, – šypsosi pašnekovas.

Nesupranta, kam to reikia

Nuo 2002 metų JAV gyvenantis E. T. Juočepis šiuo metu studijuoja kompiuterių mokslą Ilinojaus universitete Čikagoje. Jau metus atlikinėja praktiką, kurioje uždirba gerą atlyginimą.

„Mokslai patinka, sekasi gerai, turiu gerą automobilį“, – sakė studentas.

Jį stebina tai, kad Krašto apsaugos ministerija (KAM) kažkodėl galvoja, kad užsienyje gyvenantys lietuviai patys turi domėtis, ar kartais negavo šaukimo.

E. T. Juočepis ir iki šiol nėra gavęs oficialaus rašto. „Jie nežino, kur aš gyvenu. Gal kas nors atėjo mano paskutiniu adresu Lietuvoje, bet kas iš to?“, – stebėjosi pašnekovas.

Amerikos lietuvis teigė, kad jau nepriklausomoje Lietuvoje gimusius žmonės turėjo aplankyti labai keistas jausmas, kai valstybė taip radikaliai įsikišo į jų gyvenimus.

„Gal čia savanorių labai neužtenka? Nežinau priežasties, kodėl jie pradėjo taip daryti“, – kalbėjo jis.

E. T. Juočepio manymu, šis valdžios sprendimas Lietuvoje kritikuojamas per mažai. „Amerikoje žmonės tikrai piktintųsi, ypač jaunimas, nes jie daugiausiai domisi popkultūra, tai kariuomenė jiems būtų baisus dalykas“, – sakė jis.

Pašnekovas taip pat kritiškai įvertino Beatos Tiškevič-Hasanovos ir Neringos Rekašiūtės fotoprojektą „Jie laimėjo loteriją“.

„Pamačiau jį „Facebook“ – keistą įspūdį paliko, nes visi pasirodė, kaip modeliai, gražiai išdažyti, su keistomis šukuosenomis, net į lietuvius nepanašūs.

Jeigu autorės norėjo dėmesio, reikėjo kviesti paprastus žmones. Dabar labai meniškai bandyta kažką sukurti, bet tokia kritika nelabai vykusi“, – dėstė E. T. Juočepis.

Vis dėlto dabar jis nusiteikęs sutvarkyti šaukimo reikalus kol dar yra Lietuvoje. „Ateityje planuoju grįžti, todėl nenorėčiau turėti problemų. Nenoriu, kad KAM reikėtų manęs ieškoti“, – sakė vaikinas.

Be to, jis vis dar studijuoja, negyvena Lietuvoje, todėl labai abejoja, ar iš tiesų teks 9 mėnesius praleisti poligone.

Nustebino Lietuvos pasiekimai

E. T. Juočepis pasakojo, kad jo tėvai nusprendė išvykti į JAV dėl savo vaikų mokslų ir ateities perspektyvų.

„Mama bijojo, kad baigus mokslus Lietuvoje bus sunku gauti darbą ir gerai gyventi“, – sakė pašnekovas.

E. T. Juočepiui JAV iš pradžių labai nepatiko ir jis pasiilgdavo Lietuvos, nes ten neturėjo draugų. Tačiau situacija pasitaisė pradėjus lankyti mokyklą. Lietuvis susipažino su vietos kultūra, geriau pramoko angliškai, susirado draugų – kitų lietuvių ir europiečių. Sulaukęs 15 metų pradėjo dirbti picų išvežiotoju.

Amerikoje lietuvį labiausiai nustebino žmonių aplaidumas: „Lietuvoje visi gražiai apsirengę vaikšto, o ten visi labai atsipalaidavę, jiems nesvarbu, kaip atrodo. Gali ir su pižama eiti gatve, mokykloje tas pats“.

Mokykloje jam taip pat nepatiko tai, kad mokiniai linkę susiskirstyti į būrelius: europiečių, mėgstančių parūkyti kanapes, amerikietiško futbolo žaidėjų ir t.t.

E. T. Juočepis teigė, kad prieš grįždamas į Lietuvą ją įsivaizdavo visiškai kitaip.

„Kiti pasakojo, kad žmonės čia pikti ir liūdni, bet kiek pats pastebėjau, visi laimingi. Dabar dar labiau panorau grįžti ir gyventi čia. Galbūt bandysiu įsikurti Vilniuje, kur didžiausias veiksmas vyksta ir, kiek žinau, trūksta programuotojų. Todėl įsidarbinti ir neblogai pragyventi neturėtų būti sunku“, – sakė jis.

Norėtų dvigubos pilietybės

Po trejų metų Amerikos lietuviui teks priimti sprendimą – prašyti JAV pilietybės ar ne.

„Jeigu reiktų rinktis rytoj, tai likčiau su lietuviška, nes baigęs mokslus planuoju grįžti į Europą, todėl noriu priklausyti Europos Sąjungai“, – sakė E. T. Juočepis.

Tačiau jis tikisi, kad Lietuvoje bus priimtas dvigubos pilietybės įstatymas, tada šios dilemos jam spręsti nereikėtų.

„Jei valdžia nuspręstų kitaip ir likčiau gyventi JAV, tada tektų imti JAV pilietybę, nes ji suteikia daug privilegijų“, – sakė pašnekovas.

Beje, jo keleriais metais vyresnis brolis pilietybės jau paprašė ir laukia atsakymo. Tačiau E. T. Juočepio tėvai norėtų grįžti į Lietuvą.

„Mama norėtų senatvę praleisti Lietuvoje, jai nepatinka JAV kultūra. Ir šiaip, Lietuva – jos tėvynė ir ji čia nori būti. Tėvui sunku, nes jis vis dar nekalba angliškai, verslą suko su rusais, todėl neturėjo poreikio mokytis“, – kalbėjo E. T. Juočepis.