„Reikalavimai praktiškai tie patys, ką buvome suderinę su mūsų taryba praeitą savaitę. Pasipildė sąrašas vienu reikalavimu, nes sutartį pasirašėme 4 organizacijos, per savaitgalį visos derinome pozicijas“, – Eltai sakė E. Milešinas.

Pasak jo, galutinį sąrašą papildė dar vienas, penktasis, reikalavimas.

„Pirmasis reikalavimas – tai, kas numatyta dar 2019 metais – 150 proc. VDU (vidutinio darbo užmokesčio – ELTA) aukštųjų mokyklų darbuotojams ir 130 proc. VDU mokytojams užmokesčio pasiekimas. Antras reikalavimas – kad švietimo pagalba ir ikimokyklinis ugdymas būtų finansuojamas iš valstybės. Tai yra, kad būtų keičiama savivaldos funkcija į deleguotą funkciją, kad baigtųsi tos visos manipuliacijos, kurios vyksta šiuo klausimu savivaldoje ir švietimo įstaigose“, – teigė LMŠPS direktorius.

Reikalavimų sąraše išliko ir prašymas mažinti mokinių skaičių klasėse. Anot E. Milešino, moksleivių skaičių turėtų galėti mažinti ir pačios savivaldybės.

„Trečias reikalavimas – dėl mokinių skaičiaus klasėse. (Reikalaujame – ELTA) sutvarkyti teisinę bazę ir pradėti kontroliuoti, kaip vykdomi teisės aktai jau priimti nuo 2018 metų ir kad Vyriausybė užtikrintų, kad nebūtų per didelių klasių, ko ir šiandien negali būti, bet yra“, – sakė LŠMPS pirmininkas.

„Kitas dalykas, kad savivaldybėms būtų suteikta galimybė realiai mažinti mokinių skaičius klasėje, ką irgi buvo galima daryti, bet irgi teisės aktuose neparašyta, kad savivaldybės tai gali, tai jos ir traktuodavo, kad to daryti negali“, – pažymėjo E. Milešinas.

Anot LŠMPS direktoriaus, ketvirtas reikalavimas – tobulinti mokytojų etato struktūrą, kad būtų gerinamos pedagogų darbo sąlygos. Penktasis reikalavimas buvo iškeltas aukštųjų mokyklų, kurios prašo įvesti tyrėjo krepšelį.

„Pirmiausia, kad būtų vykdoma kontrolė pagal tai, kaip dabar priimti teisės aktai. Peržiūra nevykdoma kodėl? Nes daug kur yra nusižengimai, nesilaikoma įstatymų įvertinti ir pakoreguoti etato struktūrą taip, kad mokytojams būtų gerinamos darbo sąlygos“, – detalizavo E. Milešinas.

„Ir penktas buvo, čia jau aukštųjų mokyklų reikalavimas – tyrėjo krepšelio įvedimas“, – pažymėjo LMŠPS direktorius.

ELTA primena, kad LŠMPS pirmadienį inicijavo Lietuvos švietimo ir mokslo šakos kolektyvinės sutarties atnaujinimo procedūrą. Anot profsąjungos pirmininko pavaduotojo Audriaus Jurgelevičiaus, derybas su Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) tikimasi baigti iki spalio pradžios, kai Vyriausybė baigs dėlioti 2024 m. valstybės biudžeto projektą.

LŠMPS siūlo keisti šakos kolektyvinę sutartį, numatant mokytojų etatinio darbo apmokėjimo taisymą, ikimokyklinio ugdymo programas vykdančių įstaigų bei švietimo pagalbą teikiančių specialistų finansavimo pokyčius bei mokinių skaičiaus klasėse mažinimą.

Nesutarus dėl spartesnio mokytojų atlyginimų kėlimo, Lietuvos švietimo darbuotojų profesinė sąjunga (LŠDPS) nusprendė rugsėjo 15 d. skelbti įspėjamąjį, o nuo rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.