Anot LŠDPS, Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos (ŠMSM) priemonės situacijai švietimo sistemoje gerinti yra nepakankamos, todėl ši jau daugelį metų nesikeičia.

„(...) (Švietimas – ELTA) šiuo metu išgyvena didžiulę krizę. Ir nors Švietimo, mokslo ir sporto ministerija inicijuoja vieną pertvarką po kitos, o partijų, Vyriausybės programose buvo deklaruojamas švietimo prioritetas, 2021 09 01 net pasirašytas „Susitarimas dėl Lietuvos švietimo politikos (2021–2030)“, akivaizdu – pasirinktas kelias nepakankamas, kad padėtis gerėtų“, – teigiama LŠDPS kreipimesi.

LŠDPS pirmininko Andriaus Navicko teigimu, nepasiekus susitarimo su ministerija, streiko griebiamasi kaip kraštutinės priemonės ir kartu tikimasi, kad tokiu būdu ministerija pasirinks kelią, kaip šią situaciją suvaldyti.

„Mes, išsikeldami tikslą tiek kaip partijos, tiek kaip švietimo bendruomenės, kartu nesugebame jo pasiekti, tai reiškia, kad mūsų, kaip tautos, gebėjimas išsispręsti iškeltą sau uždavinį yra nieko vertas. (...) Atsitraukimas nuo to tikslo demoralizuotų tiek visą pedagoginę bendruomenę, tiek apskritai mus kaip valstybę“, – pranešime cituojamas A. Navickas.

Anot jo, pokyčiai švietimo sistemoje gali būti pasiekti tik susivienijus su pedagogus palaikančia visuomene.

„Viena profesinė organizacija, pakilusi į kovą, gali padaryti tam tikrus postūmius, tačiau tik pilietiška visuomenės reakcija paskatins politikus imtis ryžtingų veiksmų. (...) Todėl kviečiame visus susivienyti tam, kad švietimas iš tiesų taptų valstybės prioritetu (...)“, – teigė LŠDPS pirmininkas.

ELTA primena, kad LŠDPS praėjusią savaitę pranešė, jog oficialiai traukiasi iš kolektyvinių derybų ir apie tai trečiadienį planuoja informuoti Vyriausybę bei Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM).

LŠDPS antradienį po susitikimo su ministru Gintautu Jakštu ir viceministru Ramūnu Skaudžiumi nusprendė, kad rugsėjo 15 d. skelbia įspėjamąjį, o rugsėjo 29 d. – tikrąjį streiką.

Profesinės sąjungos teigimu, didžioji dalis problemų yra ne sprendžiamos, o paslepiamos po skaičių ir faktų interpretacijomis, todėl nuspręsta paskelbti streiką.

„Toks sprendimas – nepavykusių LŠDPS ir ŠMSM derybų pasekmė“, – teigė profsąjunga.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)